Ana SayfaBilim

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir?

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir?

Beyin bilgisayar arayüzü BBA ile insan beyni bilgisayarlara ve makinelere bağlanabilecek mi? Gelecekte bizi yarı insna yarı makineler mi bekliyor? İnsan ırkı tehlikede mi?

Hologram Nedir? Hologramda mı Yaşıyoruz? Evren Hologram mı?
İnsan Nedir? Mark Twain Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Solos Prime Video Dizi İncelemesi Yorumu
Hayal Gücü Beyin İnsan ve İnsanlık Nasıl Geliştirir?

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir? İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir? Beyin bilgisayar arayüzü (BBA) kişilere bilgisayar gibi elektronik cihazlarla iletişim kurma imkanı veren bir teknolojidir. Pratik olarak bu teknoloji kişilerin (EEG) adı verilen beyin dalgalarını kullanır. Beynimizi oluşturan çok sayıdaki sinir hücresi (nöronlar) elektrokimyasal etkileşimler ile birbirleriyle haberleşirler. Bu haberleşme sırasında, kafatası üzerine yerleştirilecek elektrotlar sayesinde, meydana gelen iletişim hakkında bilgi edinmek mümkündür. Beyin Bilgisayar Arayüzleri ayrıca geleceğin slikon temelli yaşam formlarının da yani geleceğin insanın da başlangıcı olabilir.

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak

Beynin, farklı işlemleri gerçekleştiren bölümlerden oluştuğunu düşündüğümüzde ilgili bölüme yakın yere yerleştirilecek olan elektrotlar o bölgeye ilişkin bir bilgi edinmemizi sağlarlar. BBA sistemleri farklı kombinasyondaki elektrotlar ve bu elektrotlardan alınan elektriksel sinyallerin farklı şekillerde analiz edilmeleri ile gerçekleştirilirler.

Aslında beyin bilgisayar arayüzü cihazları beyin ile elektronik bir cihazın iletişimini sağlar ve insanların motor fonksiyonlarına yardımcı olmayı amaçlar. Felçli hastalar protezlerini beyin bilgisayar arayüzlerini kullanarak uhareket ettirebilmektedirler. ALS hastaları bu cihazların yardımı ile beyin dalgalarını kullanarak, bir ekranda yazı yazma, internete girme gibi işlemleri yapabilmektedirler. Ayrıca hastalar insanlarla iletişime geçebilirler ve başta bilgisayar olmak üzere elektronik cihazları kullanabilirler. Duygularını bilgisayar ekranına yansıtabilirler.

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir?

Beyin Bilgisayar Arayüzü BBA

Beyin Bilgisayar Arayüzü BBA Nedir?

BBA (Brain-Computer İnterface) insan beynine nasıl yerleştirilir. En bilindik yöntem saç derisi üzerine elektrotların yapıştırılmasıdır. Diğer yöntemler ise kafatası içerisine elektrotların yerleştirilmesi ya da elektrotların beyne saplanması yöntemleridir. Beynin elektriksel aktivitesinin keşfedilmesinden yaklaşık 100 yıl sonra ilk BBA araştırmaları 1973 ile 1977 yılları arasında Jacques Vidal tarafından yapılmıştır. BBA teknolojisi özellikle 1999 yılında yapılan kortikal nöronların direk olarak robotik bir kolu kontrol edebildiğini gösterir ilk deneysel çalışmadan sonra büyük bir aşama kat etmiştir.

EEG işaretlerini yani beyin örüntüleri yorumlayabilmek ve parazitleri aradan çıkarıp doğru bilgiyi elde edebilmek için çeşitli matematik denklemlerden yararlanılır. EEG işaretlerinin sınıflandırılması ve çözülerek beynin sinyallerinin doğru yorumlanabilmesi için pek çok algoritma ve matematiksel yöntem mevcuttur. Doğru sonuç alabilmek için beynin farklı yerlerine elektrotlar yerleştirilir. BBA’ların önündeki en büyük engel veri işleme hızıdır. Şu anda dakikada 25-30 bit veri aktarılabilmektedir. İleride bu hız arttıkça BBA ile insanlar arasındaki iletişim de hızlanacaktır.

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir?

Beyin Bilgisayar Arayüzleri İnsan

İnsan Beynini Kullanarak Silahları Kontrol Etme

Özellikle savaş teknolojileri, insansız hava araçları ve uzaktan takip sistemleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. İnsan gözü bütün ayrıntıyı algılasa da ayrıntıları işlemez. BBA’lar ile ayrıntılı bir tarama yapılabilecektir. Göz gelişmiş bir kamera gibi kullanılabilecek. Terör saldırıları riskinde suçluların yerinin tespit edilmesi, mayınlı arazide mayınların kontrolü gibi güvenlik konularında BBA’lardan yararlanmak için çalışmalar yapılıyor.

Özellikle insanlara mekanik uzuvlar takmak ve bir insanın beynindeki elektriksel verileri kaydetmek ve diğer bir beyne aktarma da bu çalışmaların bir sonucu olacaktır. Özellikle, zihinden zihne konuşma, bir nevi telepatik iletişim ya da bilginin özellikle güvenlik birimlerince anında paylaşılmasına olanak sağlayacaktır. İleriki zamanlarda insanlar ile makineler iç içe yaşayacaklar gibi gözüküyor…

1978 yılında Craig Thomas’ın yazdığı “Firefox” romanı Ruslar tarafından tasarlanmış ve silah sistemleri düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir savaş uçağını anlatmaktadır. Pilotun giydiği kaskın içinde elektrodlar vardır ve pilotun beyin dalgaları yorumlanıp çeşitli silahları kontrol etmek için kullanılmaktadır. Belki de bir romanın konusu daha gerçek olacaktır, kim bilir?

İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak BBA Nedir?

Geleceğin İnsanı

Geleceğin İnsanı ve İnsan Beynini Bilgisayara Bağlamak

Homo sapiens türünün yani insanın bir sonraki evrim basamağında alacağı adı ya da yeri aslında tahmin etmek çok kolay. Geleceğin insanı kendini makinelerle, bilgisayar ve yapay zeka ile birleştirmiş bir tür olacağı kesin. Özellikle insan uzak gelecekte sadece jendi zihinini, beynini, bilincini, vücudunu makinelerele; yapay zeka ile birleştirmekle yetinmeyecek ve kendine benzeyen silikon tabanlı bilinçli bir varlığı da yaratacaktır. Belki de bu yeni varlıklara bilincini aktaran insan artık biyolojik bir varlık olmaktan çıkacaktır. Tabii ki biraz bilim kurgu gibi bir düşünce olsa da insan ya bilimle yükselecek ya da yine teknoloji ve bilimle (kötüye kullanarak) düşecektir.

Diğer benzer içerik için TIKLA

Yorumlar

WORDPRESS: 0