Fatih Harbiye Peyami Safa romanıdır. Modernleşmeye karşı verilen toplumsal ve bireysel tepki ve Doğu batı Çatışması konu edilir. Okunması gereken bir kitaptır.
Fatih Harbiye Kitap İncelemesi, Yorumu, Özeti. Peyami Safa Romanıdır. Kısa ve net bir anlatımla kitabı okurken hiç yorulmadığımı söyleyebilirim. Kitap değerlendirmesi de kısa ve net olacak. Peyami Safa’nın okuduğum beş romanından biridir. Aslında çok fazla roman türü okumamakla birlikte, yaşama dokunan, zihin aydınlatan romanları okuyorum. Genelde bilim, mitoloji, antik medeniyetler ile ilgili kitapları okumayı seviyorum. Fakat bahsettiğim gibi yaşamı, insanı öyküleyen kitapları okumak okuduğumuz kitap kadar yaşama dokunmak demek olsa gerek diye düşünüyorum. Tabii ki bizim önümüze sunulan çok okunanlar listeleri, modern Türk edebiyatı diye gözümüze sokulan laf salatası kitaplarını görmezden geliyorum.
Daha fazla kitap yorumu, incelemesi, kitap özeti için site menüsüne bakabilirsiniz. Yüzlerce kitap sizi bekliyor. Okumak yeni yeni dünyalar keşfetmektir. Okumak barışı ve huzuru getirir. Yazar olmak ister misiniz kırmızı düğmeye dokunun.
Fatih Harbiye Kitap İncelemesi, Konusu Yorumu
Kitap incelemesi ve yorumunu ve değerlendirmesini kısa bir paragrafla yapmak istiyorum. Tabii ki Fatih Harbiye romanının konusu da bu yazı içerisinde. Edebiyat tarihçisi ya da eleştirmen değilim ama bir okur olarak okuduklarımı eleştirecek, değerlendirecek kadar bilgili olduğumu düşünüyorum.
Bir yere daha doğrusu bir kültüre ait olmak, bir kimlik sahibi olmak her zaman zor olmuştur. Özellikle romanın yazıldığı dönemdeki aidiyet sorunu günümüzde de devam ediyor. Acaba batıya mı aitiz yoksa doğuya mı? Şimdi buna bir yön daha eklendi orta doğu… Modern olmanın acaba doğu ya da batılı olmakla bir ilişkisi var mıdır? Romanda sona doğru tartışılan konulardan biri de bu. Özellikle müzik üzerinden yapılan tartışmalardan modern olmanın, sürekli gelişsen ve değişen bir zihne sahip olmanın sadece bir aydınlanma durumu olduğunu görüyoruz. Fatih semtinde oturan Faiz Bey, gelenekçidir. Fatih, doğuyu temsil eder. Harbiye ise batıyı ve batının kültürünü, zihinsel yapısını; yaşam tarzını temsil eder. Darülelhan’da ud dersleri alan Neriman ise Fatih semtinden, semtin insanlarından, mahallenin baskısından, eski geleneklerden, tutuculuktan çok sıkılmıştır.
Fatih Harbiye Ana Teması
Neriman’in nişanlısı Şinasi de geleneksel doğu kültürünü benimseyen biridir. Nermin’in Darülfünun’dan arkadaşı Macit ise modern ve Avrupa yaşam tarzını benimsemiştir. Pekiyi, doğu ile batı arasında; modern ile geleneksel arasında illa bir çatışma mı olacaktır? Çatışma olmadan da yaşanabilir mi? Modernleşen bir toplumun çektiği zorluklalar sadece romanın yazıldığı dönemde değil günümüzde bile devam ediyor. Akıl ve bilim dışı olma durumu; sosyal yaşamdaki tekdüzelik; bireylerin düşünce ve cinsel kimlik özgürlüğünün olmaması; inanç özgürlüğü; kıyafete dayalı biçimsel baskılar belki de modernleşmemiş ülkelerin günümüzdeki sorunlarıdır. Modernleşme ile birlikte daha aydın, sorgulayan; yaşamı anlayan, kolay kolay kandırılamayan, kolay lokma olmayan bireylerin de artacağı kesindir.
Fatih Harbiye romanının incelemesi ya da değerlendirmesi ve yorumlaması üzerine çok fazla şey söylenebilir. Konu hiçbir zaman eskimeyecek nitelikte. Özellikle şark toplumunun kediye benzetilmesi, garb toplumunun da köpeğe benzetilmesi romandaki en ilginç bölümlerdir. Baba ney üfler, Neriman ut çalar, damat adayı ise kemençe çalar bu çalgılar ile modern çalgı aletleri alasında da bir mücadele vardır. Piyano ve keman acaba daha mı moderndir? Yine mahalle baskısı konusu var. Başkalarının özel yaşamını didik etmek ve herkesi kendi yaşam tarzımıza uydurmak demek olan bu durum da dikkat çekicidir.
Fatih Harbiye Kitap Özeti Konusu
Özeti çok kısa bir şekilde yazmak gerekirse: Fatih semtinde oturan Darülfünun (üniversite) öğrencisi Neriman babası Faiz Bey ile birlikte yaşar. Eski, gelenekçi, dindar bir aileye ve çevrede yaşayan Neriman batılı yaşam tarzını benimser. Okul arkadaşı Macit modern ve batılı yaşamı tercih eder. Harbiye modernliği, batıyı temsil eder. Bayoğlu’nda baloya, sinemaya giderle. İstanbul’un bu kısmında modern Avrupa yaşamı sürerken Fatih’te her şey sabittir, eskidir, eskimiştir. Nişanlısı da geleneksel yaşam tarzını benimsemiştir. Neriman, konservatuar öğrenimi görür ve ut dersleri alır. Ama geleneksel çalgı aletleri bölümünü bırakıp Avrupa müzik aletleri bölümüne geçmek ister.
Babası, arkadaşları, yaşadığı semt, nişanlısı ile aklındaki modern batılı yaşam tarzı arasında kalan Neriman bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.
- Baskı: 138 sayfa
- Okuma Süresi: 2.5 Saat
- Yayıncı: Ötüken Neşriyat
Yorumlar