Yaşam tarzı ile, dünya görüşü ile zihni aydınlık, okurunu mest eden bir insandır Mina Urgan iyi ki Bir Dinozorun Gezilerini ve Bir Dinozorun Anılarını yazmış diyor insan. Galiba ülkemize böyle aydınlık zihinli cumhuriyet insnaları gerekli.
Bir Dinozorun Gezileri Mina Urgan Kitap Konusu İncelemesi. Mîna Urgan’ın ölmeden 1 yıl önce tamamladığı ikinci anlatı kitabı. İlk anlatı kitabı Bir Dinozorun Anıları için buraya dokunun. Kitap ayrıca otobiyografi de sayılır. Gezi kitapları gibi olmayan çok daha içten bir anlatımı var. Aşağıda biraz daha ayrıntılı yazacağım.
Bir Dinozorun Gezileri Mina Urgan Kitap Konusu İncelemesi
Daha önce anılarını okumuştuk. Anıları çok iyi bir anlatıma sahip olduğu kadar, sanat, edebiyat, tarih, yakın tarihin önemli edebiyatçılarına kadar müthiş anıları barındırıyordu. 20. yüzyılın son 60 yılının sanatı, şiiri, önemli kişilerine dair anılar ve daha fazlası vardı. Benim en sevdiğim de 20. yüzyılın kültürü, sanatı, insanına dair yaşantıydı. Bu kitapta da durum böyle. Yani kitap 1999 yılında yazılmış olsa da içinde bir dönemin ruhu yaşanmışlığı var. Kısacası 60’lardan 90’lara kadar olan dönem gerçekten de müthişmiş. Adeta tarihi bir belge gibi.
Gelelim Bir Dinozorun Gezileri kitabına. Yazar İngiliz edebiyatı profesörüdür. Her halde Mîna Urgan’ı tanıyanlar bunu bilir. Ön sözde Urgan, ilk kitabının çok okunmasına baskılarının bitmesine şaşırarak başlıyor. Kendi deyimi ile “sıradan bir dinozorun” bu kadar ilgi görmesine şaşırıyor. Kitabın ilk bölümünü yazar küçük mutluluklara ayırıyor. Gezilerindeki küçük mutlulukları anlatıyor.
Deniz tutkusu ve eski Bodrum, 60 ve 70’lerin güney kıyıları, tatil yörelerindeki değişime günümüzden bakınca insanın üzülmemesi elde değil. Şehirler değil insanlar da değişiyor. Her geçen gün yaşamın güzelliklerini de yok ediyoruz. Daha sonra Anadolu yolculuklarını anlatıyor Mina Urgan. Türkiye’nin batısından en doğusuna kadara okurunu farklı insanlarla, bozulmamış güzelliklerle tanıştırıyor.
Yaşam tarzı ile, dünya görüşü ile zihni aydınlık, okurunu mest eden bir insandır Mina Urgan iyi ki Bir Dinozorun Gezilerini ve Bir Dinozorun Anılarını yazmış diyor insan. Galiba ülkemize böyle aydınlık zihinli cumhuriyet insnaları gerekli. Daha sonra yazar Avrupa gezilerini anlatıyor. Öyle farklı insanlar, yaşamlar, olaylar anlatıyor ki! Biz yaşamı kendi düşüncelerimizden, kendi inanışlarımızdan ibaret sanıyoruz. Oysa dünyada yaşayan he rinsan farklı bir evrendir. Bütün ayrımlar, bir diğerini öteki görmeler, kendi inanışı dışındakileri kötü görmeler boş bir uğraş. Okur bu duygulara kapılacak.
Şehirleri, birbirime olan saygımızı kısacası her şeyi nasıl da değiştirdiğimizi gördüm. Geçmiş günler galiba daha yaşanılası bir dünyaymış. Sonsözde anıların artık bittiğini ve yazacak bir şey kalmadığını söyleyen yazar yanılıyor, daha ne olsun. Kitabın 23 sene sonra bile okunuyor. Çünkü kitapda yaşamın kendisi var.
“Bu dinozor öyle bir yaşa geldi ki artık, bunca genç, bunca çocuk ölürken, daha fazla yaşamak biraz ayıp gelmeye başladı ona. İsteği, çevresine ve kendisine bir başbelâsı haline gelmeden, bu dünyadan göçüp gitmek. Kalanlara sonsuz sevgiler. M. U. Temmuz 1999”
Mina Urgan Kitapları ve Çevirileri
Kitap
İngiliz Edebiyatı Tarihi
Virginia Woolf
Bir Dinozorun Anıları
Bir Dinozurun Gezileri
Çeviriler
Moby Dick / Beyaz Balina
Sineklerin Tanrısı
Utopia
Meselenin Özü
Tom Jones
TROILUS VE CRESSIDA
Ses Sese Karşı
D. H. Lawrence
Tom Jones
Otuz Yaşındaki Kadın
Shakespeare ve Hamlet
- Baskı: 282 sayfa
- Okuma süresi: 12 saat
- Yayıncı: Yapıkredi Yayınları
Yorumlar