Ana SayfaKitap Yorumları

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi

Antonie Roquent'in nesnere karşı büyük bir tiksinti duymaya başlar. Nesnelere her dokunduğunda, onları her hissettiğinde midesi bulanır. Çevresindeki her şey onun için kalabalık, gereksiz ve varlık açısından tuhaf şeylerdir.

Güneş Ülkesi Tommaso Campanella Özeti İncelemesi
Cahil Filozof Voltaire Kitap Özeti ve İncelemesi
Böyle Söyledi (Buyurdu) Zerdüşt Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Sofie’nin Dünyası Roman Konusu Özeti İncelemesi

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi. Varoluşçuluk, varoluş felsefesi, bilinç, insanın kendini keşfetmesi, varlığını sorgulaması konulu kült roman. Varoluşçuluk denildiği zaman ilk akla gelen romanlardan. Sartre felsefesinin temelleri, genel hatları bu kitapta özetlendiği de sık sık söylenir. Hümanizm, varlık, ölüm, bilinçli olma, insanın nesnelerle olan ilişkisi gibi konular çok iyi bir edebi dille anlatılıyor. Şimdi kitabın özetine ve konusuna geçelim.

Daha fazla kitap daha fazla aydınlık, huzur, kendini tanıyan, yaşamı kavrayan bireyler demektir. Okumak bizi zihnimizin prangalarından kurtarır, özgür bireyler yapar. Yukarıdaki düğmeler ve site menüsü ile daha fazla içeriği ulaşabilirsiniz. Yazar olmak ve kitap özetleri için katkıda bulunmak ister misiniz? Kırmızı düğmeye dokunun.

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Bulantı Jean Paul Sartre

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi

Antonie Roquent’in nesnere karşı büyük bir tiksinti duymaya başlar. Nesnelere her dokunduğunda, onları her hissettiğinde midesi bulanır. Çevresindeki her şey onun için kalabalık, gereksiz ve varlık açısından tuhaf şeylerdir. Antonie bütün bu karmaşa içinde bir roman yazmaya karar vermiştir. Bu tarihi romanda 18. yüzyılda yaşamış M. de Rolebbon adlı bir önemli sanatçıyı konu alacaktır. Bunun için sürekli okur, kütüphaneden çıkmaz. Adeta bir sanatçı olmuştur.

Anny adındaki uzun süredir görüşmediği arkadaşı ile de bir an önce görüşmek ister. Uzun süre Hindistan ve Çin’de bulunmuş sonra dönmüştür. Bu sırada kütüphanede tanıştığı genç Otodidakt ile de çeşitli konuları tartışır. İçinde bulunduğu var olma sorununu, kimliğini kim olduğunu kısıtlı yaşamında bulmaya çalışır.

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Bulantı Jean Paul Sartre

İnsanlardan tiksinir. Kalabalıkları ve hep aynı şeylerden hoşlanan birbirine benzemeye, ortak noktalar bulmaya çalışan insanları sevmez. Hümanistleri eleştirir. Arada bir gittiği meyhanenin sahibi kadınla sevişmeyi de ihmal etmez. Bütün bunların arasında, sürekli gerçekliği, varlığını sorgular Var olmanın ondaki mide bulantısını çözmeye çalışır. İnsanın özellikle sanatçının var olma kaygısını uzun uzun günlüklerine yazar. İnsan kendini var etmek için her şeyi yapar.

Roman günlükler şeklinde ilerliyor. Çok ağır ve art arda gelen felsefi paragraflar, sorgulamalar felsefe ve edebiyat meraklıları için müthiş bir okuma zevki verecek. Tabii ki varoluşçuluk için en temel bilgiler, sorular da romanda var. Roman günlükler şeklinde yazıldığından bazen monolog tarzında ilerlese de kesinlikle insan zihninin ürettiği baş yapıtlardan biri diyebiliriz.

Bulantı Romanından Alıntılar

🍭 “Düşünüyorum da diyorum gülerek, hepimiz şurada oturmuşuz, o değerli varoluşumuzu sürdürmek için yiyip içiyoruz. Oysa var olmaya devam etmemiz için hiçbir ama hiçbir sebep yok”

🍭 “Demek ki Bulantı bu: Kör edici apaçıklık. Üzerine kafa patlattım. Yazılar yazdım. Şimdi biliyorum: Varım -dünya da var- ve dünyanın var olduğunu biliyorum. Hepsi bu. Benim için önemli değil. Benim için hiç bir şeyin önemli olmaması çok acayip, korkuyorum bundan. Denizde taş kaydırmak istendiğim gün yok mu işte o günden beri böyle. Çakıltısını atarken durup ona bakmıştım. Her şey işte o zaman başlamıştı. Onun var olduğunu hissetmiştim. Bunun sonrasında başka bulantılar da yaşadım. Ara sıra nesneler elimizde varoluveriyorlar.

🍭 “Nesnelere uzun uzun bakman da iyi gelmiyor bana. Ne olduklarını anlamak için bakıyorum, sonra bakışlarımı çevirmem gerekiyor. Peki ne için? Tiksindiriyorlar beni.”

Varoluşun Nedenleri Neden Varız? Neden Var olduk? Jean Paul Sartre

🍭 “Yani, varoluş zorunluluk değildir demek istiyorum. Var olmak burada ol maktır sadece, var olan şeyler ortaya çıkarlar, onlara rastlanabilir ama onları hiçbir zaman çıkarsayamayız. Bunu anlamış kimselerin olduğunu sanıyorum. Ama onlar bu olumsallığı, kendi kendisinin nedeni olan zorunlu bir varlık uydurarak aşmaya çalışmışlardı. Oysa hiçbir zorunlu varlık varoluşu açıklayamaz: Olumsallık bir sanrı, ortadan kaldırılabilecek bir görünüm değil mutlak olandır ve bu yüzden kusursuz bir temelsizliktir. Şu bahçe, şu kent, ben, her şey temelsiz ve nedensizdir. Bunun farkına vardığınız zaman yüreğiniz burulur; geçen akşam Rendez-vo- us des Cheminots’da olduğu gibi her şey dalgalanmaya başlar: Bulantı budur işte.”

Bulantı Jean Paul Sartre Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Bulantı Jean Paul Sartre

🍭 Şu gereksiz varoluşlardan hiç olmazsa birini ortadan kaldırmak için canıma kıymayı düşündüm belli bemekten çok uzaktım: Bana bir dekor gibi görünüyorlardı. Onları elime alıyor, araç olarak kullanıyordum, dirençlerini önceden kestiriyordum. Ama bütün bunlar yüzeyde kalıyordu. “Varoluş nedir?” diye sorulsa, “Özlerini değişime uğratmadan, nesnelere dıştan eklenen boş bir biçimdir,” derdim. Sonra birden ortaya çıkmış, belirivermişti; apaçıktı: Varoluş kendini ansızın açığa vurmuştu. Zararsız, soyut bir kategori görünümünü kaybetmişti: Nesnelerin hamuruydu o, şu kök varoluştan yoğrulmuştu. Daha doğrusu kök, bahçe kapıları, bank, yer yer gövermiş çimenler ortadan silinmişti; nesnelerin çeşitliliği ve bireyselliği bir görünüş, bir ciladan başka şey değildi. Bu cila erimiş, geriye karmakarışık, devasa ve yumuşacık, çıplak kitleler kalmıştı, müstehcen ve ürkütücü bir çıplaklık.

🍭 “Varoluş nedir?” diye sorulsa, “Özlerini değiştirme uğratmadan, nesnelere dıştan eklenen boş bir biçimdir,” derdim.”

  • Bulantı romanını kim yazmıştır? Jean Paul Sartre yazmıştır.
  • Konusu: Antonie Roquent varoluşu sorgular.
  • Baskı: 264 sayfa
  • Okuma süresi: 16 saat
  • Yayıncı: Can Yayınları
  • Çeviri: Selahattin Hilav

Yorumlar

WORDPRESS: 0