O halde adına halk da dense kral da demokrasi de dense aristokrasi de bir monarşide de uygulansa bir cumhuriyette de diyeceğim aynıdır: Herhangi bir güce her şeyi yapma hakkı ve yetkisi verildiğini gördüğüm anda, işte orada tiranlığın tohumları atılır ve ben de gidip başka yasalar altında yaşamaya çalışırım.
Çoğunluğun Zorbalığı Kitap Konusu Özeti İncelemesi. Alexis de Tocqueville, tarihçi, hukukçu ve düşünür olarak 1930’ların başladında Amerika’ya gider. Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasal ve sosyal sistemini gözlemler. Toplumsal yapı, eşitlik, insan hakları ve devlet yönetimi, Avrupa ülkelerindeki yönetim ve toplumsal yapı hakkında düşüncelerini yazıyor. Bu kitap, Amerika’da Demokrasi adlı iki ciltlik kitaptan alıntılar içeriyor.
Daha fazla aydınlık, daha fazla huzur, daha fazla özgürlük ve birlikte yaşama kültürünü öğrenmek için okumaya, daha çok okumaya kendimizi adamalıyız. Yukarıdaki düğmelerden hızlıca genel kategorilere, site menüsünden ise yüzlerce kitaba ulaşabilirsiniz.
Çoğunluğun Zorbalığı Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Öncelikle kitabı okumak isteyen okur için karmaşık bir metin olacak. 1835-1840 arasında yayımlanan orijinal kitaptan bölümler bazen çok havada kalabiliyor. Özellikle eskimiş ve yazarın tuhaf dini özlemleri, Ameirka devleti hakkında bugün belki de geçerli olmayan düşünceler de bulmak mümkün. Kitap bütünün bağlamından koptuğu için bazen konuyu yakalamak zor olacaktır.
Kitap içerisinde gerçekten de demokrasi, insan hakları, çoğunluğun gücü ele geçirdiğinde nasıl zalim bir tiranlığa dönüşeceği ifade ediliyor. Özellikle halkın eline egemenliği vermek doğru olacak mıdır? Kitapta aristokrasiden, krallık dönemlerinden bahsederken aslında 19. yüzyıl insanın hâlâ kendilerini adayacakları bir kral, tek adamı hayal etikleri de anlatımlar arasında.
Devleti yönetme imtiyazı kimin elinde olmalıdır? Egemenliğin elden ele geçtiği tarih boyunca, egemen güçler hep çoğunluğu elde eder etmez zorbalığa başlamıştır. Kendileri ile birlikte bütün muhaliflere eşit bir adalet ve hukuk sağlamak gerekmez mi? Kitapta demokrasi sorgulanıyor. Bütün insanların, bütün farklı yaşayışların bir arada yaşaması, kimsenin bir diğerinden üstün olmadığı eşit haklara sahip olduğu demokrasi bir aldatmaca mıdır?
Çoğunluğun Zorbalığı Kısa Alıntılar
🍭”O halde adına halk da dense kral da demokrasi de dense aristokrasi de bir monarşide de uygulansa bir cumhuriyette de diyeceğim aynıdır: Herhangi bir güce her şeyi yapma hakkı ve yetkisi verildiğini gördüğüm anda, işte orada tiranlığın tohumları atılır ve ben de gidip başka yasalar altında yaşamaya çalışırım.” Sayfa 49
🍭”Ve Amerika’da en hoşlanmadığım şey, orada hüküm süren aşırı özgürlük değil, zorbalığa karşı çok az güvence bulunmasıdır” Sayfa 49
🍭”Birleşik Devletler’de, çoğunluğun sınırsız gücü aynı zamanda hep yasa koyucunun yasal zorbalığını hen de yüksek kamu görevlilerinin keyfiliğini kolaylaştırır” sayfa 51
🍭”Bir yanda mal mülk, güç, boş zaman ve bütün bunlarla birlikte lüks arayışı, ince zevkler, zihinsel keyifler, sanata tapınma; diğer yanda emek, kalabalık ve cehalet vardı.” Sayfa 19
- Kitap sayfa sayısı: 64
- Okuma süresi: 2 saat
- Yayıncı: Can Yayınları
Yorumlar