Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Çoklu Evrenler Kuantum Fiziğinin Evrenleri

Çoklu Evrenler Kuantum Fiziğinin Evrenleri

Çoklu evrenlerin yapısı ve kuantum fiziği hakkında kolay anlaşılır bilgiler

Olanaksızın Fiziği Kitap Konusu İncelemesi
Saklı Gerçeklik Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Tanrı Denklemi: Her Şeyin Teorisi Arayışı Michio Kaku Kitabı
Süperpoze: Bir Kuantum Romanı Konusu Özeti

Çoklu Evrenler Kuantum Fiziğinin Evrenleri. Diğer adıyla paralel evrenler konusu bilimin olduğu kadar bilim kurgunun da konusudur. Bilim kurgunun o harika hayal gücünden mahrum toplumlar ileride yok olacaklar. Düşünüyorum bizim evrenimizde, bizim gerçekliğimizde Taliban gibi melunlar bilimi, hayal etmeyi, sanatı, düşünceyi yasaklarlar.

Bunlar geleceğin yapay zeka dünyasında ve kozmik yaşamında yer edemeyecekler. Belki başka bir paralel gerçeklikte bu lanetliler yoktur. Aklıma ilk paragraftaki serbest ve konuyla alakasız düşüncelerde bunları yamak istedim. Kuantum fiziğinin öngördüğü çoklu evrenler insanın aklını başından alan bir teoridir. Kuantum fiziğinin kendi zaten gariptir. Şimdi kitabın özeti ve incelemesine geçeceğim.

Çoklu Evrenler Kuantum Fiziğinin Evrenleri
John Gribbin Çoklu Evrenler

Çoklu Evrenler Kuantum Fiziğinin Evrenleri Kitap Özeti

Popüler bilim kitaplarının bir özeti olmaz. Ben de konu başlıkları ve içerik hakkında bir şeyler yazacağım. İlk bölümde dalga parçacık özelliği anlatılıyor. Kuantum mekaniğinin en ilginç deneyidir bu. Belirsizlik ilkesi, Hugh Everett ve çoklu evrenler kunatum kedileri ile konu biraz daha detaylandırılıyor. Daha sonra evrenin oluşumu, büyüklüğü konusu geliyor.

Kuantum bilgisayarları konusu zaten çoklu evren teorisi ile varlığını sürdürür. Zaman nedir? Zaman neden hep ileri yönde hareket eder? Entropi ve evrenin ısı ölü ve diğer senaryolar ile kitabın ortasına geldik. Sicim kuramı, M teorisi gibi kütle çekimi gibi ve Svhrödinger’in kedisi gibi konuların ayrıntıları da kitabın son bölümlerinde. Evrenin yapısı ve maddenin yapısı bu bölümde yani 6. bölümde anlatılıyor. Son bölümde kara delikler, yeni oluşacak evrenler gibi konular. var.

Okumak aydınlıktır. Bize farklı gerçekliklerin kapısını açacak kitaplar için buraya dokunun

İncelemem ve Yorumum

Bilim kitapları dışında belli başlı klasikleri ve biraz da felsefe dışında roman okumanın çoğu kez saçma olduğunu düşünürüm. Romanların arasında da kesinlikle yüzlerce müthiş yapıtlar var. Onlara bir sözüm olamaz. Çoklu evren ve zamanda yolculuk, kuantum, evrenin yapısı ve yapay zeka gibi konuları okumak benim için yaşamı keşfetmektir. Yaşam zaten bir amaç değildir. Ye, iç, çıkar, çok değerli bilgiler edin tüm bunları biyolojik bilgisayar olan beyne kaydet. Sonra da ölüp bu bilgisayarın atomlarını kozmosa püskürt. Bilim, paralel evrenler, kuantum ölçeğindeki evren, yapay zeka, biyoloji, kozmoloji ile öyle bir ilerliyor ki! Geride kalana gelecekte yer yoktur.

Çoklu evrenler ve kunatum fiziğindeki belirsizlik ilkesi bilime biraz da mistik bir dünyanın kapısını açıyor. Kimi bilimciye göre bu çoklu evrenler olsa bile onlara ulaşmak pek mümkün olmayacaktır. Schrödinger’in kedisi gibi bilim kurgu dizilerine de konu olan bir teoriyi okuyup da insnaın kendinden geçmemesi mümkün değil. Kitap her ne kadar 2009 yılında yayınlanmış olsa da bilgiler yeni.

Çünkü bu  konuda yeni gelişmeler yoktur. 2020’li yıllarda da belki de bu yüzyılın sonunda da bu gizemi henüz çözmüş olmayacağız. 20. yüzyıl fizikçileri yüzyılından başından itibaren insanlığın binlerce yıldır çözemediği sırları çözmüş. Bu bana çok garip gelir. Binlerce yıl boyunca insanlık resmen mağata adamı gibi yaşayıp bir kaç yüzyılda birden sıçrayış yapmış. Kitap kunatum mekaniği alanında yazılmış güzel kaynaklardan biridir. Zaten Gribbin bu alanda çok iyi bir bilimci.

Yorumlar

WORDPRESS: 0