Ana SayfaKitap YorumlarıTürk Klasikleri

Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem, Konusu, Özeti

Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem, Konusu, Özeti

Mirasyedi Bihruz Bey, lüks ve gösteriş için babaından kalan mal varlığını bitirirken oldukça komik bir biçimde bir kadına aşık olur.

Dönüşüm Franz Kafka Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Dar Kapı Andre Gide Konusu, Özeti İncelemesi
Moby Dick Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Incognito Beynin Gizli Hayatı Kitap Konusu İncelemesi

Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem, Konusu, Özeti. 1897 yılında yayımlanan Türk edebiyatının ilk realist romanıdır. Lüks yaşam, batılılaşma, kültürel erezyon gibi etiketlere de sahip Araba Sevdası bol bol fransızca ve Osmanlıca kelimeler içeriyor, zamanın edebiyat dilini günümüzde anlamak oldukça zor olan yapıtın özeti, konusu ve incelemesi.

Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem, Konusu, Özeti

Romanın kısa bir özeti: Oldukça zengin bir paşanın oğlu Bihruz Bey, çocukluğundan beri oldukça havai, saçma işlerle uğraşan biridir. Eğitim konusunda da babasının sürekli başka şehirlere atanması nedeni ile eğitimini de tamamlayamamıştır.

Bihruz Bey babasının tuttuğu özel hocalarla az çok eğitim alsa da oldukça basit, eğitimsiz, çok para harcayan bilirdir. Babası da ölünce baba malı ne varsa satıp lüks bir araba alıp gününü gün etmeye başlar. Borçlarını başka borçlarla kapatan Bihruz Bey bir kadına âşık olur.

Bir gün yine avare avare gezerken lüks araba Lando’dan inen Periveş’e âşık olur ve onun peşinden koşar ve kadına mektup yazar. Kadın mektubu hiç bir zaman okumamıştır. Fakat kıt akıllı Bihruz Bey, az Fransızcası ile oradan buradan bulup değiştirdiği mektupta kullandığı ifade nedeni ile adını bil bilmediği bu kadının kendinden kaçtığını düşünür.

Bu sırada Keşfi Bey adındaki yalan söylemeyi seven arkadaşı kadının öldüğünün söyleyince, kurguladığı dünyası yılılan Bihruz Bey oldukça komik olayları başlatır.

Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem, Konusu, Özeti
Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem

Araba Sevdası Romanının Konusu ve İncelemesi

Romanda Bihruz Bey karakteri batılaşmayı ve özellikle zamanını Fransızca konuşma modasını ve yabancı yazarları medeniyetin yüksek tepeleri görürken kendi kültürünü küçümser. Türkçe onun için bayağı bir dildir. Türk şairler ve yazarın yapıtları da oldukça bayağı şeylerdir.

Dününü aylaklık ve zenginler arasında meraklısı olduğu arabası Lando ile geçiren ve bir o kadar da eğitimsiz, avare miras yedi Bihruz Bey dönemin insanını iyi betimler. Romanda eski İstanbul’dan 1800’lü yılların son çeyreğinden enfes manzaralar ve toplumsal yaşamı okur belleğinde canlandıracaktır. İstanbul’un en önemli eğlence yerleri, o zamanki insanların yaşamları, lüks tutkunluğu ve elit kesimin eğlenceleri de okurun dikkatinden kaçmayacaktır. Bihruz Bey yakışmasa da kendini elit tabakasından görüp bütün mal varlığını bu yerlerde görünmek için harcar. Düğer yandan dünya görüşü, eğitimi ile içinde var olmaya çalıştığı eğitimli ve kültürlü tabaka ile iletişim kuracak entelektüel bilgi birikimine sahip değildir.

Okuması kolay romanda olay çoğunlukla Bihruz’un yanlış yazdığı mektuptaki ifadenin anlamını bulmakla, Fransızca hocasının Bihruz Bey’den nasıl para koparması ve benzeri konularla geçer. Yapıtı orijinal metinden okumak yorucu ve anlaşılmaz olsa da sadeleştirilmiş metinden daha zevkli olduğu söylenebilir.

  • Kitap sayfa sayısı: 320
  • Kitap okuma süresi: 6 saat
  • Yayıncı: Orijinal Metin Can Yayınları
3.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Araba Sevdası, 2025

Yorumlar

WORDPRESS: 0