Ana SayfaKitap Yorumları

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti

Farabi felsefe ile İslam dinini birleştirmek istemiş. Klasik Yunan Felsefesi, siyaset ve toplum felsefesini islam görüşüyle birşeceğini, uzlaşacağını göstermek ister. Platon ve Aristoteles'ten çok etkilenir ve Platon felsefesini devam ettirir.

Hükümdar Niccolo Machiavelli Konusu Özeti İncelemesi
Hayat Bir Rüyadır Kitap İncelemesi Özeti
Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti
Gulliver’in Gezileri Özeti Kitap İncelemesi Konusu

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti. Kitabın uzun adı: Mabâdi Arâ Ahl al-Madina al Fadıla’dır. Kitap İdeal Devlet Yurttaşların Görüşlerinin Ana İlkeleri alt başlığını adını taşır. 870 yılında Farab, Kazakistan’da doğan yaşadığı dönem olan 870-950 yıllarının önemli Türk-İslan filozofudur. İdeal Devlet’i okuyup okumakta çokkararsız olduğumu söylemeliyim.

İslam felsefesi pek sevdiğim bir tür değil. Kitabın ilk bölümlerini daha iyi anladığımı ve hızlı okuduğumu söyleyebilirim. 97. sayfadan itibaren devlet kuramlarına giriş yapıldığı andna itibaren kitap beni sıkmaya başladı. Eğer İslam Felsefesi ya da yaratıcının varlığı hakkındaki felsefi görüşleri az-çok biliyorsanız kitap kolay gelecek. Neyse şimdi kitaba geçelim.

Daha fazla ketegoride kitap okumak, kitap listelerini incelemek için yukarıdaki düğmeleri kullanabilirsin. Kitaplar aydınlık ve daha fazla mutluluk demektir. Yazar olarak siteye içerik gödermek isterseniz kırmızı düğmeyi kullanabilirsiniz.

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti
İdeal Devlet Farabi

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti

Farabi felsefe ile İslam dinini birleştirmek istemiş. Klasik Yunan Felsefesi, siyaset ve toplum felsefesini islam görüşüyle birşeceğini, uzlaşacağını göstermek ister. Platon ve Aristoteles’ten çok etkilenir ve Platon felsefesini devam ettirir. Zaten Farabi de diğer felsefeciler gibi din dışı ilan edilmiştir. Aklı tek gerçek yoldaş edinmek, aklı ön plana çıkarmak zaten felsefenin gereği.

Kitabın 97. sayfasına kadar Farabi kendi din-felsefe görüşünü anlatıyor. Din ile felsefeyi birleştirmeye çalışıyor. İlk Var Olan Hakkında kitabın ilk bölümü. Tanrı’nın varlığı, her şeyin ondan vüct bulması, onun maddenin dışında olması konuları anlatılıyor. Tanrı saf düşüncedir. İnsan da tanrıdan bir parçadır. Vahdetül Vücut konusuna geldik işe tam burada. İslam Felsefesin’de bu görüşü savunanlar zaten direkt kafir ilan edilir.

İlk var olanın eşitinin olmaması, zıddının olmaması gibi felsefi ispatları yapıyor. İlk neden nedir? Gibi konuları da anlatıyor. Hepsini yani felsefenin tanrı ile ilgili bütün düşüncelerini İslam düşüncesine uyarlıyor. Tanrının varlığının amacı nedir? Varlığının nedeni nedir? Bu gibi felsefi soruların cevabı kitabın ilk bölümlerini oluştuyoruyor. Belki bu bölümler okura zor gelebilir. Gök cisimleri ve onların dereceleri yaratılışları da anlatılıyor. Tabii ki birçok modası geçmiş düşünce de kitap da var. Akıl kuvvetini, arzu kuvveti, kalp kuvveti gibi vücudun organlarını incelerken vücuttaki yönetici organın kalp olduğunu yazar. Kapl âmir organdır, her şeyi o yönetir. Yine insanın meniden nasıl oluştuğu anlatılır. Zaten bu düşünceler modern bilimle alakasız şeyler.

İdeal Devlet Farabi Kitap Konusu İncelemesi Özeti
İdeal Devlet Farabi

İdeal Devlet Ana Teması ve İncelemesi

İrade seçme hakkı ve tabii ki mutluluk konusu da var. Her şey mutluluk üzerine kurulmalı. Mutluluğa engen filler oratadna kaldırılmalıdır. 26. bölümden itibaren toplum felsefesi ve siyaset felsefesine giriş nihayet gerçeklşiyor. İnsan mükemmeliğe birbiri ile yardımlaşarak, bir araya gelerek ulaşır diyor. Mükemmeliğe ancak şehirde ulaşılabilir. İnsanlar hakiki anlamda birbirleirne mutluluğu elde edecekleri şeyler için yardım etmeleri gerekir. 

Şehri yöneten amir hakkında da uzun bir bölüm var. Bunları hep ilk nedene bağlar. Tanrı’nın buyrukları doğrultusunda, idrak etme özelliği yüksek, adil bir yönetici tablosu çizilir. Daha sonra şehir ve halk türleri anlatılır. İnsan organlarının anlatıldığı bölüm, aslında yöneticinin bu melekelerinin tam olmasının önemi için anlatılır. Farabi hayalindeki din devletini yani ütopyasını anlatır. Bu devlet aslında insanı ahiret için çalıştıranlardan, mükafatın öbür dünyada olduğuna ve sabretmek gerekltiği düşüncesine karşıdır. Kitaptaki gördüşüm en büyük aykırılık buydu.

Dünyevi varlığımıza ve dünyadaki yaşantımıza önem vermeliyiz, dünyadan sonrası için çalışmak gibi bir kavramın olmadığını anladım ben. Kitabı hepsini yazamam, öyle özeti çıkarıcak bir kitap da değil. Ama bilindik ütopyalardan değil ağır bir felsefe ile devam ediyor kitap. Kitabın bütününü okuduktan sonra altını çizdiğiniz paragrafları tekrar okursanız çok daha iyi bir kavrayışa olaşırsınız. Kitabın bütününü akılda tutmak hem zor olacak hem de bazı bölümlerini çok saçma ve bilim dışı bulabilirsiniz. Hatta modası geçmiş bile diyebilirsiniz.

Kitabın ilk kısmında anlatılan organlar, insan vücudunun amir organları, kozmolojisi her şeyi anlatır. İlk baştaki anlatılan bütün felsefi içerik devlet yöneticisi ve halk için uygulanır. Adalet, bilgili olması, organlarının tam olması, tanrının buyruklarına uyması gibi özellikler anlatılır. Herşey insanın mutluluğu içindir.

Yorumlar

WORDPRESS: 0