İtalyan matematikçi Fibonacci, daha sonra kendi adıyla anılacak olan bir sayı dizisi oluşturmuştur. "Fibonacci Dizisi" olarak bilinen bu dizide, her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamı ile elde edilir.
Fibonacci Sayısı Nedir? Altın oranla da ilişkisi olan ve genellikle iki kavramın neredeyse hep aynı anda kullanıldığını görürüz. Sanatta, mimaride, insan vücudunda, bitkilerde bu sayıların keşfi MÖ 300’lere yani Öklit zamanına kadar gider.
- Fraktal Simetri nedir? Devamı için buraya dokunun
- Kaynaklar ve bütün içerik için buraya dokunun
- Altın Oran Nedir? Ayrıntılar için buraya dokunun
Fibonacci Sayısı Nedir?
İtalyan matematikçi Fibonacci, daha sonra kendi adıyla anılacak olan bir sayı dizisi oluşturmuştur. “Fibonacci Dizisi” olarak bilinen bu dizide, her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamı ile elde edilir.
Fibonacci sayısı: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 biçiminde devam eder. Bu dizideki sayıların birbirine oranı, özellikle sayılar büyüdükçe, altın orana yaklaşır ve daha doğru sonuçlar verir. Fibonacci dizisi, altın oran ile olan bu ilişkisi nedeniyle matematik ve doğa arasında önemli bir bağlantı olarak kabul edilir.
Fibonacci sayısı da altın oran da yaşamın her alanında insanın karşısına çıkar. Ayçiçeği bu karşılaşmalardan en ünlüsüdür. Ayçiçeğinin yaprak sayısı sıklıkla Fibonacci sayılarından birini verir, 55 ya da 89 yaprakla ayçiçeği bu ölçeğe uyar.
Salyangozun yapısında da bahsettiğimiz bu sayı dizisini bulabilirsiz. Salyangozun kabuğunu inceledikçe, kabuk ne kadar büyürse, kabukta da o kadar çok odacık oluşacaktır bu oluşan odaların sayısı kendinden önceki odanın toplamı kadardır.
Ek olarak Fibonacci sayıları ile pi sayısı arasında da bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Bu dizideki ardışık iki sayının oranı, sayılar büyüdükçe yine pi sayısı değerine yaklaşır.
Yorumlar