Ana SayfaKitap Yorumları

Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Edward Page Mitchell

Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Kitap 9 öyküden oluşuyor demiştim. Bu öyküler, yapay zeka, bilinç transferi, gıda krizine çözüm, insanı yemek yemek derdinden kurtaracak haplar, görünmezlik, zamanda yolculuk, robot insanlar, beden dondurma, maddenin transferi yani ışınlanma gibi konuları konu ediniyor.

Sürgün Gezegeni Kitap İncelemesi Konusu Yorumu
R.U.R. Rossum’un Uluslararası Robotları Konusu Özeti
Uykudaki (Efendi) Uyanıyor Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Ben Robot Isaac Asimov Kitap Özeti Konusu Üç Robot Yasası

Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Edward Page Mitchell’in bilim kurgu öykülerini içeren kitabı. Kitaptaki son öykü kitaba adını veriyor. Mitchell bilim kurgu türünün kurucularından ve kendinden sonra gelen yazarlara da ilham olmuştur. Yapay zeka, zaman yolculuğu, görünmezlik, bilinç, beden dondurma, zihin transferi gibi çağını aşan öyküler bilim kurgu sevenler için zevkli bir okuma olacak. Şimdi kitabın konusuna, incelemesine ve özetine geçelim.

Kitaplar geleceğimizi ve insanlığın zihnini, yaşama bakışını yeniden yapılandırır. Bu yapılandırma ile ancak bir diğeri ile barışık, kendimiz ile barışık, evrene, insanlara bütün varlığa dost oluruz. Bilimin ve bilginin aydınlığı bizi cehaletin karanlığından kurtarır.

Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Kitap hakkında konuşmadan önce yazar hakkında ve daha sonra kitabın içerdiği bilim kurgu hakkında bir şeyler yazacağım. Daha sonra çok kısa bir özet çıkaracağım ki kitaptaki öykülerin hepsinin özetlenmesi oldukça zor olduğundan kısa bir bakış olacak. Şimdi yazar hakkında çok kısa bir şeyler yazacağım.

Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Geri Giden Saat Edward Page Mitchell

Edward Page Mitchell Kimdir?

1852-1927 yılları arasında yaşamış bilim kurgu yazarı, ABD’li gazetecidir. Bilim kurgu edebiyatının kurucularından sayılan Edward Page Mitchell, kendinden sonraki yazarlara da ilham kaynağı olmuştur. Değeri ve yapıtlarının önemi sonradan anlaşılmıştır. Geri Giden Saat kitabı 9 bilim kurgu öyküsünden oluşur. Bu öyküler gerçekten de yazarın öngörüsünün ve müthiş dehasının kanıtıdır. Bazı öyküler günümüze göre basit gibi dursa da dönemine göre inanılmazdır.

Geri Giden Saat Kitabının Konusu ve Özeti, İncelmesi ve Yorumlar

Kitap 9 öyküden oluşuyor demiştim. Bu öyküler, yapay zeka, bilinç transferi, gıda krizine çözüm, insanı yemek yemek derdinden kurtaracak haplar, görünmezlik, zamanda yolculuk, robot insanlar, beden dondurma, maddenin transferi yani ışınlanma gibi konuları konu ediniyor. Bu konular günümüzde modern bilimin de ilgi alanına giriyor. Adeta yazar geleceği okumuş. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında bu konuları yazmak büyük bir zeka istiyor. Yazar, H.G. Wells gibi bilim kurgunun devlerine ilham kaynağı olmuş.

  • Takipomp
  • Ruh Spektroskobu
  • Bedeni Olmayan Adam
  • Dünyanın En Kudretli Adamı
  • Yaşlı Squids ve Küçük Kılavuz
  • Senatör’ün Kızı
  • Kristal Adam
  • Ruh Değişimi
  • Geri Giden Saat

Ayrıca insanların ruhunu yani aklından geçenleri okuyacak bir teknoloji nasıl olurdu? Suçluları, işleyecekleri suçları işlemeden yakalamak nasıl olurdu? Ya da evlenirken, arkadaş seçerken uygunluğu bilen bir cihaz olsaydı? Belki de bu bir distopya olacak, kim böyle bir teknolojisi iyilik için kullanır ki! Işınlanma ve insan bedeninin, nesnelerin uzaklara gönderilmesi nasıl olurdu? Kokuların fotoğrafı çekilebilir mi? Dünyayı yapay zeka yönetse ne olurdu? 100 yıl önce buna benzer bir şeyler düşünmek müthiş değil mi? Zamanda geçmişe gidip, şu anki tarihin akışını değiştire olayların merkezinde olmak temasını biliriz. Sebep sonuç ilişkisi ve tabii ki zamanın neden hep ileriye doğru hareket ettiği de önemli temalardandır.

Okur yukarıda bahsettiğim konular özerine yazılmış kısa öyküler bulacak. Tabii ki ilk öyküdeki hesaplamalar okumayı zorlaştırıyor. Bilindik edebi anlatımlar, bilinen anlamda bir romantizm, ince betimlemeler gibi edebi sanatlar beklemeden okunacak net öyküler. Bu açıdan bakıldığında öyküler oldukça kolay ve anlaşılır. Tabii ki 21. yüzyılın ilk çeyreğini bitirirken bu öyküler bizim için oldukça anlaşılır ve basit olsa da dönemi için inanılmaz olmalıydı.

Düşünmek, yazmak ve hayal gücünü, beynimizin o büyük hacmini kullanmak insanı çağlar ötesine götürebiliyor. Aslında yazmak, düşünmek ve geleceğe dair düşünce üretmek az çok kültür işidir. Dünyanın bir kısmı baskı, bilimsen ve akıldan uzak silahlar ve inanç kanunları tarafından yönetilirken diğer kısmı da tam tersi şekilde yönetiliyor. Kazanan her zaman, akıl, bilim, özgürlük, hür düşünce olacaktır.

  • Baskı: 144
  • Okuma süresi: 8 saat
  • Yayıncı: İthaki

Kitap puanlaması

3.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Paunlaması
Geri Giden Saat Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Yorumlar

WORDPRESS: 0