Ana SayfaKitap Yorumları

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu

Kitapta adı geçen felsefecilerden başlamak istiyorum. Okur ilk bölmde aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi Sokrates. İlk bölüm kitabın belki de en güzel bölümlerinden biri.

Felsefe Kitabı The Philosophy Book Kitap Konusu İncelemesi
Epikuros Madde Haz ve İnsan Kitap Konusu İncelemesi
Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti
Felsefe 101 Paul Kleinman Kitap Konusu İncelemesi

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu. Alain De Botton tarafından 2000 yılında yazılan ve ilk baskısını da bu yılda yapan orijinal adı The Consolation of Philosophy olan deneme kitabı. Tam olarak felsefe kitabı, bir felsefe tarihi değil. Daha çok deneme tarzında yazılmış kitap, okuruna günümüzden ya da yazıldığı dönemden; ünlü felsefecerin düşünce dünyası ile bağlantılar kurmasını sağlıyor. Kitap felsefeye giriş kitabı değil. Bu gibi yorumları görmezden gelin. Felsefenin Tesellisi 6. yüzyılın önrmli filozoflarından bir olan Anicius Manlius Severinus Boethius yapıtının da adıdır.

Her bir kitap, y eni yeni keşfedilen bir kültür, bir medeniyet gibidir. Zihnimizdeki bize ait, dışa kapalı, tartışılmaz doğrular sabit gerçekler ve kuralları yerle bir eder. Kitaplar belleğimizde evrensel izler bırakır. BU evrensel izler bize yaşamda tek bir gerçeklik, tek bir inanış, mutlak bir doğru olmadığını öğretir. Böylece f arklılıkları tehdit olarak görmeyiz. Bütün farklılık insan usundan çıkan birer kurgudur. Daha fazla kitap için site menüsüne bakın. Yukarıdaki düğmeler sizi en güncel ve önemli kitaplara ulaştıracak.

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu
Felsefenin Tesellisi

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu

Kitapta adı geçen felsefecilerden başlamak istiyorum. Okur ilk bölmde aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi Sokrates. İlk bölüm kitabın belki de en güzel bölümlerinden biri. Tabii ki Sokrates’in idamına güzel denilemez, balki de en etkileyici bölüm demeliyim. İlk denemede yazar Sokrates’in yaşamı, neden nasıl baldıran ile idam edildiğini anlatıp kuru bir felsefe tarihi dersi vermiyor. Zaten kitaptaki bütün bölümlerde, günümüzden örnekler, yakın zaman ve günümüz toplumunun düşünce yapısı, kültürel yapı, eğitim, teklkonolji, psikoloji de anlatıma dahil ediliyor.

Günümüzde kabul edilmek için, başkalarını istediği gibi yaşamak için neleri yapmıyoruz ki! Kenzimid gibi değil başkaları gibi yaşamaktan olmak istediğimiz kişi olamadan ölüyoruz. Günümüzde sosyal medya, internet dünyasını okur dah agüncel örnek olarak kendi düşünebilir. Kitabın diğer bölümlerine de kısaca değineceğim. Fakat tam bir özet ve konu anlatımı imkansız. Kitabın ara ara kişisel gelişim kitabı gibi deva etmesi beni biraz gerdi.

Felsefenin Tesellisi Kitap Konusu Özeti Yorumu
Felsefenin Tesellisi

Şüphe duyma, bize sunulan her şeyi öyle hemen kabullenmeme galiba felsefenin bize vereceği en büyük bilgi olsa gerek. Eleştiri de önemlidir. Toplumun büüyk bir bölümü tarafından kabul görmemek uğruna asla kendi doğrularımızdan vazgeçmemeliyiz. Güzel bir bölüm ve güzel örnekler var.

İkinci bölümde Yeterinde Paraya Sahip Olmamanın Tesellisi var. Para mutluluk getirir mi? Neden mutlu değiliz? Yaşamdan en fazla zevki nasıl alabiliriz? Epikuros felsefesi ile okur mutluluk hakkında bir yolculuğa çıkacak. Belki de insanın en güncel sorunu her zaman, para mutluluk, yalnızlık, daha çok harcamak, lüks olmuştur. Olmaya da devam edecek.

Düş Kırıklığının Tesellisi, ile Stoacı felsefeden devam eden yazar bu defa Seneca üzerine yazıyor. İmparator Neron zamanı siyasi karışıklıklar, yaşamına tıpkı Sokrates gibi son veren bir filozofdan bahsediyor. Yaşamla, dünyayala, bir diğer ile girdiğimiz tepkimeler Seneca felsefesi ila okura sunuluyor. Kitaptan anlaşılacağı gib felsefeciler hiç bir zaman sevilmemiş. Daha doğrusu bilim, siyasiler ve güç sahiplerinde asla sevilmemiş ve böyle evam edecek gibi.

Diğer bölümler

4 -Montaigne, Kendini Yetersiz Hissetmenin Tesellisi (En güzel ikinci deneme)
5- Kırık Bir Kalbin Tesellisi, Schopenhauer
6- Zorluklar Yaşamının Tesellisi, Nietzsche

Yorumlar

WORDPRESS: 0