Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Şiirsel bir dili olan bir başyapıt. Kitabın her satırını çizeceğinizden emin olabilirsiniz.

Cahil Filozof Voltaire Kitap Özeti ve İncelemesi
Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Putların Alacakaranlığı Kitap Özeti İnceleme
Candide Yahut İyimserlik Voltaire Özeti İncelemesi Konusu

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti İncelemesi. Friedrich Wilhelm Nietzsche hakkında fazla bir şey diyemeyeceğim. İş Kültür’ün 933 sayfalık devasa kitabına başlayamadım. Genel kültür olarak kim ne söylemiş, kim kimdir kalıbına uygun okumalarım var. Bunun dışında felsefe ayrı bir kategori. Bir yandan popüler bilim, astronomi, fizik, evrenin yapısı gibi konular varken derin felsefe okumaları yapacağımı sanmıyorum. Zaten anlayacağımı da sanmıyorum. O kadar zeki biri olduğumu sanmıyorum. Ortalama sıradan bir okurum.

Daha önce Putların Alaca Karanlığı’nı okumuştum. O kitap gerçekten de anlaşılmazdı. Ne diyor bu adam, dediğim çok olmuştu. Galiba Nietzsche’yi genel olarak anlamak zor. Belki biyografisini okumalıyım. Ama biyografilere henüz başlamadım. Okuyacak ve öğrenecek o kadar çok şey var ki! İnsan yetişemiyor. Bazen de okumak, öğrenmek boş geliyor bana. Bir gün bütün öğrendiklerimiz, nöral ağlarımdaki kayıtlı her şey, bilincimizle birlikte yok olup gidecek. Neyse bu ayrı bir konu. Şimdi kitap hakkında yazacağım kısa bir özet var.

Kitap okumak tartışılmaz doğrularımızı yıkmak demektir. Daha fazla kitap için site menüsüne bakabilirsiniz. Yukarıdaki renkli düğmeler sizi en etkili kitaplara kısa yoldan ulaştıracak bağlantıları içeriyor. Ne düşündüğünüzü önemsiyoruz, yorum yazmayı unutmayın.

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Kitabın şiirsel bir dili var. Onlarca belki yüzden fazla paragrafın üzerini çizdim. Kitapların üzerini çizmek gibi bir alışkanlığım yoktur. Daha çok dijital not almayı tercih ediyorum. Hatta son zamanlarda kitap fiyatları o kadar arttı  ki artık lüks olmaya başladı. E pub okumak daha mantıklı gelmeye başladı. Her şeyin çivisi çıktı. Bir bataklığa doğru sürükleniyoruz. Zerdşüt gibi söyle oturaklı eleştiriler yapmak gerekir değil mi? Konu yine yolunu değiştirdi, farkındayım. Zerdüşt’ü anlamak için galiba Nietzsche’nin felsefesini, yaşamını, dilini bilmek gerekiyor. Okumanın zor olması ve bazen neden bahsettiğinin anlaşılmaması bu nedenledir.

Bana çok şiirsel bir aforizma kitabı gibi geldi. İlk paragrafta da söylediğim gibi felsefe okumalarım yok kadar az. Bu nedenle kitabın anlaşılmz olduğunu söyleyemem. Zerdüşt çoğunlukla çok anlaşılır konuşuyor. Kitab bir kurgu, bir roman konusuna sahip değil ki bir bütünlüğü olsun. Bütünlüğü yok demiyorum tabii ki var. Zerdşüt üstinsanı arıyor. Erdemli olmayı arıyor. Tanrıları öldürüyor. “Tin” üzerinde de çok duruyor Zerdüşt. Dağdan inip insan içine karışıp onlara öğretilerini tebliğ ediyor. İnsnalar onu anlamayınca tekrar dağlara, hayvanların, ağaçların arasına çekiliyor. Bu arada ömüritleri de onu dinleyenler de artıyor.

Zerdüşt’ün İnsanı aşmak teması kitabın neredeyse tamamında var. Biz çağımızda insanı nasıl aşmayı planlıyoruz? Transhümanizm, teknolojik tekillik aklıma geldi hemen. İnsanlık binlerce yıl bilim üretmeden rahiplere güvenip onların cennetinde üstün insan olacaklarını düşünüp öylece öldü gittiler. Bu gibi ifadeler çok hoşuma gitti.

Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Alıntılar

🍭Kendinize inanmaya cesaret edin önce – kendinize ve iç organlarınıza! Kendine inanmayan yalan söyler her zaman. Bir tanrı maskesi takmışsınız, siz “temizler”: bir tanrı maskesine girip çöreklenmiş iğrenç solucanınız.

🍭”Şimdiye dek tüm varlıklar kendilerinden üstün bir şey yarattılar: ama siz bu büyük taşkının cezri olmak ve insanı aşmak yerine hayvana geri dönmek mi istiyorsunuz?” 

🍭”Sahiden, kirli bir ırmaktır insan. Kirli bir ırmağı içine alıp da bozulmadan kalmak için, zaten bir deniz olmak gerekir.”

🍭Tekinsizdir insan yaşamı ve henüz yoktur bir anlamı: felaketi olabilir onun bir soytarı.

🍭Aksine, diri yoldaşlar gerek bana, kendilerini izlemek istedikleri için beni izleyen – ve gitmek istediğim yere doğru. Bir ışık doğdu içime: halka değil, yoldaşlarına konuşmalı Zerdüşt! Zerdüşt bir sürünün çobanı ve köpeği olmamalı!

🍭İnsan aşılması gereken bir şeydir: işte bu yüzden erdemlerini sevmelisin – çünkü onlarda yok olacaksın. – Böyle söyledi Zerdüşt.

🍭İnanacak olsaydım, dans etmesini bilen bir tanrıya inanırdım.

🍭Oysa insnalar ağaç gibidir ne kadar yükseğe ve aydınlığa çıkmak isterse, o kadar kuvvetle toprağın altına inmek ister kökleri, karanlığa, derinliğe kötülüğe.”

🍭Bu büyük öğle vaktinde, hayvan ile Üstinsan arasındaki yolunun ortasında yer alır insan ve akşama giden yolunda en büyük umudunu kutlar: çünkü yeni bir sabaha giden yoldur bu. İşte o zaman, batmakta olan kendini kutsayacaktır, öteye geçendir diye; ve bilgisinin güneşi tam tepededir o zaman. “Tüm tanrılar öldü: şimdi Üstinsanın yaşamasını istiyoruz” – bu olsun büyük öğlede son dileğimiz! – Böyle söyledi Zerdüşt.

🍭Tanrı bir varsayımdır; ama ben sizin varsayımlarınızın yaratıcı isteminizin önüne geçmesini istemem. Bir tanrı yaratabilir misiniz? – Öyleyse tanrılar hakkında tek söz söylemeyin bana! Oysa pekâlâ yaratabilirsiniz Üstinsanı.

 

Yorumlar

WORDPRESS: 0