Yuval Noah Harari geleceğin yapay zeka yönetimindeki insanlarına ve dijital dünyaya dair öngörüleri yazıyor
Homo Deus Kitap Özeti İncelemesi Alıntılar. Kitabın yazarı Yuval Noah Harari’dir. Yazarın ikinci kitabı ilk kitabı olan Hayvanlardan Tanrılara Sapiens’in devamı niteliğinde. Üçüncü ve son kitap da 21. Yüzyıl İçin 21 ders kitabı. Bu kitapta Harari, insanlık tarihinin ileri adımlarını inceliyor. Teknoloji, yapay zeka, bilgisayar öğrenmesi ile insanlık gelecekte hangi türe everilecektir? İnsan beyninin çalışması algoritmalar, yapay zeka çağının sonunda kurduğumuz ekonomik istemler, dünya siyasetinin hali ne olacak? Mitolojik anlatmalardan, tarih öncesi çağlardan günümüzden yüzlerce yıl sonrasına kadar tahminler kitabın konusu.
Yazarın çok okunan kitapları için bağlantılar yukarıda. Birbiri ile bağlantılı sayılabilecek üç kitap için inceleme, yorum ve özet içeriyor. Bu üç kitap hakkında fikir edinmek için bu sayfalara bakabilirsiniz. Ayrıca sayfa altına yorumlarınızı bırakabilirsiniz.
Homo Deus Kitap Özeti İncelemesi
Kitabın alt başlığından da anlaşılacağı gibi konu gelecektir. Gelecekte insan, insan bilinci, insanın biyolojik bedeni nasıl gelişecektir? Yapay zeka, algoritmalar, silikon çipler ile birleşen süper bir insan mümkün müdür? Yeni bir ırka everilecek Homo Sapiens, artık tanrılığını ilan edip Homo Deus mu olacaktır? İnsan bilinci, benliği, özgür iradesi gerçekte var mıdır? İnsanı makinelerden daha doğrusu yapay zekadan ve algoritmalardan ayıran nedir? İnsan ile yapay zekaya sahip bir makine arasında ne gibi farklar vardır?
İnsan duyguları, hisleri benlikleri sadece algoritmaya işleyen biyolojik bir bilgisayar mıdır? Zeka tek başına yeterli midir? Zeka olduktan sonra bilincin pek de önemli olmadığını söyleyebilir miyiz? Dünyanın ekonomik düzeni, liberalizm yapay zeka devriminden nasıl etkilenecektir? Teknoloji şirketleri sosyal medya ile topladıkları biyometrik verileri ne için kullanacaklar? Bireysellik, özgürlük, insanın kendi seçimini kendinin yapabilmesi; deneyimlerimiz gerçek midir? Bütün bu hisler liberal ekonominin ürün satabilmesi için uydurduğu yalanlar mıdır? İnsanlar ile hayvanlar birbirlerine eşit varlıklar mıdır?
İnsanın anlam arayışı da uzun uzun konu ediliyor. Gerçekliği, anlam arayışını da oluşturan zihnimiz olabilir mi? Evrende kozmik bir anlam ya da dinlerin vadettikleri gibi bir düzenin olabilirliği nedir? Dünyanın yeni dinleri dijital dinler ya da veri dinleri mi olacak? Dünyadaki az sayıda bulunan süper insan, azınlığı mı yönetecek?
Homo Deus Kitap yorumu
Homo Deus kitabının incelemesini yapmak istiyorum. Öncelikle kitapta çok fazla tekrar var. Bu kitabın, Sapiens kitabının sayesinde ilgi gördüğünü düşünüyorum. Kitabın konusu bilindik ve yazar çoğu yerde laf kalabalığından başka bir şey yapmıyor. Argoritma konusu kitap boyunca bıktıran tekrarlarla devam ediyor. Yazar, diğer kitaplarında olduğu gibi, dünya devletlerini eleştirirken İsrail-Filistin konusuna hiç değinmiyor. Pek çok şeye çare bulan yazarın bu konda pek bir çözüm üretemiyor. Dünyadaki savaşları, katliamları, Hitler’i yazar çok iyi anlatırken ülkesinin politikalarını neredeyse hiç eleştirmiyor. Özellikle kapitalizmin itici bir güç olduğunu, dünyanın şu anki durumunun kapitalizme borçlu olduğunu açıkça söylemese de benzer anlatımlar kullanıyor.
Yine kitapta Mısır piramitleri, Sümer tanrıları gibi konularda anlattıkları pek de kesin doğrular olduğu söylenemez. Zaten Harari, bu konuları geçiştiriyor. Enki’yi, yani bir Sümer tanrısını günümüzün, adeta tapılan, rock yıldızlarına benzetmesi okur için ilginç ve basit bir anlatım olacağı kesin gibi. Kitapta anlatılanların çoğu bilindik. Okuma alışkanlığı olan okur için basit gelecektir. Özellikle ilk 100 sayfası bilindik konulardan oluşuyor. Teknoloji, yapay zeka, insanlarla makinelerin birleşmesi, bilinç, özgür irade, benlik, ekonomik sistemler gibi konular hakkında okumalarınız varsa kitap sizi tatmin etmeyecektir. Ama bu konulara yeni başlayanlar için iyi bir derleme olabilir.
Yuval Noah Harari, seçim özgürlüğünü, bilinci, insanın bir amacının olduğunu, yaşamın bir anlamı olduğunu kesinlikle reddediyor. Bu konularda ben de zaten ayı düşüncedeyim. İnsanın dünyaya bir amaç için geldiği, hayvanlardan üstün olduğu, hayvanlarda olmayan bir ruha sahip olduğu gibi demode inanışların gelecekte bir geçerliliğinin olmayacağı da doğru. İnsanın zihinsel sürecinin, yapay zekaya sahip cihazları/bilgisayarları yöneten algoritmalardan farksız olduğu düşüncesi de zaten onlarca yıldır karşımızda. Bu konu filmlerde, dizilerde işlendi. Bilim kurgu çoktan geleceği şekillendirdi. İnsan sadece biyolojik, organik bir bilgisayar mıdır? Gelecekte bu konuları tartışacağız. İnsanın gelecekte yarı biyolojik yarı sentetik bir varlık olacağını zaten biliyoruz. Günümüzde artık Z kuşağı ile birlikte klasik inançlar çoktan eskimeye başladı.
Yuval Noah Harari kendi düşüncelerini bir tarihçi olarak aktarıyor, ama teknolojiden, bilimsel deneylerden, psikolojiden faydalanıyor. Kitapta altını çizeceğiniz çok iyi tespitler var. Kısacası bütün eleştirilere rağmen yazarın üçlemesi okumaya değer ve her kitaplıkta bulunması gereken yapıtlardan. Özellikle felsefe ve mutluluk çareleri, Epükür, mutluluk ve haz konularını yazar kitap anlatımına çok iyi bağlıyor.
Yuval Noah Harari Kitapları
- Hayvanlardan Tanrılara Sapiens
- Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
- 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
- Durdurulamayan İnsanlık / Dünyanın Hakimiyetini Nasıl Ele Geçirdik
Jenerik:
- Kitap: Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
- Yazar: Yuval Noah Harari
- Çevirmen: Poyzan Nur Taneli
- Sayfa: 456
- Okuma Süresi: 18 saat
- Yayıncı: Kolektif Kitap
Yorumlar