Anthea gezegeninden gelen Thomas Jerome Newton adını alan uzaylı dünyanın yok olmasını önlemeye çalışır. Kedni gezegeni de yok olmak üzeredir.
Dünyaya Düşen Adam Walter Tevis Özeti İncelemesi. Walter Tevis kitabıdır. Bilim kurgu klasikleri arasında önemli bir yere sahiptir bu kesin. 1976 yılında beyazperde uyarlaması ilk defa yapıldı. Kitabın kapağında da filmden esinlenerek T.J Newton’ın yani Dawid Bowie’un illustrastonu var. Uzun süredir sırada bekleyen bir kitaptı. Popüler bilim merakım, bu kategorinin haricinde bir şeyler okumama engel oluyor. Çocuk yaştayken kitap okuma alışkanlığı kazanmalıyız.
Okunacak o kadar çok kitap var ki insan ömrü yetmez. Okumak galiba insanı olabileceği iyi insan haline getirebilir. Getirebilir dedim çünkü okuduklarımız bizi tartışılmaz doğrularımızdan arındırmalı. Yaşamı öyle bir algılamalıyız ki ne tek bir gerçeklik ne de tek bir doğrumuz ne de iflah olmaz fanatik düşüncelerimiz olmalı. Neyse şimdi kitabın incelemesine geçelim bu insan dünyaya düşünce başına neler geldi?
Dünyaya Düşen Adam Filmi
Dünyaya Düşen Adam (The Man Who Fell To Earth) 1976 yapımı David Bowie’un Thomas Jerome Newton rolünü oynadığı filmi de izleyebilirsiniz. Önceliğimiz her zaman kitabı okumak sonra filmi izlemek olmalı.
Dünyaya Düşen Adam Walter Tevis Özeti İncelemesi
Thomas Jerome Newton adıyla şehir şehir gezip eski altın saat satan humanoid Anthea gezegenin son varlıklarındandır. Anthea’da yaşayanlar gezegeni kötü kullanmış, bütün doğal kaynaklarını bitirmişler, savaşlar kıtlık sonucunda sadece 300 kişi kalmıştır. Uzay aracı ile dünyaya inen uzaylı Newton, gezegeninde bütün eğitimi almıştır. İnce, uzun boylu ve kırılgan bir vücudu vardır. İndiği tarlada gemisi parçalanır ve sadece geminin gövdesi kalır. Geminin gövdesini taşımayı aklından geçirmez ama bu ileride onun için sorun olacaktır.
Oliver Farnsworth adındaki patent şirketi sahibi bir avukata giderek projelerinden bahseder. Önce dünyada eşi benzeri olmayan bir şipşak fotoğraf makinesi icat eder. Bütün icatlarından sonra ülkenin sayılı sanayiciler arasına girer. Fakat Nathan Bryce adındaki bir kimyager bu icatların ardındaki insanın bir uzaylı olduğuna karar verir. Peşine düşer. Newton, kazandığı para ile bir uzay gemisi yapmak isterken FBI ve CIA de peşindedir. Sonunda onu yakalayıp çeşitli testlerden geçirirler. Uzaylı teknolojileri ile ilgili bilgileri değil onun vücudunu da testten deneylerden geçirirler.
Dünyaya Düşen Adam Konusu ve Ana Teması
Edebiyat tarihçilerine göre kırılgan, alkol bağımlısı Newton, yazarın kendisidir. Biliyorum çok iyi bir özet çıkarmadım. Özetten çok kendi gezegeninin mahvolması sonucu dünyaya inen bir uzaylı bize tavsiyeler vermesine odaklanmak istedim. Gezegenimizin kütle çekimine dayanamayan, kedi gözlü, ince kemikli, kulak memesi olmayan bu varlık insan kılığına girmekle kalmaz adeta insanlaşır. Onlar da gezegenlerini bizim gibi hor kullanmışlar ve sonunda gezegenleri yaşanacak bir yer olmaktan çıkmıştır.
Soğuk savaş dönemi nükûller yarışı, emperyalist güçlerin dünyayı sömürmesi. İnsan yaşamının değersiz olması, çevre kirliliği günümüzün de sorunları. Kitabın yazıldığı 1963 yılından günümüze ne değişti ki! Hiç bir şey değişmedi. Bizi uyarmaya gelen bir uzaylı Newton yani Dünyaya Gelen Adam da yoktur. Günümüzde dünyanın sayılı ülkeleri huzur ve mutluluk içinde kendilerini yöneten dürüst yöneticilerle yurttaşlarına mutlu bir yaşam veriyor.
Romanın ana teması insan var oldukça geçerliliğini korumaya devam edecektir. Her ne kadar transhümanizm, biyohacking, yapay zeka, bilinç kopyalama, kendini değiştiren ve sürekli bilincini aktaran geleceğin insan türünü hayal etsek de henüz insani sorunlarımızı çözemedik. Din savaşları, siyasi kavgalar, mezhep kavgaları, cinsiyet, cinsel yönelim tartışmaları içinde hayal gücümüz hâlâ Orta Çağ’da. Newton, mitolojideki İkarus gibi yanmış, düşmüştür. Bizim düşüşümüzde yakın mı? Nükleer savaşı uzaylı teknolojileri, humanoid robotlar, uzaylılar bilim kurgu romanlarının vazgeçilmez konuları arasındadır.
Newton’dan Kısa Bir Alıntı (Dünyaya Düşen Adam)
🍭”Zamanında müdahale edebilirsek kendi kendinizi yok etmenizi önleyebiliriz belki.”
“Bizim de savaşlarımız oldu, sizinkilerden çok daha korkunç savaşlar. Onlardan son ra, çok büyük güçlükle sürdürebildik yaşamımızı. Radyoaktif maddelerimizin büyük bir bölümü onlardan ortaya çıktı, yani bombalardan. Bir zamanlar çok güçlü bir ulustuk, çok güçlü fakat bu uzun zaman önceydi. Şimdi, yalnızca hayatta kal maya çabalıyoruz.”
🍭“Gerçeği söyleyeyim size: Böylesine güzel ve verimli bir gezegene neler yaptığınızı görmek büyük üzüntü veriyor bize. Biz kendi dünyamızı yok edeli çok oldu fakat onun çok az doğal zenginliği vardı sizinkine göre.”
🍭”Ne yapmakta olduğunuzun farkında mısınız? Yalnızca uygarlığınızı yıkıp insanların birçoğunu öldürmekle kalmayacaksınız, aynı anda ırmaklarınızdaki balıkları, sincapları, kuşları, suyu, toprağın kendisini zehirleyeceksiniz. Zaman zaman, bir müzede başı boş bırakılmış, tabloları yırtan ve heykelleri çekiçlerle parçalayan maymunlar gibi görünüyorsunuz gözümüze.”
- Baskı: 224 sayfa
- Okuma süresi: 6 saat
- Yayıncı: İthaki Yayınları
Yorumlar