Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Özeti İncelemesi

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Özeti İncelemesi

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Konusu Özeti Alıntılar Victor Hugo romanıdır. İdam edilmenin nasıl bir his olduğunu anlatır.

Sefiller Victor Hugo Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Çoğunluğun Zorbalığı Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Seksen Günde Dünya Gezisi Devri Alem Özeti Konusu
Maymunlar Gezegeni Kitap Konusu Özeti ve Filmi

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Özeti İncelemesi Özeti Alıntılar Victor Hugo’nun romanlarından biri. İdam cezası almış birinin duyguları nasıldır? Toplumun iyiliği için idam cezası vermek doğru mudur? Özellikle Fransız Devrimi ve sonrasındaki dönemde verilen giyotin ile idam edilme, ve idama mahkum edilme ne kadar doğruydu? Kitabın özetini, konusunu ve alıntıları bu sayfada okuyabilirsin.

Kitabı Victor Hugo 27 yazmıştır, ilk kitaplarındandır ve diğer büyük eserlerinin adeta başlangıcı gibidir. Kitabı günün birinde hakimler okuyacaktır ve idam cezasının ne kadar kötü, gereksiz olduğunu göreceklerdir. Özellikle ,damları izlemek için adeta deliren hatta sevilen bir toplumdan da bahseder. Devrimin ardından geçen 20 yıla rağmen Hugo, siyasi görüşlerini saklamıştır.

Etkileyici bir anlatım, sanki okur kendisini giyotine gidiyormuş gibi hissediyor…

Yaşama bakış açımızı değiştirecek ölmeden önce okunacak kitaplar için site menüsüne bakabilirsiniz. Yüzlerce kitap yolunuzu aydınlatacak. Yukarıdaki düğmerele dokunarak en rtkili kitaplara kısa yoldan erişebilirsiniz. Yorum yazmayı unutmayın, düşüncelerinizi önemsiyoruz.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Konusu Özeti Alıntılar
Bir İdam Mahkumunun Son Günü Kitabı

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Konusu İncelemesi

Kitabın ön sözde de yazarın değindiği gibi idam cezasını kaldırmaktır. Özellikle devrim ve devrim sonrasında, siyasi karmaşıklık arasında getirilen giyotinle idam değil idamın her çeşidi kaldırılmalıdır. Özellikle aceleyle verilen idamlar, hızlı mahkemeler ile idamlar yerine insanlar ölüm cezası almadan ıslah edilmelidir.

Özellikle Fransız halkı da cellat kadar, mahkeme, savcı, kral kadar acımasızdır. O zamanların en büyük eğlencesi idamları izlemektir. Giyotinin vücuttan ayırdığı başı heyecan ve zevk içinde izleyen azgın bir toplum Fransız devriminin bir ürünüdür. Hiç bir kral, hiç bir reformcu da bu cezayı kaldırmamıştır. Kitabın konusu da bir mahkumun idam olmadan önceki duygularıdır.

Victor Hugo romanı şahit olduğu bir idam cezasından sonra yazmıştır. İdamı izlemek için alana neşe içinde toplanan azgın kalabalığı gören Victor Hugo hemen alandan uzaklaşmıştır. Kitabın amacı idam cezasının ne kadar kötü olduğunu göstermektir. İdam duygusunu saniye saniye hissettirmektir.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Özeti, Ana Teması

Adı ve yaşı tam olarak belli olmayan cinayetten suçlu bir genç, idam edilmeden hemen önce bulduğu kağıt ve kalemle nasıl mahkeme edildiğini ve hapishane şartlarını anlatıyor. Mahkemede burjuva sınıfı hakim, jüri ve avukatların nasıl hızlıca ve üstünkörü işlem yaptığını; hapishanedeki uygunsuz şartları anlatıyor. Özellikle ömür boyu kürek cezası alan mahkumlardan olmaktansa ölmeyi tercih eden beyefendi idam vakti gelince yalvararak merhamet ister hatta ömür boyu kürek cezasına bile razı hale gelir.

Hapishane ortamı soğuktur. Gardiyanlar çok acımasız olduğu gibi diğer mahkumlar da idam mahkumlarına karşı alaycı ve acımasızdırlar. Bay X kitap boyunca yaşamın değerinden, hayallerinden, ölümün kendisine adım adım yaklaşırken içindeki duyguları; pederin kendisine eşlik etmesinden bahseder. Yine yargı ve adalet sistemini de eleştirmeden edemez. Kitap boyunca okur sanki soğuk bir hücredeymiş gibi hissedebilir. O giyotin sehpasında kendi başınızı hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Kitaptan Alıntılar Alıntılar

🍭”Hangi kitapta okudum bunu bilemiyorum, ama yalnızca iyi şeylerden söz eden bir kitapta, “bütün insanlar günü belirsiz bir ölüme mahkûmdurlar,” diye bir cümle okumuştum. Peki, o halde, benim için değişen ne vardı ki?”

🍭Bu geniş, aydınlık pencereler, bu güzel güneş, bu taptaze gökyüzü, şu neşeli çiçek, hepsi de kefen rengine, soluk bir beyaza bürünmüştü.

🍭“Bir idam mahkûmu!” diye bağırıyorlardı arabaya doğru koşan insanlar. Onlarla benim arama girdiğini hissettiğim toz bulutların içinden, beni aç gözleriyle izleyen iki genç kız gördüm. “Ne kadar iyi,” diyordu daha küçük olanı ellerini çırparak. “Altı hafta sonra bunu da hallederler.”

🍭”Bütün bu yazdıklarım, bir gün başkalarına yararlı olsa; idam hükmü vermeye hazırlanan yargıçları durdursa; suçlu ya da suçsuz, zavallı insanları benim yaşadığım ölüm acısından kurtarsa.”

🍭”Orada sıralama, numaralama, kayıt işlemleri: Çünkü giyotinin işi başından aşkın ve herkes sırasını beklemek zorunda.”

🍭“İnfaz, bugün Grève Meydanı’nda gerçekleştirilecektir,” diye bitirdi sözlerini ve resmî yazıdan gözlerini kaldırmadan, şöyle sürdürdü: “Saat yedi buçukta Conciergerie’ye gideceğiz. Lütfen beni izlemek lütfunda bulunur musunuz, aziz bayım?”

Yorumlar

WORDPRESS: 0