Teknoloji geleceğin insanına nasıl bir dünyada yaşama olanağı sağlayacak? Gelecekte insanlık ya batacak ya da tanrıların seviyesine ulaşacak.
Geleceğin Fiziği Michio Kaku, Geleceğin Teknolojileri, yazar 2100 yılına kadar olacak bilimsel gelişmeleri tahmin etmeye çalışıyor. Tabi ki bazı tahminlerin bu yüzyıl içinde tutup tutmayacağı belli değil. Özellikle tekillik konusu çok tartışmalı. İnsan beyninin tümünün emülasyonu ve bilinçli makineler oluşturmak gibi bilimsel gelişmeler için önümüzde 80 yıl var. Bazen belki de yanlış zamanda dünyaya geldim diyorum. Söyle 100 sene ya da 300 sene sonra dünyaya gelmek vardı.
Zaten bulunduğumuz coğrafyada bilimsel düşünmek, özgür düşünmek, bütün ayrımları bir kenara bırakıp bilimin yolundan giderek insana sadece insan gözüyle bakmak imkansız. AB ülkeleri bunu nasıl başardı değil mi? Dünyanın en refah ve huzur içindeki ülkeleri ne kılık kıyafetle ne cinsel yönelimlerle ne de inanç ayrımları ile uğraşıyor. Irkçılık ise ABD gibi bazı ülkelerde büyük sorun. İleride hiçbir cinsiyete, millete, dine mensup olmayan yapay zekayı gelecek nesiller görecek. Bilinç sahibi, öznel deneyime sahip, duygu sahibi robotlar ve yazılımlar olacak. Bu yeni varlıklar için biz insanların yukarıdaki taşırmaları anlamsız hatta aptalca gelecek. Neyse saat 00:50 bu saate kalmadan uyumalıydım. Sen bu yazıyı hangi zamanda okuyorsun bilmiyorum.
Geleceğin Fiziği Michio Kaku, Geleceğin Teknolojileri
2100 yılına kadar bilim insanlığın kaderini ve günlük yaşamımızı nasl şekillendirecek? Geleceğin teknolojileri merak konusu. Her ne kadar geleceğin dünyasında çoğumuz var olmayacaksa da hayal etmek güzel şey. Kitabın ilk bölümünde “Mitolojinin Tanrıları Olmak” adında bir bölüm var. İnsan uzak gelecekte kendi eliyle yarattığı teknolojisi ile tanrılığını ilan edecek mi?
İlk olarak bilgisayarın geleceği kitapta inceleniyor. Ünlü Moore kanunu ışığında bilgisayar ve yapay zekadaki gelişim ve otonomiyi Kaku inceliyor. 2030 yılında sürücüsüz arabalar ve gözlük ya da lens ile sanal gerçekliği hayal ediyor. Hologramlar, ve daha ince ekranlar, tıptaki gelişmeler, sanal gerçeklik vb. 2030 yılı sonrası öngörüleri arasında. 2070 yılından 2100 yılına kadar en önemli gelişme yapay zeka olacak. Zihin okuma, rüyaları kaydetme, telekinezi gibi ilginç konular da var.
Yapay Zeka, Bilinçli Robotlar, Robot İnsanlar
İnsanlığın sonunu yapay zeka ya da bilinçli makineler mi getirecek? Beynin modelini, emülasyonunu çıkarmak mümkün olacak mı? Duygusal ve öznel deneyime sahip robotlar, makinelere bilinç vermek, makineler kötü niyetli olabilir mi? Gibi bilindik yapay zeka tartışmaları kitapta uzun uzun anlatılıyor. 2100 tahminleri yapay zeka ağırlıklı. Yazar tekillik konusuna da kısaca değiniyor. Tıbbın geleceğinde ise insanın sağlık sorunlarını ve biyolojik bedenini sorunlarını çözmüş olacağız. İnsan ölümsüzlüğe yaklaşacak. Nanao teknoloji kendi kendini yenileyen hatta istediğimizde farklı şekiller alabilen eşyaları mümkün kılacak. Artık moleküler düzeyde eşyaya müdahale edebileceğiz. Bedenimizde gezinen nano robotlar bizi 7/24 takip edecek. Sermayenin, enerjinin geleceği, uzay yolculuğu, uzay asansörleri da diğer konular arasında.
Gelecekte Dünya ve İnsanın Geleceği
Kitap 2010 yılına yazıldığı için 2020’li yıllardaki gelişmeleri içermiyor gibi gözükse de kitap yeterli bilgiye sahip. Yapay zeka ve nano teknoloji gibi konular temel olarak bir değişikliğe uğramadı. 10 yıl önceki anlatılanlar ya da yapılan çalışmalar temelde aynı. Özellikle yapay zeka konusundaki temel düşünce, endişeler ve gelecekteki öngörüler hep aynı.
Michio Kaku’nun en sevdiğim üç kitabından biri olan Geleceğin Fiziği bize geleceğin teknolojileri ve dünyasını anlatıyor. Yapay zeka, bilinçli robotlar, sanal gerçeklik, biyolojik bedenimizin dışında da yaşayabileceğimiz bir dünya şu anki deneyimlerimizin binlerce kat fazlası olacak bu kesin. İnsanlık keşke bilimin yolundan binlerce yıl önce gitseydi. Bilim her zaman hor görüldü ve insan bilimi ve dünyadaki ölümsüzlüğü ve cenneti, öldükten sonraki hiç bir bilimsel açıklaması olmayan ölümsüzlüğe ve hayali cennetlere tercih etti. Gelecek bilimin geleceği olacak.
- Baskı: 524 sayfa
- Okuma süresi: 12 saat:
- Yayıncı: Odtü Yayıncılık
Yorumlar