Maksim Gorki otobiyografi üçlemesinin son kitabında 17 yaşında. Meraklı ve okumak isteyen bir geçn olarak yaşam üniversitesine devam eder.
Benim Üniversitelerim Kitap Özeti İncelemesi. Maksim Gorki’nin otobiyografi üçlemesinin son kitabını da okudum. Daha doğrusu nedendir bilinmez son kitaptan başladım. Genelde bu huyum yüzünden kitapların büyüsünü bozarım. Çünkü kitapların son sayfalarını okumak gibi bir huym var, pek de iyi bir huy değil yani. Otobiyografiler her zaman ilgimi çekmiştir.
Yeryüzünden silinen milyarlarca insan sanki hiç yaşamamış gibidirler. Ama otobiyografiler ya da kitaplar bize insanın varlığını kanıtlar. Bazen sanki geçmiş diğe bir şeyin olmadığını düşünürüm; geçmiş yaşanılmamış düşsel bir kurgu gibidir. Şimdilik bu düşüncelerimi bir kenara bırakıp, kita hakkında yazmak istiyorum.
Benim Üniversitelerim Kitap İncelemesi
Asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan, Maksim Gorki 1868 yılında doğmuşudur. Yazar çok küçük yaşlarda çalışmaya başlamıştır. Rus devrimcilerindendir. Siyasi suçlardan hüküm giyip hapis yatmıştır. Sosyalist Rus edebiyatının en iyi yazarları arasındadır. Üçlemenin son kitabı Benim Üniversiteleri’mi okurken çok zevk aldığımı söylemeliyim. İçinde insana ve yaşama dair anlatımların olduğu metinler her zaman hoşuma gitmiştir.
Kitapta en çok hoşuma giden kısımlar felsefi tartışmalardı. İnanç, toplum, insan tartışmalarının geçtiği bölümlerin altını sarı renkle işaretledim. Normalde kitapları okurken beğendiğim yerleri çizmem. Beğendiğim yerleri dijital not defterime geçiririm.
Rus toplumlumun feodal beyliklerden ve toprak ağalığından Çar’ın yönetimine geçmesi de eşlettirilen konular arasında. O dönem Rusya’sında en önemli olaylardan biri de buydu. Mujikler yani kölelikten kurtulup, tarla sahibi olan köylülere burada da rastladım. Rus klasiklerinde hep bahsedilir bu olaydan. Siyasi eleştiriler, toplumdaki eşitsizlik konuları; halkın sefaleti ve cehaleti gibi konuları okumak da heyecan vericiydi. Yazar, okumak öğretmen olmak istese de hayat üniversitesinde tanıştığı insanlardan ve karşılaştığı olaylardan da bir üniversite eğitimi almış gibiydi. Müthiş bir kitaptı. Çok beğendim ve etkilendim diyebilirim.
Benim Üniversitelerim Özeti
Üçlemenin son kitabında yazar 17 yaşındadır. Üniversite okumak için yollara düşer. Bir çok insanlarla tanışır. Bir fırında çalışırken diğer yandan da okumak hayalleri kuran Aleksey toplum içinde kendini eğitir. Cahil ve sosyal statüsü düşük; cahil insanalar arasında bilgelere de rastlar. Yazar her insandan, her olaydan bir şeyler öğrenir. Yaşamın acımasızlığını ve yaşamın çirkin yüzünü tecrübeleri ile öğrenir.
Yaşam hiç de hayal ettiği gibi değildir. Yazarın çevresinde, fakirlik, acımasızlık; siyasi baskılar; dini baskılar; suç işleyen insanlar vardır. Dahil olduğu alt gelir gurubu eğitimsiz yabani insanların arasında yaşamayı öğrenek de zordur. Her şeyden sıkılıp kendini vurarak intihar etmeye çalışan yazar bunda başarılı olamaz. Yazgısının dışına çıkmayan Aleksey Maksimoviç, güçlü biri olmalıdır ve bilgili…
- Kitap sayfa sayısı: 176
- Okuma Süresi: 6 saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar