Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar

İlahi Komedya ( Divina Commedia) toplam 4720 mısradan oluşur. Dante, insnalar için bir rehber olsun diye yazdığı bir başyapıttır.

İnsancıklar İncelemesi, Konusu Yorumu ve Özeti
Siyah Lale Alexandre Dumas Kitap Konusu Özeti
Bir Delinin Hatıra Defteri Özeti ve İncelemesi
Burun Gogol Kitap Özeti Konusu İncelemesi

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar.. Dante Alighieri tarafından yazılan bir başyapıttır. Bu uzun şiiri okumak tabii ki kolay değil. Benim için de kolay değildi. Zaten acelem de yoktu ki! Yavaş yavaş okudum. Cehennem çok etkileyici. Benim okuduğum Oğlak Yayınları çevirisi, resimli, açıklamalı ve üç cilt halindeki çok kaliteli bir baskı. Rekin Teksoy baskısı için en iyi Türkçe çeviri denilir. Çeviriyi kıyaslamadım ama yorucu ve akmayan bir cümle yapısına başlamadım.

Okumak galiba insanın en iyi özelliği olsa gerek. Okumak ve anlamak; kendini evrensel bir tür haline getirecek; belki de kendi evrimini hızlandıracak tek tür insandır. Bilginin parmaklarımızın ucunda olduğu bir çağda okumamak da başka bir sorun. Ama konumuz İlahi Komedya’nın ilk kitabı Cehennem. Özeti ve incelemesi. Ben şahsen kitabı fantastik kurgu niyetiyle okudum. Kitabın gerçeklikle bir ilgisi olduğu da yoktur.

Zihin aydınlatan, tartışılmaz doğruları ve sabit fikirleri yerle bir edecek kitaplara ihtiyacımız var. Site menüsünden yüzlerce kitaba erişebilirsiniz. Yukarıdaki düğmelere dokunarak en popüler kitaplara ve kategorilere erişebilirsiniz.

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar

Aslında tüm kitabın bir özetini çıkarmak imkansız. İlk kitap Cehennem de Dante, yanına ustası şair Vergilius’u alarak Cehennem’e iniyor. 34 Kanto içeren ilk kitapta günah derecesine göre yukarıdan aşağıya doğru azap çeken insanlara rastlayan Dante, Ustasının rehberliğinde en alt kata kadar ilerler. Cehennem’in en dibinde Luciferi ile karşılaşır. Cehennem’de sadece ateş ile azap yoktur.

Her türlü azap hatta buz ile azap bile vardır. Karanlık bir ormanda yolunu şaşıran Dante, Vergilius ile karşılaşır. Ünlü şair, Danteye günahlarından arınmasını öğretmek için bir yolculuğa çıkarır. En alt kata kadar, tam 39 daire vardır. Cehennem’in en alt katına kadar inan Dante, Lucifer ile karşılaşıp, oradan Araf’a çıkar.

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar
Dante, İlahi Komedya

İlahi Komedya 1. Kitap Cehennem Konusu Ana Teması

İlahi Komedya’da Dante’nin öteki dünyaya, yanında rehberleri ile, yaptığı yolculuğu anlatır. Tüm bölümler 33 Kanto (desan) oluşur. İlk basıldığında kitabın adı sadece “Comedia”dır. aha sonraki baskılarında Boccaccio Divina sıfatını da ekler. Divina Commedia, insnalara doğru yolu göstermek ve insanın Tanrısal yolculuğunda başına  gelecekleri anlatmak için yazılmıştır.

Ahlaklı insanlar, ahlaksızlar; siyasiler; devlet yöneticileri; mitolojik karakterler yaptıkları kötülüklerin cezasını çekerler. Kitabın, felsefe, mitoloji, din, siyaset, dönemin tarihi kişiliklerine kadar çok geniş bir konusu vardır. Bu bakımdan İlahi Komedya çok değerli bilgiler içerir. Adeta mitoloji, felsefe, siyaset, tarih kitabı gibidir. 3 sayısı Hrisityanlık’ta teslis inancını andırdığı için kutsaldır. İlahi Komedya da bölümler 33 kantodan oluşur. Ve 3’ün katları ile de dizeler oluşturulur. Toplam dize sayısı 4720’dir.

Okurken dikkatimi çeken bir şey de Dante’nin sevmediği ve siyasi olarak karşı taraf gördüğü kişileri de cehenneme atmıştır. Tanıdık bilimciler, felsefeciler, mantıkçılar oradadır. Özellikle Hz. Muhammet ve Hz. Ali de cehennemdedir. Cehennem dokuz kattan yani daireden oluşur. Dante, en alt katlara bir peygamberi ve halifesini atmasının tek nedeni fanatizmdir. İslam ve Hristiyanlık arasındaki savaşa böyle bir katkı sunmuştur. Yine birçok İslam bilgini de cehennemdedir. Yunan filozofları da azap çeker.

İlahi Komedya Cehennem Özeti Konusu ve Alıntılar
İlahi Komedya, Dante

İlahi Komedyada Cehennem Tasviri

Bu epik şiir, Dante’nin cehennemi, aşağı dünyayı ve cenneti ziyareti sırasında yaşadığı maceraları anlatır. Cehennem kısmı, eserin ilk bölümüdür ve cehennemde bulunan farklı seviyelerdeki günahkarları betimler. Cehennem, Dante’nin yolculuğunda karşılaştığı üç ana bölüme ayrılmıştır: Aşağı, Orta ve Yukarı cehennem. Dante’nin cehennemi, sırasıyla en altta yer alan en ağır günahlarla ilişkilendirilen Sekizinci Çember’e kadar iner.

Dante’nin cehennemi, ahlaki kusurlarını ve günahlarını taşıyan insanların cezalandırıldığı bir yer olarak tasvir edilir. Örneğin, İlahi Komedya’da, en altta, Lucifer’in bulunduğu Satan’ın bacağında, ölümsüz aşkı yüzünden intihar edenlerin cezalandırıldığı yerdir. İlahi Komedya’nın cehennemi, günahların çeşitli türlerine göre farklı cezaları içerir; bu cezalar, günahın cinsine göre sembolik ve ironik olabilir.

Sonuç olarak, İlahi Komedya’da cehennem, ahlaki düzensizlikleri, insanın günahlarının sonuçlarını ve Tanrı’nın adilliğini anlatan bir sembolik manzaradır.

İlahi Komedya Alıntılar

🍭“İçeri girenler, dışarıda bırakır tüm umudu” Üçüncü Kanto

🍭”Yeryüzünde kendini kral sanan birçok kişi, buraya gelince domuzlar gibi pisliğe bulanacak, ardında horgörüden başka bir şey bırakmayacak” Sekizinci Kanto

Yorumlar

WORDPRESS: 0