Nikolay Vasilyeviç Gogol öyküsüdür. Büyük yazar bu fantastik öyküde katı bir sistem eleştirisi yapar.
Burun Gogol Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün en bilindik öykülerinden. Genelde Bir Delinin hatıra Defteri, Fayton ve Burun üçlü öyküsü ile yayımlanır. Yine Petersburg Öyküleri’nin de içindedir. Gogol, fantastik denebilecek bu öyküsünde Palto’daki gibi inceden inceye bir eleştiri yapmıştır. yazar öyküye biraz kara komedi, biraz fantastik ögeler biraz da eleştiri katmıştır. Okur dikkatli olmazsa öyküyü anlamsız hatta çok gereksiz bulabilir ama öykünün altında yatan inceliği bir defa kaptı mı tamamdır. Okurun keyfine diyeceğimiz kalmaz. Edebiyat bir zevktir. Diğer Gogol kitapları için buraya TIKLA
Zihnimizi aydınlatacak bize ilham verecek kitaplar için site menüsüne bakabilirsiniz. Yukarıdaki düğmelere dokunarak en popüler kitaplara erişebilir ve okumna listenizi oluşturabilirsiniz. Lütfen yorum yazmayı unutmayın.
Burun Gogol Kitap Özeti
Soyadı unutulan berber İvan Yakovleviç bir gün yemekte karısından soğan ve ekmek ister. O gün canı kahve içmek istememiştir. Sıcacık ekmeği ikiye bölünce içinde beyaz bir şey görür ve bakar ki bu bir burun. Evet bu bir burun. Karısı ile kavga eder. Kadın kocasına kimin burnunu çaldığını sorar ve derhal ondan kurtulması gerektiğini söyler. Başları belaya girecektir. Berber kimin burnunu kestiğini de hatırlamaz. Acaba bilmeden birinin burnunu mu kesmişti
Burunu Neva Nehri’ne atmak istese de bunu başaramadığı gibi yakalanır. Gazeteye ilan vermek ister ama onu da yapamaz. Bir gün müdür yardımcısı binbaşı sabah kalktığında burnunun olmadığını görür. Burnunu ararken burnunun vali yardımcı olduğunu öğrenir. Kendisi o kadar çalışıp çabalamış ve müdür yardımcılığında kamış yükselemezken burnu bir anda vali yardımcısı olmuştur. Burnun aslında bir sahtekar olduğunu, o makama layık olmadığını anlatmak için çok çabalar uğraşır ama kimseye sözünü dinletemez. Burnu bile kendini geçmiştir.
Öykünün Konusu İncelemesi ve Anlatmak İstediği
Binbaşı yıllardır çalışıp çabaladığı halde hâlâ müdür yardımcısıdır. Yükselmesi çok zordur. Çünkü rüşvet, işin ehli olmayanların torpille yüksek makama gelmeleri gibi bir gerçek vardır. İş bilmez daha dünkü çocuklar bile bir anda yükselir. Yükselen kişinin örneğin vali yardımcısı olacak kişinin kim olduğu önemli değildir. Bu bir “burun” bile olsa yüksek devlet yönetimine gelebilir önemli olan nitelik değildir, torpilin ya da arkasındaki büyük devlet yetkilisinin makamının gücüdür.
İşte binbaşının burnu da kendini geçmiştir. 19. yy Rusya bürokrasi ve devlet memurluğu sisteminin eleştirisi olsa da 21. yy’da da durum aynıdır. Özellikle gelişmemiş, otokrasi ile yönetilen; demokrasi gücünü oyuncak olarak kullanan devlet yöneticilerinin olduğu ülkelerin durumu buna örnektir. Burun: devlet yönetiminde işin ehline değil de adam kayırma ile niteliksiz kişilere verilmesini temsil eder.
- Kitap Sayfası: 72
- Toplam okuma saati: 1 Saat
- Yayın Evi: Farklı yayın evlerinden okunabilir
- Kitap üç ya da daha fazla öyküden oluşur
Kitap Puanlaması
Yorumlar