Ana SayfaKitap Yorumları

Hayvan Çiftliği Kitap Yorumu Konusu Özeti

Bir Peri Masalı

Hayvan Çiftliği Kitap Yorumu Konusu Özeti

Hayvan Çiftliği George Orwell Konusu Özeti roman bize dünyanın içinde bulunduğu acımasız bir gerçeği anlatıyor. Aslında bir çocuk kitabı değil...

Alayıcı Kuş Walter Tevis Kitap Özeti İncelemesi
Otomatik Portakal Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Yer Açın! Yer Açın! Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Kara Dörtleme, Klasik Distopya Bilim Kurgu Romanları

Hayvan Çiftliği George Orwell Konusu Özeti Sen de Oku… Okunması gereken ve bir oturuşta okunacak bir romandır Hayvan Çiftliği. İlk bakışta çocuk kitabı olarak görülebilir. Kitabın alt başlığı “Bir Peri Masalı”dır. Fakat ne bir çocuk kitabı ne de bir fabl türünde yazılmış bir romandır. 1984’ten sonra yazarın okuduğum ikinci kitabı. Orwell’ın en önemli iki kitabı. 1984 distopya kitabıdır. Bu romanda bir nevi diktatörlük kuran domuz Napoleon’un distopyası sayılabilir. Okuyana çok şey katacak kitaplardan biri. Her kitap yazısında söylediğim gibi yine söyleyecek olursam: Kitaplar boş kurgular, oku unut tarzında popüler kültürün eğlenceleri olmamalıdır. Kurgulara her zaman mesafeli yaklaşımımı sürdürüyorum.

Hayvan Çiftliği Roman Yorumu Konusu

Romanda olaylar bir çiftlikte geçer. Çalışmaktan ve sömürülmekten usanan, yeteri kadar beslenemeyen çiftlik hayvanları artık yönetimi ele geçirmeye karar verirler. Yönetim değişir ve kontrol çiftlik hayvanlarının eline geçerse, eşitlik, özgürlük ve daha rahat şartlar altında yaşamak mümkün olacaktır. Çiftlikteki isyan ve darbenin temel amacı da zaten budur. Tabii ki darbe gerçekleşir. İnsanlar çiftlikten kovulur. Artık bütün çiftlik işleri ile hayvanlar ilgilenecektir. 

George Orwell Romanı
Hayvan Çiftliği

Kitabın ön sözünde yazarın da söylediği gibi kitap Sosyalizm’in eleştirisi. Sadece sosyalizm değil alında kapitalist düzenin yani insanlarca yönetilen çiftliklerin de tek amacı sömürü, diktatörlük, emek hırsızlığıdır. Diktatör acımasız domuz Napoleon ile Stalin simgelenir. Hak ve özgürlük, eşitlik sloganı ile başa geçen domuzlar ve koruyucuları köpekler güçlendikçe yoldan çıkarlar. Cinayet, zulüm, yalan, baskı artık tek gerçektir.

Romanda belki de en etkileyici yer son paragraftır. Diğer çiftlik sahipleri ile domuzlar aynı masada her iki tarafında aslında “aşağı sınıf” olarak adlandırdıkları kişilerle uğraşmakta olduklarını itiraf etmeleriydi. Daha sonra Bay Pilginton ve diğer çiftlik sahiplerinin yüzleri ve domuzların yüzlerinin tıpatıp aynı olmuştur. Domuzla insanı ayırt etmek imkansızlaşmıştır..

Can Yayınları Distopya Romanları
Hayvan Çiftliği George Orwell

Hayvan Çiftliği Kitap Özeti

Zor şartlar altında yaşayan çiftlik hayvanları Koca Reis’in öngörüleri ile büyük bir ayaklanmaya hazırlanırlar. Koca Reis yaşlı bir domuzdur ölmeden önce 7 emiri domuzlara öğretir. iki ayak üstünde yürüyen herkes düşmandır, dört ayak üstünde yürüyenler ve kanaltlılar da dosttur. İnsan giysisi, insan yatağı ve içki içmek yasaktır. Başka bir hayvan öldürmek yasaktır ve bütün hayvanlar eşittir.

Koca Reis ölür. Uzun bir süre geçer aradan ve hayvanlar yönitime el koyup çiftçi Jones’ı çiftlikten kovalar. Kuzgun Moses, büyün hayvanların ölünce Balbadem Cennetine gideceğini anlatan bir din bile getirir. Liderliğe domuz Snowball geçer. Çiftliğin adını Hayvan Çiftliği koyarlar. Domuzlar üst sınıf olarak yönetici ve planlayıcıdır. Hiç çalışmazlar. Diğer yönetici domuz Napoleon etrafa yalanlar yayarak,  yönetimi Snowball’dan alır.

Zamanla Napoleon diktatörlüğünü yanına aldığı 6 köpekle pekiştirir. Kendi kanunlarını koyar. 7 kutsal emri çiğner. Yalanlar, baskı, cinayetler ile adeta bir diktatör olmuştur. Hayvanlar eskisinden daha çok sıkıntı yaşarlar. Gözlerini kırpmadan hayvanları köpeklere parçalatan Napoleon insanlarla anlaşır. Hayvanlar artık özgürlük ve demokrasi beklerken eskisinden daha fazla kölelik yaptıklarını anlarlar. 

İçinde yaşadığımız dünyada Hayvan Çiftliğinin bir benzeri var mıdır? Bunu şimdilik kestirmek zor. Dünyada her türlü adaletsizlik, kölelik düzeni; milyonlarca hatta milyarlarca insana yetecek kaynağın bir avuç insan tarafından talan edilmesi gerçeğini biliyoruz. Ne kadar kednimizi ve yaşamı materyalize edersek o kadar dibe batacağız. Evrensel bir insan olmalı ve belki de gerçekliğe olan bakış açımızı değiştirmeliyiz. Biraz daha soyut bir varlık olmalıyız. Gerçek insanın kendini inandırdığı şeydir.

Sen de bir şeyler söylemek istersen yorum panelini kullanabilirsin. Kitaptan çok beğendiğim bazı yerleri alıntı yapmak isterdim ama kitap jenerik sayfasında alıntı izni ile ilgili bir yazı bulamadığımdan buraya alamadım.

Kitap puanlaması

3.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Hayvan Çiftliği Kitap Yorumu Konusu Özeti

Yorumlar

WORDPRESS: 0