Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaleme alınıp 1927 yılında mecliste okunan Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluş ve kurtuluş mücadelesini anlatan metindir.
Atatürk Nutuk Alıntılar ve Özeti İçeriği, Yorumu, İncelemsi. Nutuk Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1927 yılında yazılmıştır. Orijinal dili Osmanlıca olduğundan günümüz Türkçesi ile okudum. Üç sadeleştirilmiş metni bir biri ile karşılaştırarak okudum. Hatta bazı bölümlerini dinledim. Metin benim için çok uzun ve bazen yorucu, bazen de zorlayıcı oldu. Ama tek bir kelimesini bile atlamadan bu devasa metni okudum. Yüce önder Atatürk, Nutuk’u yazarken kalp rahatsızlığı geçirmiş, gece gündüz aylarca bu metin üzerinde çalışmış. Yaz aylarını, yani üç ay boyunca, gece gündüz bu yapıt için çalışmış. Büyük Atatürk nasıl ölüm döşeğinden hemen önce, hasta yatağından kalkıp Hatay’ın Türkiye topraklarına katılması için Hatay’a gitmiş ise bu yapıtını da sağlığından vazgeçip yazmıştır. Onun için kişisel çıkarlar hatta yaşamı bile sözkonusu değildir.
Gerçekten de müthiş bir kitap, müthiş bir anlatım var kitapta. Bazı bölümdeki telgraf gönderileri metni okumayı zorlaştırıyor. Ama sabredip en azından zorlandığım bölümleri dinleyerek kendimce bir çözüm buldum. Nutuk, bir milletin yeniden doğuşunun özetidir. Atatürk demek: yaşama ve dünyaya; insana; halka; insanlığa; ülke yönetmeye yepyeni bir bakıştır. Yanlışları ve hurafeleri yerle bir edip, insanlara yeni ufuklar açmaktır. Bize tertemiz yaşanılası bir ülke bırakmak isteyen Büyük Önder’i anlamamak için zihinlerin pas tutması gerekiyor. Atatürk kadar insana, bilime ve bilimsel düşünceye değer veren bir lider dünyaya tarih boyunca belki de birkaç defa ancak gelecektir.
Atatürk Nutuk Alıntılar ve Özeti İçeriği
Atatürk, Nutk’u Türkiye Büyük Millet Meclisinde, delegeler, millet vekilleri ve yurt dışından gelen temsilcilere okumuştur. Bu metin modern Türkiye Cumhuriyeti’nin ne zorluklarla kurulduğunu bize o kadar etkileyici anlatıyor ki! Atatürk, milli mücadeleyi, kongreleri, TBMM’nin kuruluşunu ayrıntıları ile anlatıyor. Düşmanın işgalini, İstanbul hükumetinin nasıl saf dışı edilip, itilaf devletlerinin her istediğini, yaptığını; ayaklanmaları anlatıyor. Özellikle, milli mücadeleye, bağımsız modern bir Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı çıkanlarla verilen mücadeleler metindeki en ibretlik yerler. Bitmiş, tamamen düşmanca işgal edilmiş bir ülkede kimi İngiliz kimi Amerikan güdümünü isterken bağımsızlığı savunan sadece Atatürk ve arkadaşlardır. Evet, Atatürk olmasaydı ülkemiz şu anda olmayacaktı. Ülkeye bağımsızlığa başka sahip çıkan ve bu uğurda mücadele veren sadece Atatürk olduğu gibi çok defa engellenmeye çalışılıyor.
Ülkeyi paylaşan işgalcilere karşı verilen mücadeleye bile karşı çıkanlara metinde rastlamak mümkün. Türkiye nasıl mı kuruldu? Hiç bir şey okumadıysanız Nutk’u okuyun. Atatürk’ün bakış açısı kesinlikle 20 yüzyılın da 21. yüzyılında çok ilerisindeydi. Atatürk’ün düşünceleri ve kurduğu devlet anlayışı ve insana; yaşama bakış açısı değil iki asır, belki de beş asır ilerideydi. Bir millet nasıl var olur? Yıllıkmış bir devletten geri kalanlar nasıl toparlanır? İnsana, halka nasıl değer verilir? Nasıl çağdaş ve ilerici bir toplum olunur? Bu soruların hepsinin cevabını Atatürk bize vermişti. Okumasını bilmedik.
Nutuk’tan Alıntılar
“…Yabancı bir devletin koruma ve kollayıcılığını kabul etmek, insnalıktan yoksunluğu, güçsüzlük ve uyuşukluğu kabul etmekten başka bir şey değildir… O halde ya bağımsızlık ye ölüm!” Sayfa 9, İş Kültür Baskısı
“Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O alan bütün vatandır.” Sayfa 418
“Türkiye’nin düşünen kafalarını yepyeni bir inançla donatmak… Bütün ulusa taptaze bir manevi güç vermek…” Sayfa 430
- Baskı: 599 sayfa
- Okuma süresi 30 saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar
Nutuk’u , okuduğum şu günlerde, aslinda bu milletin ihtiyacı olan hersey açıkça ve metinarasi verilmişse dediğiniz gibi okumayı bilmedik, görmeyi bilmedik, değer bilmedik, emeğinize, paylaşımınıza sağlık.