İşte bilgelik dediğimiz budur. Soylu, bilinçli, aydınlık, sorumluluk yüklenmiş, sevgi dolu, uyumlu, adil, huzurlu neşeli ve özgür bir hayat idealine yönelmek.
Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik Kitabı İncelemesi. Yazar Frederic Lenoir felsefeci, dinler tarihçisi olarak özellikle hayranı olduğu Spinoza ve mutluluk üzerine yazdığı kitapları ile tanınıyor. Nasıl mutlu olunur? Mutluluk tavsiyeleri gibi konular ve bilgelik, sürekli neşeli ruh haline sahip olmak gibi konuları da inceliyor. Özellikle doğu felsefesine Çin ve Hint bilgeliğine ilgisi olan yazar kitaplarında yer kendi yaşamındaki değişiklikleri anlatıyor. Mutluluk filozofları, huzurlu bir yaşam için antik çağdan modern zamanımıza kadar geçen sürede insanlık aradığını hâlâ bulamadı. Bilgelik ise bu kitabın konusu.
Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik Kitabı İncelemesi
Bilgelik nedir? Bilge olunur mu? Bilgelik ulaşılacak bir hedef midir yoksa sonsuzluk gibi sadece peşinde gidilecek ve asla bitmeyen bir şey midir? Bilgelik yaşamı daha iyi anlamaya, doğmalardan kurtulmaya, insanın sürekli kendisini geliştirmesine verilen addır. Lenoir bilgeliği, dinlerin doğmalarını ve felsefeci yani felsefe tarihçisi ile gerçek bilgeyi ve bilgeliği birbirinden ayırıyor. Mutluluğa giden yolda, yaşamı anlama yolunda insan önce kendini bulmalı. Kendini olduğu gibi kabul etmeli.
Kitap genelde sohbet havasında geçiyor. Yazar soru sorup cevap veriyor. Epikür, Spinoza başta olmak üzere Çin ve Hindistan bilgeliği ve felsefesinde gerçek bilgiyi, mutluğu arayan Lenoir, dinlerin doğmalarını da eleştiriyor. Aslında bilgelik ve mutluluk konularını yazarın diğer kitaplarında okuyanlar için kitap bir özet gibi olacak.
Mutluluk bizim içimizde midir? İnsan kendinin farkına varıp genetik karakter özelliklerini aşabilir mi? Buddha, Stoacılar, Epikür, Spinoza bol bol kitapta adı geçenler arasında. Erdemli olmak, ego gibi kavramlar ve tabii ki mutluluk bizim içimizde mi? Kitapta bilgelik, insanın yaşamın ve varlığının gerçek bilgisine ulaşınca mutluluğun da kapısının açılacağı konularına değiniliyor. Özellikle ilk çağ felsefesinin, Hristiyanlık ile birlikte nasıl yok edildiğini ve binlerce yıllık bilgelik arayışının, dogmalarla bitirildiğini ve insanın nasıl gerilediğini yazar arada anlatıyor.
Okunması kolay bir kitap. Yazar özellikle Hint bilgelerini, doğu meditasyonlarını anlatırken aslında insan aklının bilgeliğe tüm dünyada birbirinden bağımsız olarak nasıl ulaştığına da değiniyor.
“Derler ki ısa varoluşumuz içinde en önemli şey, mümkün olan en iyi hayatı sürdürebilmek için kalbimizle ve aklımızla yaşamayı öğrenmektir. İnsanlığa erişebilmek, ruhumuzu gölgeleyen ve başkasıyla ilişkilerimizi zehirleyen kötülükleri yenebilmek için… İşte bilgelik dediğimiz budur. Soylu, bilinçli, aydınlık, sorumluluk yüklenmiş, sevgi dolu, uyumlu, adil, huzurlu neşeli ve özgür bir hayat idealine yönelmek.”
Sayfa sayısı: 112 Okuma süresi: 4 saat Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar