Ana SayfaYaşam

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu ve Kadın Erkek Eşitliği

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu ve Kadın Erkek Eşitliği

Kadın erkek eşitliği 21. yüzyıl insanın tartışmaması gereken bir konu olmalı. Cinsiyetler ve cinsel yönelimler biyolojik bir varlık olan insanın üstünlük konusu olmamalıdır.

X Æ A-12 Ne Demek? Elon Musk Oğlunun Adı
Yaşam Nedir, Neden var? Yaşamdan Beklentilerimiz
Deizm Nedir? İnsan Neden Deist Olur?
YHT Ücretsiz Engelli Bileti İndirimli Nasıl Alınır?

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu ve Kadın Erkek Eşitliği. Kadınla Erkek Eşit midir? Kadın ve erkeklerin cinsiyetçilik üzerinden ayrımcılığa uğraması ve bu konuyu tartışmamız bana tuhaf geliyor. Eşitlik, denklik, annelik gibi kavramlar üzerinde büyük tartışmalar var. Bazen kendimi 14. yüzyılda yaşıyor sanıyorum. Ama 21. yüzyılda yaşıyoruz. Yapay zekâ ve sanal gerçeklik çağına gireceğiz, az kaldı. Biz Hâlâ kadın erkek eşitliğini; cinsel yönelim tartışmalarını yapıyoruz. Kadınlar, eş cinseller, siyah tenliler, kızıl tenliler, çocuklar her zaman istismar edilmiştir, dışlanmıştır. Kadın erkekle eşit midir? Şimdi bu konuya gelelim.

C

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2021

World Economic Forum kadın erkek eşitsizliği (Global Gender Gap Report) 2021 açıklandı. Ülkelere göre sıralama yapılmış. Ülkemiz cinsiyet eşitsizliğinde 133. sırada. İlk üç sırada İzlanda, Finlandiya ve Norveç var. Bu üç ülke her konuda dünyada bir numara olmaya devam ediyor. Listenin sonlarında ise petrol zengini Arap krallıkları ve İran gibi ülkeler var. Son üç sırada ise Irak, Yemen, Afganistan var. Rapor toplam 405 sayfa. Rapora PDF olarak ulaşmak için buraya tıklayabilirsin.

Kadın Erkek Eşitliği

Bu konuyu tartıştığımıza bile inanamıyorum. “kadın annedir, evin hanımıdır bu nedenle üstündür” diyenler var. Haklılar kadın üstündür. Olumlu bir yaklaşım yapacak olursak, çocuğuyla ilgilenen anne, evi çekip çeviren kadın tabii ki çok işler yapıyor. Annelik ise bizim kültürümüzde baş tacıdır. Ama konumuz bu değil ki! Konumuz kadınla erkeğin birer birey olarak eşit olmasıdır. Konumuz, kadınla erkeğin toplumsal yaşamda birey olarak her iki cinsin de eşit haklara sahip olmasıdır.

Cinsiyet Eşitsizliği

Örneğin erkekler akşama kadar çalıp eve geldiğinde kendilerine hizmet beklerler. Ama unutulan bir şey kadının da akşama kadar evde çalışmasıdır. Yani erkeğin çalışması eve para getirmesi üstünlük olmamalı. Sonra, kadın neden erkeğin kölesi olsun ki! Erkeğin hizmetçisi, malı, zincirli kölesi, sadece çocuk doğuran, çoğalmaya yarayan bir seks objesi değildir kadın. İş yaşamında, ya da bir konuda karar vermede; kocasından boşanmak istemede; sevgilisinden ayrılmak istemede kısacısı her insan ilişkisinde kadın erkekle eşittir. Eğitimde, sanatta, kültürel çalışmalarda, bilimde, seyahatte, giyim-kuşamda kadın erkek ile eşittir. üçüncü bir cins olarak kabul edilen hermafrodit bireyler de eşittir. 

Eş cinsellik, homofobi, LGBTI+ ile ilgili yanlışları tek tek yazdığım sayfalar için tıklayın

Kadınla Erkek Eşit midir?

Evet, kadınla erkek eşittir. Birey olarak, hak ve hürriyetler bakımından eşit haklara sahiplerdir. Kadın, erkeğin emir eri değildir. Tarihte kadın egemenliğini sona erdirmek için bilge Pagan kadınlar cadı diye yakılmadı mı? Orta Çağ boyunca 50 bin kadın yakıldı. Kadınlar sünnet edilerek katledilmiyor mu? Kadınları hâlâ ganimet olarak gören düşünceler yok mu? Kızları çocuk yaşta evlendirmek ise yarı bir konu. Türkler’de bilge Şamanlar kadın değil midir? “Kadınla erkek eşit değildir, kadınlar bizim malımızdır” gibi bir  yaklaşım ne de pis bir yaklaşımdır. Ya da işi sulandırarak ” kadın erkek eşit değildir, ama denktir, kadın annedir, karnında çocuk taşır, biz onlarla nasıl eşit olalım” diyerek işi sulandıran yorumlar da yok değil. Bunlara göre kadın bir kuluçka makinesidir. Birbirine eşit olmuyor ama denk oluyorlar. Fıkra gibi bir şey. 

Cinsiyet Eşitsizliği Raporu ve Kadın Erkek Eşitliği

Kadın Erkek Eşitliği

Yaşam yine müşterektir. Kadına “sen annesin senin işin bu, sen yemek yaparsın senin işin bu, sen erkeğin malısın senin işin bu” diyemeyiz. Yeri gelince erkek çocuğuna bakar, yemeğini hazırlar. Kadın da bir birey olarak, kişisel zevklere; isteklere; yaşamdan beklentilere sahiptir. Kadına kendine özgü bir varlık olarak bakılmıyor. Kadın adeta bir nesne muamelesi görüyor. Sahip olunacak bir nesne… 

Kısacası, cinsiyetleri ve cinsel yönelimleri de geçerek söylemek gerekirse bütün canlılar eşittir. Bütün biyolojik yaşam formları aynı evrende aynı döngü içerisindedirler. Bütün ayrımlar ve düşmanlıklar insanın hastalıklı düşüncelerinden başka bir şey değildir.

Yorumlar

WORDPRESS: 0