Ana SayfaKitap YorumlarıModern Klasikler

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İnceleme Yorumu

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İnceleme Yorumu

Halk bir anda El Mustafa'nın etrafını sarar. Bu filozof insanın, mistik, içsel, spritüal yaşam tavsiyelerini almak isterler. Gitmeden önce yaşamın, insanın incelikleri hakkında sorular sorulacaktır.

Nomadland 2021 Oscar Ödülü Alan Film İzle
Yaşam Nedir, Neden var? Yaşamdan Beklentilerimiz
Şeker Portakalı İncelemesi Yorumu Konusu ve Özeti
İnsan Neden Var? Niçin Var Olduk Ki! Saçma Bir Yaşam

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İnceleme Yorum. 1883-1931 yılları arasında yaşamış Lübnan asıllı Amerikan filozof, yazar, sanatçı Halil Cibran’ın şiirsel bir anlatımı olan bilgelik öğütleri veren kitabına kitabın konusu, özeti incelemesi ve kısa alıntıları ile devam edeceğiz. Mistik yaşam öğütleri, yaşamı anlamak, insanın kendisini bir başkası ile doğa ile evren ile hem bir hem de ayrı görmesi, evrensel bir zihne sahip olması çok önemli. Günümüzde olduğu kadar geçmiş zamanlarda da insnalar bilgeliği hep gözardı etmişler. Artık 21. yüzyıl insanı bilge olmalı. Şimdi kitaba geçelim.

Yaşamın bütün gizemi, içsel karmaşalarımız, toplumsal kavgalarımız kitapların aydınlığı ile çözümlenecek. Zihinsel aydınlık için, daha gelişmiş bir insan olmak için kitaplar bizi bekliyor. Yukarıdaki düğmelerden hızlıca popüler kitaplara ulaşabilirsiniz.

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İncelemesi

El Mustafa adındaki, ermiş, Tanrının yüce kullarından olan bu kişi yaşadığı şehirden ayrılmaya karar verir. Orfales şehrinin önemli sakinleri, halk, yüksek mevkideki insnalar, hakimler, yargıçlar, filozoflar onu karşılamaya gelirler. 12 yıl boyunca zaten dağlarda, halktan uzkata yaşamış olan El Mustafa artık gitmek üzeredir. Halk onu bazen tepelerde yaşayan kibirli biri olarak eleştirse de o aslında büyük bir filozof, insanlığın sırlarını bilen bir ermiş kişidir.

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İnceleme Yorum
Ermiş Halil Cibran

Halk bir anda El Mustafa’nın etrafını sarar. Bu filozof insanın, mistik, içsel, spritüal yaşam tavsiyelerini almak isterler. Gitmeden önce yaşamın, insanın incelikleri hakkında sorular sorulacaktır. Gemi iskeleye yanaşmıştır, halk son bir defa bu yüze insandan nasihat ister. Aşk, evlilik ,akıl, dostluk, dua, din, ölüm, acı, özgürlük, yasalar, sevinç ve kederi yeme ,içme, çocuklar, giyim kuşam hakkında sorular sorulur. El Mustafa bu soruları soran meslek sahiplerinin sorularını cevaplar.

Ermiş Ne Anlatıyor, Ana Teması Nedir?

Şiirsel bir anlatımı olan kitap bazen içerdiği metaforlar bakımından anlaması güç, şifreli dizelere dönüşebiliyor. En azından ben okurken bu hisse kapıldım. Şiir benzeri bir dili olduğundan mıdır, çeviriden midir, kullanılan kelimelerden midir bilinmez bazı yerlerde zihnimde anlatılanlar canlanamadı. Ama bazı yerler gerçekten oldukça açık ve net ifadeler içeriyor. Kitabın konuları aradan geçen 100 yıla rağmen hâlâ güncelliğini koruyor. İnsanlar hâlâ adalete, eşitliğe, temiz inançlara, gelişime, bilgiye ve bilgeliğe muhtaç.

Halil Cibran Kimdir?

6 Ocak 1883 yılında Lübnan’da doğan yazar, küçük yaşta ailesi ile Amerika’ya taşınır. 1895 yılında Boston’a yerleşirler. Ressam, şair, yazar, filozof unvanlarına sahip Halil Cibran dünyaca tanınan ve yapıtları dünya çapında ünlenen yazar ve sanatçılar arasına girmiştir. 1931 yılında tüberkülozdan ölür.

Ermiş Halil Cibran Özeti Konusu İnceleme Yorum
Ermiş Halil Cibran

Halil Cibran Ermiş Kitabından Alıntılar

🍭”Sevin birbirinizi ama sevginize esir olmayın; Bırakın aşkını zbir deniz olsun ruhlarınızın kıyılarına vuran. Doldurun birbirinizin kadehini ama aynı kadehe değdirmeyin sakın dudaklarınızı. Birbirinize verin lokmanızdan ama aynı somuna geçirmeyin dişleriniziç Dans edin, şarkı söyleyin, birlikte gülün ve eğlenin ama nasıl ki aynı nağmeyle titreşşe de ayrı durur telleri bir udun, siz de yalnız bırakmasını bilin birbirinizi.”

Alıntı Koridor Yay. Sayfa 24

🍭”Aslında özgürlük dediğiniz şey bu zincirlerin en sağlamıdır, halkaları güneşte parıldayıp gözlerinizi kamaştırsa da. Özgür olabilmek için çıkarıp atacağınız kendi özünüzün parçalarından başka nedir ki? Kaldırmak istediğiniz adaletsiz bir yasaysa, o yasayı kendi alnınıza siz yazdınız kendi ellerinizle. Onu hukuk kitaplarınızı yakarak veya üzerlerine denizleri boca etseniz bile yargıçlarınızın alınlarını yıkayarak silemezsiniz.

Ve tahtından indirmek istediğiniz bir despotsa söz konusu olan, önce onun içinizde kurulu tahtını ortadan kaldırın. Bir zorba özgür ve gururlu olanlara nasıl hükmedebilir, eğer onların kendi özgürlüklerinde bir zorbalık, kendi gururlarında bir utanç yoksa?”

🍭”Ve üstünüzden atmak istediğiniz bir yükümlülükse söz konusu olan, bu yükümlülük size dayatılmadı, onu siz seçtiniz.Sonra bir hukukçu dedi ki, Fakat ya Yasalarımız, üstat? O da yanıtladı: Yasa koymaktan haz alıyorsunuz. Ama onları çiğnemekten aldığınız haz daha fazla. Okyanus kıyısında oynayan, durmaksızın kumdan kuleler yapıp, sonra da kahkahalar atarak onları yıkan çocuklar gibi.”

Alıntı İş Kültür Yay.

  • Baskı: 64
  • Okuma süresi: 2 saat
  • Yayıncı: İş Kültür Yayınları

Yorumlar

WORDPRESS: 0