Ana SayfaFilm Dizi

Dark Dizisi Zamanda Yolculuk Olasılığı, Çoklu Evrenler

Dark Dizisi Zamanda Yolculuk Olasılığı, Çoklu Evrenler

Dark Dizisi Zamanda Yolculuk Olasılığı, Çoklu Evrenler Dark Netflix dizisinin bilimi. Farklı gerçekliklere dağılmış gerçeklikler içinde sanal bir evrende mi yaşıyoruz?

Vice Versa (2022) Tayland LGBT BL Dizi
Dark Matter (2024) Dizisi Ne Anlatıyor? Paralel Evrenler Gerçek mi?
Paralel Evren Temalı (Konulu) Filmler ve Diziler
Dark Dizisi Netflix Konusu ve Bilimsel Altyapısı

Dark dizisi zamanda yolculuk olasılığı, çoklu evrenler ve alternatif gerçeklikler ile dolu bir dizi. Tabii ki bu kadar karmaşık bilimsel ve felsefi teorilerin dizide kullanılması çok kolay olmuyor. Zaman her ne kadar fizik bilimini ilgilendirir gibi gözükse de psikoloji, felsefe va hatta ilahiyat bile işin içinde olacaktır. Zaman olmadan yaşam olmaz. Aşağıda bahsedeceğim gibi Higgs Bozonu olmadan nasıl madde kütle kazanamazsa zaman olmadan da olayları, sebep-sonuç ilişkisini birbirine bağlayamayız; her şey bir and dağılır ya da her şey bir anda oluverir. Tüm 13.7 milyar yıllık evrenin bir anda oluşup aynı anda bittiğini düşünün. Daha doğmadan ölmek gibidir, zamansızlık.

Dark Dizisi Zamanda Yolculuk Olasılığı, Çoklu Evrenler

Zamanda yolculuk mümkün müdür? Zamanda yolculuk için acaba Dark dizisinde olduğu gibi bir makineye, nükleer santral ya da diğer gizemlere gerek var mıdır? Örneğin solucan delikleri doğal olarak bulunamaz mı? Ya da kozmik sicimleri uzayda bulabilir miyiz? Işık hızını geçerek geleceğe doğru tek yönlü bir zaman yolculuğu da yapabiliriz. Ya zamanda geriye doğru hareket eden parçacıklar? Onları da kullanabilir miyiz? Einstein ile birlikte uzay-zaman birbirinden ayrılamaz ikili oldu. Görelilik kuramlarına göre uzay-zamanı eğip büküp zamanda kestirme yollar açabilmek de teorik olarak mümkün. Dark dizisine başlamadan aşağıdaki sayfadan zamanda yolculuğun nasıl yapıldığını öğrenebilirsin.

Dark dizisi ve zamanda yolculuk diyagramı
Dark Dizisi Zamanda Yolculuk Olasılığı

Dark Dizisi Kuantum Dolanıklık Nedir?

3. Sezonda yani Dark son sezonunda kunatum dolanılık diye bir ifade vardı. Çoklu evrenler ve alternatif gerçeklikler konusu ile ilgili bir teoridir. Kuantum dolanıklık o kadar ilginçtir ki birbirinden ışık yılları kadar uzak olan iki elektron birbirleri ile haberleşir gibidir. Biri sola spin yaparsa diğer sağa spin yapar. Yani biri diğerinin zıttı bir şekilde döner. Kuantum dolanıklık durumu gerçekliğin bölünüp paylaşılması aynı anda iki gerçekliğin var olması gibi bir durum olabilir. Dark işte bu teoriyi iliğine kadar sömürüyor.

Kuantum Dolanıklık
Kuantum Dolanıklık Nedir?

Schrödinger’in Kedisi ve Çoklu Evrenler

Kuantum belirsizlikleri kuantum fizikçilerini bir hayli uğraştırmıştır. Hug Everett kuramı ilk oluşturup yayınladığında kendisi ile dalga geçilmiştir. Daha sonra Elvin Schrödinger, daha sonra Schrödinger’in kedisi olarak bilinecek düşünce deneyi ile çoklu evrenlere dağılan kunatum dalga fonksiyonun çökmesini açıklar. Seçmediğimiz ya da bir türlü ulaşamadığımız her bir durum ayrı bir evrende farklı bir kendimiz tarafından yaşanıyor olabilir mi? İnsan aynı anda hem ölü hem de yaşıyor olabilir mi? Şu anda aynı zamanda ölmüş olabiliriz mi? Tüm zamanların aynı anda yaşanması gibi bir durumdur bu.

Çoklu Evrenler Teorileri ve Alternatif Gerçeklikler

Dark dizisi bütün zamanda yolculuk dizilerinde ve filmlerinde olduğu gibi çoklu evrenler ve alternatif gerçeklikler, tek bir gerçeklikten çoğalan sanal gerçekliklerden bahseder.  Biz de asıl bir evrenin doğurduğu alternatif bir gerçeklikte yaşayan gölgeler olabilir miyiz? Öyle bir seçenek her zaman var. Çoklu evrenler teorileri bu konu üzerinde bize kanıtlar sunuyor. İnceleyelim.

Schrödinger'in Kesdisi
Schrödinger’in Kesdisi

Dark Dizisi Konusu ve Sebep Sonuç İlişkisi

Dark dizisi de bütün benzer yapımlar gibi sebep-sonuç ilişkisini yerle bir ediyor. Tüm zaman eksenleri sanki birbirinden bağımsız bir halde yaşanır gibi? Böyle bir şey olabilir mi? Sonuçlar sebeplerden önce gelebilir mi? Özellikle hiç bi yere ait olmayan bilgi olabilir mi? Dark dizisindeki kitabın sırrının bilimsel açıklaması nedir?

Dark Dizisi ve Karanlık Madde

Dark dizisi Netflix’in en bilim dolu dizisi olduğu kesin. Dizideki karanlık madde nedir? Aslında karanlık madde karanlık yani siyah renkte olduğu için karanlık değildir. Evrenin %22’sini oluşturan bu madde ışık parçacıkları da dahil neredeyse hiç bir parçacıkla etkileşime girmez. Böylece maddeyi çevreleyen ve saran bu maddeye karanlık madde denilmiş. Karanlık madde, karanlık enerji ve görünen madde evrenin tamamını oluşturur. 

Dark dizisinin konusu ve sebep sonuç ilişkisi. Hiç bir yere ait olmayan bilgi nedir? Sonuçlar sebeplerden önce gelebilir mi? TIKLA

Zamanda Yolculuk Filmleri ve Dizileri Öneriler

Zamanda yolculuk konusu artık bilimin ciddi ciddi araştırdığı bir konu. Özellikle olasılıklar ve kuantum belirsizlikleri felsefenin değil, kuantum mekaniğinin de ilgilendiği bir konu. Yaşamı ve evreni tabii ki zamanı anlamak için 21. yy’da çok çalışan bilim henüz evren kitabından bir kaç kelime okudu. Bir gün belki de yaşamın bütün sırlarını insan öğrenecek ve artık  kozmik bir varlık olacak. Belki de yarı insan yarı makine olarak, ölümsüzlüğü de bulacak. Dark dizisi zamanda yolculuk ve alternatif gerçeklikleri işleyerek 3 sezonda seyircisine harika ve gizemli anlar yaşattı.

Daha fazla zamanda yolculuk konulu film ve dizi için buraya dokunun.

Yorumlar

WORDPRESS: 1