Ana SayfaKitap Yorumları

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti İncelemesi

The Handmaid's Tale

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti İncelemesi

Yazar Margaret Atwood'un en önemli ve bilinen romanıdır. Romanında kadınların kontrol altına alındığı ve bir kuluçka makinesine çevrildiği, aşkın ve sevginin olmadığı distopya konu edilir.

Uykudaki (Efendi) Uyanıyor Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Otomatik Portakal Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Cesur Yeni Dünya Aldous Huxley Kitap İncelemesi Özeti Konusu
Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti İncelemesi. Yazar, Margaret Attwood, 1939 yılında Ottowa’da doğuştur. Romanı 3 günde okudum. Bazen gece yatmadan önce, bazen sabah yatağımdan kalkar kalkmaz, kahvaltı öncesi, kitabı okudum ve bitirdim. Distopya romanlarını okumayı seviyorum. Dünyada her zaman bolca bulacağımız şeylerden biri de zorbalık, baskı, zulüm değil midir? Distopya, ütopyanın karşıtıdır. Bu roman yazarında dediği gibi feminist bir distopya sayılabilir. Daha önce okuduğum ve özetini çıkarıp, incelemesini yaptığım distopya konulu romanlar için buraya tıkla.

Her zaman söylediğim gibi tekrar etmem gereken bir şey var. Çok okunanlar, top list kitaplar yerine gerçek edebi yapıtları okumalıyız. Özellikle modern edebiyat adı altında yazılan romanlardan kaçmak gerekli. Çünkü her bir kitapta kendimizi ve yaşamı daha yakından tanıyacağız.

The Handmaid’s Tale orijinal başlığı ile Damızlık Kızın Öyküsü filmi 1990 yılında sinemaya uyarlandı. Filmi yapılan romanlar için her zamanki uyarıyı yapalım değil mi? Lütfen öncelikle ronamı ukuyup daha sonra filmi izleyin.

The Handmaid’s Tale Film

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti

Yeni bir dünya savaşı sonrasında dünyada baskı hüküm sürer. Kadınlar damızlık kızlar, kırmızı elbiseler giyerler. Görevleri çocuk doğurmaktır. Romanda adını öğrenemediğimiz bir kız anlatıcıdır. Komutan dedikleri erkeklere çocuk doğurmak görevleridir. Gayrı kadınlar ise çocuk yapamayan ve kurallara uymayan kadınlardır. Ya yok edilir ya da kamplara gönderilirler. Martha’lar ise yeşil elbise giyerler, çocuklara bakıcılık yaparlar. her türlü cinsellik, porno yasaktır. Kadınlar rahibe elbiselerine benzer elbiseler giyerler. Erkekler de belli bir seviyeye kadar hiç bir kadınla birlikte olamazlar. Eski dünyaya ait her şey yasaktır.

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti İncelemesi
Margaret Attwood Damızlık Kızın Öyküsü

Kadınlar, bir mal, iki ayaklı rahim görevi üstlenirler. Sevmek, âşık olmak da yasaktır. İnanç muhafızları yeşil üniformaları ile rutin işler için kullanılırlar. Bu erkekler cinsellikten uzak kalmak zorundadırlar. Cinsellik ve seks kontrol altına alınmıştır. Romanın anlatıcısı da önceden evlidir, çocuğu ve kocası vardır. Kadınların elinden tüm bireysel hakları alınıp tamamen çocuk üretmek kullanılmaya başlamışlardır.

Damızlık Kızın Öyküsü İncelemesi Yorumu

Margaret Attwood romanı 1984 yılında yazmaya başlar. Kitabın ön sözünde kitabı yazdığı dönemin Almanyası ve SSCB’deki karışıklıklar yazara ilham oluyor. Eski Ahitte’ki Rahel’in öyküsü yazara ilham oluyor. Roman gelecekte bir zamanda değil aslında günümüzde yani romanın yazıldığı dönemde geçiyor. Romanın, filmi, dizisi, operası, oyunu yapıldı.

Yazar romanın din karşıtı olmadığını söylese de dinlerdeki kadına bakış biçimi eleştiriliyor. Özellikle kadınların çocuk doğurma görevleri, ya da sadece çoğalmaya oldukları düşüncesi eleştiriliyor. Günümüzde kadınlar hakkındaki bütün olumsuz düşüncelerin ve eziyetlerin canlı bir örneğini romanda buluyoruz. 

Damızlık Kızın Öyküsü Oku Kitap Özeti İncelemesi
Damızlık Kızın Öyküsü

Kitabın anlatımı bazen monolog tarzı ya da deneme tarzına dönüşüyor. Sanki bir makale okuyor hissine kapıldığımı söyleyebilirim. Zaten romanda anlatıcı adını bilmediğimiz damızlık bir kızdır. Özellikle günümüzde ülkemizdeki kadına bakış açısı acınası bir durumda. Kadının da bir birey olduğunu unutuyoruz. Kadın ya mal olarak görünüyor ya da üreme aracı olarak görünüyor. Romandaki çoğu anlatım Twitter’da yapılan aşırı görüşlerin birebir aynısı gibi. Yaşama ve insana bakış açımızı değiştirmeye ihtiyacımız var.

  • Baskı: 384 sayfa
  • Okuma süresi: 10 saat
  • Yayıncı: Doğan Kitap

Yorumlar

WORDPRESS: 0