Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Dorian Gray’in Portresi Yorumu Özeti Konusu ve Alıntılar

Dorian Gray’in Portresi Yorumu Özeti Konusu ve Alıntılar

Dorian Gray'in Portresi Alıntılar ve Kitap Özeti dünya klasikleri arasında yerini alan çok etkileyici deirn anlamlar içeren bir roman

Mutlu Prens Oscar Wilde Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Doktor Moreau’nun Adası İncelemesi Konusu Özeti ve Evrim
Görünmez Adam İncelemesi Özeti Konusu
Julius Caesar William Shakespeare Kitap Özeti Konusu

Dorian Gray’in Portresi Yorumu Özeti ve Alıntılar ve tabii ki Oscar Wilde hakkında kısaca birkaç paragraf bir şeyler yazmak istedim. Dorian Gray’in Porsresi benim üç defa okuduğum romandır. Farklı yayın evlerinden, farklı çevirilerden okudum. Gerçekten de Victoria devri ahlakçıları ve tek taraflı, saldırgan ahlak anlayışı ve tutuculuk akımları arasında sadece Wilde değil o devrin sanatçıları, bilimcileri de çok etkilenmiştir.

Kitap filme uyarlanan ya da filmi yapılan romanlar arasında. Tabii ki filmin kitapla aynı olduğu söylenemez. Büyük değişiklikler var. Yine de önce kitabı okuudktan sonra filmini de izleyebilirsiniz. Fil için aşağıda vieo fragman videosu var.

Dorian Gray’in Portresi Filmi

Dorian Gray’in Portresi Yorumu Özeti Konusu Konusu

Ressam Basil Hallward, güzelliği ile ün salan genç Dorian Gray’in portresini yapar. Basil çok eski arkadaşı Lord Henry ile evinde sohbet ettiği bir sırada Dorian tablonun son dokunuşları için gelir. Harry ile tanışan Gray artık çok büyük bir değişim içine girmiştir.

Tablo bittiğinde tablonun ebediyen genç kalacağını ve kendisinin de yaşlanıp bütün çekiciliğini kaybedeceği gerçeğini Dorian’ın yüzüne vuran Harry bir teklifte bulunur. Acana Dorian, ebedi gençlik uğruna ruhunu şeytana satar mıydı? Tablo ile yer değiştirir miydi? Tablo yaşlanırken kendisi genç kalsaydı nasıl olurdu? Dorian bu sorulara şeytana ruhunu satacağı şeklinde cevap verir.

Dorian Gray'in Portresi Yorumu Özeti ve Alıntılar
Dorian Gray’in Portresi

Zamanla Dorian, Harry’nin felsefi düşüncelerinden, yaşam tarzından etkilenir. Gittikçe karanlık biri haline gelir. İzbe köşelerde burjuva sınıfına uygun olmayan her türlü şeyleri yapar. Üçüncü sınıf bir bir tiyatroda âşık olduğu kız ile olan birlikteliğini Harry’nin etkisi ile bitirir. Kız intihar eder.

Tanıştığı herkes adeta mahvolur. Artık sevilmeyen ve uzak durulan biridir. 40 yaşını geçtiği halde yüzü hâlâ tabloyu yaptırdığı günkü gibidir. Tablo ise tavan arası odada günden güne çirkinleşmeye devam eder. Tablo, Dorian’ın kötü, günahlarla dolu olan karanlık ruhunun bir paçasıdır. Tablo iğrenç bir şekil aldıkça Dorian Gray gençliğini korur. Dorian Gray’in Portresi içinde çok anlamlar ifade eden bi romandır.

Oscar Wilde ve Estetikçilik

Oscar Wilde, estetizm akımının öncülerindendir. Önemli olan sanatın, içeriği değil ne kadar estetik olduğudur. Sanatta nesne değil, önemli olan öznedir yani sanatçı sembollerle sembolizm ile ilgilenmez. Dorian Gray’in Portresi de estetikçi bir anlatıma sahiptir. Sanattaki çıplaklık, erotizm, ya da kötülük önemli değildir. Önemli olan sanatçının esere kattığı estetiktir, güzelliktir.  Önemli olan sanattaki kusursuzluktur. Oscar Wilde, Wictoria devri ahlakçıları ile girdiği mücadeleyi kaybetmiştir.

Dorian Gray’in Portesi otobiyografik olabilir mi? Ressam Basil alsında yazarın kendisidir. Queensberry Markisi’nin oğluyla olan yakınlaşması sonucunda eş cinsellik suçundan. Wilde, 2 yıl hapiste yatar.  Burada Reading Hapishanesi Balad’ı şiirlerini yazar.

Victoria dönemi katı, taraflı ahlakçılığına; kapitalizme karşı çıkmak; eş cinsel olmak; yeni bir sanat dalının savunuculuğunu yapmak o devirin İngiltere’sinde kolay değildir. Wide 46 yaşında beyin iltihabı nedeni ile Fransa’da gizli bir adla kaçak olarak yaşadığı bir otel odasında ölür.

Dorian Gray'in Portresi Yorumu Özeti ve Alıntılar
Dorian Gray’in Portresi

Dorian Gray’in Portresi Alıntılar

🍭 İçine Duygu katılmış her portre sanatçının portresidir aslında modelin değil. Model yalnızca bir vesile bir rastlantıdır. Ressamın açığa çıkardığı şey model değildir; boyalı tuvalin üzerinde asıl ifşa edilen ressamın kendisidir. Sayfa 8

🍭 Dorian Gray’i ilk kez o an gördüm. Göz göze geldiğimiz de betimin benzimin attığını hissettim. İçimi tuhaf bir korku kapladı. salt karakteri ile bile beni tamamıyla büyüleyebilecek biriyle karşılaştığımın ve eğer izin verirsem, bütün benliğimi, ruhumu mu ve hatta sanatımı ele geçireceğini farkındaydım. Sayfa 9

🍭 “Ne hazin!” dedi Dorian Gray gözlerini portresinden ayırmadan. “Ne hazin!” Ben yaşlanıp çirkin ve iğrenç bir şey olacağım. Oysa bu portre hep genç kalacak. Yaşı şu Haziran gününde sabitlenecek; bir gün bile yaşlanmayacak. Keşke tam tersi olabilseydi! Ben hep genç kalsaydım da şu resim yaşlansaydı. Bunun için neler vermezdim. Varımı yoğumu verirdim. Ruhumu bile satardım! Sayfa 30

🍭 Tuval üzerinde için ve renge dönüşen kimyasal atomlarla Dorian’ın ruhu arasında gizli bir ilişki mi vardı yoksa? Ruhun düşündüğünü atomların hissetmesi mümkün müydü acaba? Yoksa ruhun düşündüklerini atomlar hayata mı geçiriyordu? Ya da tüm bunların dışında çok korkunç başka bir sebep mi vardı? Dorian dehşete kapılarak ürperdi. Gidip koltuğa uzandı, yüreğini kaplayan hastalıklı bir korkuyla gözlerini resmi dikti. Sayfa 112

4.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Dorian Gray'in Portresi Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0