Voltaire Cahil Filozof'ta yaşamının son 10 yılında yazdığı 56 başlıkla bildiklerini sorguluyor
Cahil Filozof Voltaire Kitap Özeti ve İncelemesi. Aslı François Marie Arouet olan Voltaire Cahil Filozof kitabını 74 yaşında yazmıştır. Voltaire takma adını kullanmıştır. Yazar, filozof, şair gibi unvanları vardır. Ülkesinde pek sevilmediğinden sürgüne gönderilmiştir. Bu kitabını yaşamının son 10 yılında yazmıştır. Kendini, düşüncelerini sorgulamış ve hâlâ arayışta olduğunu, “cahil” olduğunu 56 başlık altında yazmış. Bir çırpıda okunacak bir kitap.
Zihin aydınlatan bize yepyeni bir evrenin kapılarını açacak kitaplar için daha çok ihtiyacımız var. Site menüsünden yüzlerce kitaba erişebilirsiniz. Lütfen yorum yapmayı unutmayın yorumlarınız oldukça önemli. Nedüşündüğünüzü merakediyoruz.
Kitap puanlaması
Cahil Filozof Voltaire Özeti Konusu
56 Maddede Voltaire 70’li yaşlarında kendine sorular soruyor. İl sorduğu soru: “I. İlk Şüphe” başlığını taşıyor. “Sen kimsin? Nereden Geliyorsun? Ne yapıyorsun” olarak başlıyor. Uzay ve kütle çekimi; sonsuz evrenler; dünya benzeri gezegenlerde yaşayan insanlar… İlk sayfalarda bunları sorguluyor.
Özellikle dünyanın ve insanın evrenin merkezinde olup olmadığı, geometri ve tabii ki hayranlıkla bahsettiği Newton’ı unutmamak gerekiyor. Descartes’ı sonuna kadar eleştiriyor. Özellikle ateistleri ve yine Hristiyanları ve inançları da eleştirmekten kendini alıkoymuyor. 16. 17. yüzyıl felsefesini, antik felsefeyi, yaratılış, ahlak, var oluş konularında eleştiriyor, kendi eksiklerini itiraf ediyor.
Yaşamı ve insanın var olmasını günün bilimsel verilerine göre değerlendiriyor. Voltaire günümüzde yaşamış olsaydı galiba bu kitabı Evrim Teorisine, yeni evren bilim buluşlarına; biyolojideki gelişmelere göre yazardı. Kitap çok akıcı çevrilmiş. Bir oturuşta bitirilecek bir kitap. Felsefe ve akıl yürütme insanın en değerli özelliği olsa gerek. Baktığımız da 18. yüzyılda Voltaire’ın tartıştığı konuların günümüzde de geçerli olduğunu görüyoruz.
Cahil Filozof Kitap Alıntıları
Alıntı: İş Bankası Kültür Yayınları, Cahil Filozof, I. Baskı, Sayfa 67-68
LV. Cehaletten beteri
Ardından insanların birtakım anlaşılmaz saçmalıklar uğruna birbirlerini lanetlediklerini, birbirlerinden nefret ettiklerini, birbirlerine zulmettiklerini, birbirlerini boğazla diklarını, astıklarını, tekerleğe mahkûm ettiklerini ve yak nklarını gördüm ve dedim ki, şayet bu iğrenç zamanlarda yaşamış bir bilge var ise, kendisi çöllerde yaşamış ve ölmüş olsa gerektir.
LVI. Aklın başlangıcı
Bugün, aklın şafağı olan bu yüzyılda o fanatizm hidrasinin birkaç başının yeniden canlandığını görüyorum. Görünüşe göre zehirleri daha az ölümcül, ağızları daha az parçalaya. Oynak lütuf uğruna insanların kanı pazarlarda satılan umumi endüljanslar için onca sene aktığı gibi akmadı. Ancak canavar hâlâ hayatta. Hakikati arayacak her kim olursa olsun zulüm görecek. O halde karanlıklar içeri sinde tembel tembel oturmalı mı? Yoksa hasedin ve iftiranın kendi meşalelerini yeniden yakmak için kullanacakları bir meşale mi yakmalı? Bana kalırsa, ben zehirlenme korkusuyla yemek yemekten ne kadar imtina edilmemesi gerekiyorsa, hakikatin de bu canavarlar karşısında o kadar saklanmaması gerektiğine inanıyorum.
- Baskı: 88 sayfa
- Okuma süresi: 1 Saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar