Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu

Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu

Dünyayı olduğu gibi göremeyiz, hep bir şeyler eksiktir

Müzikofili Nedir? Neden Müzik Dinleriz Müzikle Tedavi
Düşünce Beden Enerjisi Ruh ve Çakralar
Bilinç ve Beyin Stanislas Dehaene Kitap İncelemesi
Incognito Beynin Gizli Hayatı Kitap Konusu İncelemesi

Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu. Kitabın alt başlığı “Sezgilerimiz Bizi Nasıl Yanıltır?” şeklindedir. Kitabı çok önceleri okumuştum. NTV yayınları zamanında aldığım popüler bilim kitapları arasındaydı. Popüler bilim kitapları bakımından ülkemizde bir kıtlık olduğunu düşünüyorum. Fiziksel kitap mağazalarında bilim kategorisi her zaman en az yeri kaplar. Online kitap mağazalarında da popüler bilim kitapları can çekişiyor.

Çok reklamı ve tanıtımı yapılan belirli popüler bilim kitapları iyi iş yapıyor. Hayalimde popüler bilim kitaplarının 100 binlerce baskı yapması ve yüz binlerce insana ulaşması var. Ama ülkemizde kağıt artık bulunmaz hit kumaşı kadar pahalı olduğundan, yayıncıların da çok kâr etme istekleri yüzünden fiyatlar aldı başını gitti. Bu anlatıklarımın kitapla bir ilgisi yoktur. Konumuza dönelim artık. Kitabın incelemesi, özeti, konusu ve yorumunu yapmanın vakti geldi.

Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu
Christopher Chabris Görünmez Goril

Görünmez Goril Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Kitapta anlatılanların hepsi deney ve gözlemlere dayalı çalışmalardan oluşuyor. Algılarımızın bizi aldatır. Beynimiz bize oyunlar oynar. Görünmez Goril de aslında bir deneydir. Bu deney insanın algılarıyla ilgilidir. Bazen sadece odaklandığımız şeyi görürüz. Ya da bilincimiz gördüğümüz her şeyi algılayamaz. Kitap çeşitli konulardan oluşuyor. İnsan bazen önündeki şeyi bile göremez hatta deneyimlemediği ve görmediği şeyleri görmüş deneyimlemiş gibi anlatabilir. Dikkat yanılsaması, bilgi yanılsaması gibi kavramlar çok iyi anlatılıyor. Gündelik yaşamda Baktığımız her şeyi bilinçli bir şekilde göremeyiz. Deneklerin çoğu insanlar arasında gezinen gorili görmez. Bununla ilgili tasarlanan harika deney anlatılır.

Belleğimiz, hatıralar, zaman algımız bazı durumlarda çok güvensiz olabilirler. İnsanın inanma ve inanç isteği, biliçaltı gibi konular da kitapta anlatılıyor. Mozart Etkisi bölümünde Mozart dinlemenin insanı daha akıllı ve zeki yapacağı ile ilgili deneyler ve nasıl yanlış sonuçlar alındığından bahsediliyor. Kısacası, gerçeklik, belleğimiz, gördüklerimiz, algılarımız, zihnimizde oluşan biyokimyasal etkilerden başka bir şey değildir. 

Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu
Görünmez Goril

Görünmez Goril Deneyi

Gerçeklik neyi nasıl algıladığımıza göre değişir. İnsan beyni adeta bir veri işleme merkezi gibidir. Algıladığımız dünya, dünyanın gerçekliği beynimizdeki biyokimyasal tepkimelerden başka bi şey değildir. Beynimizi kandırabiliriz. Kitapta da anlatıldığı gibi bunu en çok reklamlar üzerinden yaparlar. Ürün tanıtımları, renklerle, nesnelerle, şarkılarla adeta beynimize işlenir. İnsan bir benliğe sahip olmadığı gibi beynindeki, vücudundaki bütün sistemlere de hakim değildir.

Dışarıdan gelen girdileri bir bilgisayar gibi işler. DNA içindeki bilgiyi kopyalar. Aslında insan kendinin farkında bile değildir. Modern bilimle birlikte artık insan varoluşun odak noktası, merkezi değil. Yani hiç bir şey bizim için var olmadı. Hiç bir canlıdan ayrı, özel bir yerimiz de yoktur. Kitabı okuyunca zaten algıladığımız dünyanın bile eksik olduğunu göreceksiniz.

Yorumlar

WORDPRESS: 0