Yazar hem kendi çıkarımlarını hem de diğer felsefecilerin konu hakkındaki görüşlerini ve günümüz dünyasındaki uygulamalarını karşılaştırıyor.
Felsefenin Öyküsü Will Durant Kitap Özeti Konusu Yorumu. Felsefe tarihi ya da felsefeye giriş kitapları denildiği zaman akla gelen ilk kitaplardan biri. Özellikle fazla derinlere inmeden genel olarak felsefe okuması yapmak isteyen okur için ilk okunacak kitaplardan. İleri okumalar için iyi bir giriş olacağı gibi kitap içindeki bilgiler de oldukça tatmin edici.
Daha fazla kitap için site menüsüne bakabilirsiniz. Yüzlerce kitap sizi bekliyor. Yukarıdaki düğmeler sizi genel kategorilere götürecek bağlantıları içeriyor. Aydınlık insanların tek rehberi bilgi ve bilimdir. Lütfen yorum yapmayı unutmayın.
Felsefenin Öyküsü Will Durant Kitap Özeti Konusu Yorumu
Öncelikle kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum. Kitap hangi felsefecileri kapsıyor? Birinci bölüm Platon ile başlıyor. Fakat Platon incelenirken, düşüncelerine yer verilirken tabii ki Platon öncesi filozoflar da satır aralarında yeri geldikçe anlatılıyor. Özellikle Sokrates ve felsefeye kattığı özgür düşünce ve baldıran zehri içerek idam edilmesi uzun uzun anlatılıyor. Aristo ve diğer önemli Yunan felsefesi ve bilimi, Yunan felsefesinin temeli de yazarın ilginç üslubu ile anlatılıyor.
Kitap alışılagelmiş biçimdeki felsefe tarihi kitaplarından değil. Konu anlatımı bir filozofun en ünlü düşüncelerini özet ve maddeler halinde verip konuyu kapatmak biçiminin dışında. Yazar hem kendi çıkarımlarını hem de diğer felsefecilerin konu hakkındaki görüşlerini ve günümüz dünyasındaki uygulamalarını karşılaştırıyor. Bu bakımdan kitabı anlamak kolay olsa da bazen yazarın üslubu okurum konuyu alamamasına da neden olabiliyor. Çünkü bazı yerlerde yazarın ne anlattığını ve denek istediğini gerçekten de anlayamadım. Arada konu bütünlüğü kayboluyor gibi bir his var.
Franscis Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant ve Alman İdealizmi, Schhopenhauer, Herbert Spencer, Friedrich Nietzsche, Çağdaş Avrupa ve Amerikan filozofları ile kitap oldukça dolu. Siyaset, bilim, ahlak, toplum düzeni, insan zihni, evrensel yasalar, din, irade, yaşam, varlık gibi aklınıza gelecek bütün felsefi temel konular çok sade bir biçimde anlatılıyor. Yaşamın amacı nedir, mutluluk nedir, insan doğuştan iyi mi yoksa kötü müdür? Ruh nedir gibi konular okura basit ve etkili bir şekilde sunuluyor.
Felsefi Alıntılar
“Devletin son amacı ne insanlara buyurmak, ne de onları korkutarak eylemlerini sınırlamaktır; tersine, insanın kendini olsun, komşusunu olsun incitmeden, tam bir güvenlik içinde yaşayıp eylemde bulunabilmesi için herkesi korkudan kurtarmaktır. Yine söylüyorum, devletin amacı akıllı varlıkları, yabanî hayvana ya da makineye çevirmek değildir. Bedenlerinin ve zihinlerinin güvenlik içinde çalışmalarını sağlamaktır. İnsanların özgür bir akılla yaşamasını ve eylem görmesini gerçekleştirmektir; güçlerini, nefret, öfke ve hîleyle yitirmesinler ve birbirlerine haksız davranmasınlar diye. Böylece devletin amacı gerçek özgürlüktür.”
“Peki, yasalar gelişip büyümeyi ve özgürlüğü engellerse ne olacak? Devlet, her organizma ya da örgüt gibi, kendi varlığını korumak için, (yani mevkî sahipleri yerlerinde oturup kalmak isterlerse) bir buyurma ve sömürme mekanizması durumuna gelirse ne olur? Haksız bir yasaya da boyun eğeceksin, diyor Spinoza, eğer akla yatkın bir karşı çıkma, tartışma serbestse ve barış içinde bir değişiklik sağlamak için söz özgürlüğü varsa. Söz özgürlüğünü kısıtlayan yasalar, bütün yasaları yıkar; çünkü insanlar eleştiremeyecekleri yasalara uzun süre boyun eğmezler.”
Felsefenin Öyküsü Will Durant
- Sayfa Sayısı: 520
- Okuma Süresi: 24 saat
- Yayıncı: İz Yayıncılık
Yorumlar