Ana SayfaKitap YorumlarıModern Klasikler

1984 Romanı Alıntılar ve Konusu

1984 Romanı Alıntılar ve Konusu

1984 Romanı Alıntılar ve Konusu. Büyük Birader ve partinin korkunç düşünceleri ve uygulamalarına hazır mısınız?

Kadınlar Ülkesi Kitap Özeti, Konusu İncelemesi
Cesur Yeni Dünya Aldous Huxley Kitap İncelemesi Özeti Konusu
R.U.R. Rossum’un Uluslararası Robotları Konusu Özeti
Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi

1984 Romanı George Orwell Alıntılar ve Konusu. Konusu hakkında daha önce şurada bir içerik oluşturmuştum. 1984 Romanı en çok okunan ve içerdiği felsefe bakımından en etkili distopya romanlarından biridir. Hatta en ünlüsüdür diyebiliriz. Büyük Birader ve parti, tele ekranlar, düşünce polisi, yüz suçu, çocuk ispiyoncu ajanlar ile Okyanusya’da her şeyi partinin ve cemaatin varlığı için koruma altına almıştır. Her kes 7/24 izlenir. Çift düşün; savaş varıştır, özgürlük köleliktir, yenikonuş gibi değişiklikler ile insan zihni baskı altındadır.

1984 kitabının konusu nedir? Kısa bir özeti ve yorumlar için TIKLA

1984 Romanı Okyansya’daki bakanlıkları da bir tuhaf anlatır. Doğruluk Bakanlığı: Tarihi yeniden yazar. Büyük Birader’e karşı ne varsa, sisteme tehdit oluşturacak her şeyi kitaplardan, dergilerden, gazetelerden çıkarıp yerine yenisini yazarlar. Sanki o bilgi orijinal ve ilk günden beri orada varmış gibidir. Sevgi Bakanlığı: Büyük Birader ve parti karşıtı herkesi ortadan kaldırmayı amaçlar. Dini inanç olarak benimsenen İngsos’un temel ilkelerine ters düşecek hiç bir şey yapılamaz. Okyanusya, diğer iki kıta devleti ile sürekli savaş halindedir. Avrasya ve Doğu Asya da en az Avraysa kadar güçlüdür. Bu devletler asla birbirlerini yenemez. Ama yine de savaşırlar. George Orwell bu romanına ilhamı Yevgeni Zamyatin’in Biz adlı romanından almıştır. Biz romanı için TIKLA

1984 Romanı Alıntılar ve Konusu
1984 Romanı

1984 Romanı’ndan Alıntılar

1984 romanı okurlarını etkileyen hatta korkutan, içini karartan bir distopya romanıdır. Kitaptan beğendiğim bazı yerleri alıntıladım. Kitap bilgileri ise sayfa altında. Bu alıntıları kitabın jenerik kısmındaki alıntı ve tanıtım iznine istinaden siteme aldım.

🍭”Piramidin tepesinde Büyük Birader vardır. Büyük Birader yanlışlık yapmaz, tüm güç onun elindedir. Her başarı, her zafer, her buluş, bütün bilgi, bütün mutluluk, bütün erdem onun önderliği altında var olur ve ondan esin alır. Kimse bugüne kadar Büyük Biraderi görmüş değildir. Kendisi posterlerde bir yüz, tele ekranda bir sestir. Ne zaman doğduğu bilinmez, ama asla ölmeyeceği ortadadır. Parti, kendisini Büyük Birader imgesi arkasına gizleyerek dünyaya açılmaktadır.”

🍭”Partinin sürekliliği, Düşünce Polisinden çok bu tür kendini adamış, sorgusuz sualsiz her şeyi kabullenen insanlara bağlıydı.”

🍭”Yenikonuşun tüm amacının, düşünme sınırlarını daraltmak olduğunu görmüyor musun? Sonunda düşünce suçunu olanaksızlaştıracağız, çünkü en sonunda, onu anlatacak sözcükler kalmayacak.”

🍭”Uydurma istatistikler tele ekrandan sel gibi akıyordu. Geçen yıla oranla, şimdi daha çok besin maddesi, daha çok giyecek, daha çok ev, mobilya, tencere, daha çok yakıt, daha çok gemi, helikopter, kitap, daha çok bebek vardı.”

🍭Yüzünüze uygunsuz bir anlatım vermek, (örneğin bir zafer açıklanırken, şaşkın bir tavır takınmak) ceza gerektirecek bir suç sayılırdı. Yenikonuşta bunun da karşılığı olan bir sözcük vardı; yüzsuçu deniliyordu buna.

🍭Partinin iki amacı vardır: Yeryüzünü tümüyle ele geçirmek ve bağımsız düşünme olanağını sonsuza dek ortadan kaldırmak. Bu nedenle, çözmeye çalıştığı iki sorun vardır. Biri, insanın aklından geçenleri okumak, ikincisi de, bir iki saniye içinde yüz milyonlarca insanı öldürmek. Bilimsel araştırmaların hepsi bu amaçlara yöneltilmiştir.

🍭Cinsel eylem, eğer başarıyla yerine getirilirse, başkaldırmak demekti. Birisini istemek, bir düşünce suçuydu.

🍭Eski uygarlıklar, sevgi ve adalet üzerine kurulduklarını ileri sürerlerdi. Bizimki nefret üzerine kurulu. Bizim dünyamızda korku, kin ve övünmeden başka duygulara yer yok.

🍭Bizi yöneten dört Bakanlığın adı bile, gerçek anlamlarının ters çevrilmesinin küstahça bir gösterimidir. Barış Bakanlığı savaşla, Doğruluk Bakanlığı yalanla, Sevgi Bakanlığı işkence ve zulümle, Bolluk Bakanlığı herkesi aç bırakmakla uğraşır. Bu çelişkiler bir kaza sonucu değildir, ne de basit bir ikiyüzlülüktür.

“Tekdüzelik çağından, yalnızlık çağından, Büyük Birader çağından, çiftdüşün çağından selâmlar!”

1984 Romanı George Orwell

Yorumlar

WORDPRESS: 0