İnsan Neyle Yaşar İnceleme Özeti Konusu Tolstoy öyküsüdür. İnsanın içinde Tanrı sevgisinin olmasından ve kurtuluşun Tanrı sevgisi ile olacağını anlatır
İnsan Neyle Yaşar İnceleme Özeti Konusu, değerlendirmesi: Lev Nikolayeviç Tolstoy öyküsüdür. Kitabın içindeki tüm öyküler: İnsan Neyle Yaşar, Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Zapt Edemez, Mum, Kızlar Büyüklerden Akıllıymış, İnsana Çok Toprak gerekir mi?, İlyas öyküleri. Öykü çok kısa olduğu için genelde toplama öyküler ile birlikte bulunuyor. Tolstoy’un Tanrı sevgisi ile ilgili yazdığı öykülerinden belki de en ünlüsü bu öyküdür. Yıllar önce okuduğum bu öykü(leri) tekrar okumaya başladım. Tolstoy büyük bir yazardır.
Hayal dünyamızı genişletecek bizi farklı bir insan yapacak, beynimizde yani yollar açacak ve algımızı genişletecek kitaplara ihtiyacımız var. Site menüsünden yüzlerce kitaba ulaşabilirsiniz. Lütfen yorum yazmayı unutmayın. Düşüncelerinizi merak ediyoruz.
Öykünün inceleme ve yorumunu sıradan bir okur olarak yapmak gerekirse: Öyküdeki “Anasız babasız yaşanır ama Tanrısız yaşanmaz.” cümlesiyle başlamak gerekli. Tolstoy, dindar bir Hristiyandır. Ama 1901 yılında kilise tarafından aforoz edilmiştir. Çünkü Ortodoks inancının şekillendirdiği Hristiyanlık inancına göre yaşamıyordu. Zaten kitaplarına sansür uygulanmış hatta yasaklanmıştır. Kroyçer Sonat için yazdığı son sözde evlilik, cinsellik, seks, kadın erkek ilişkisi, çocuk yapma gibi konularda çok eleştirilen düşüncelerini yazmıştır. Tolstoy bu ve benzeri benzeri öykülerinde ahlak, doğruluk ve zenginliğin; iyi biri olmanın ancak Tanrı sevgisi ile ve iyi bir Hristiyan olmakla mümkün olduğunu yazar.
Ben sıradan bir okur olarak, Tolstoy’un bu tür öykülerini sevmiyorum. İnanç, din ve doğruluk, Tanrı sevgisi ile insanın dürüst ve mutlu olacağı gibi öyküleri gerçekçi bulmuyorum. Olsa olsa Tolstoy’un fantezileri olabilir. Çok büyük bir yazarı benim gibi sıradan bir okur eleştiremez mi? Bir okur olarak, özgür düşünceli biri olarak eleştirme hakkına sahibim. Sonuçta ne kadar büyük yazar olursa olsun, yazarları değerlendirecek okurlardır. Okurları küçümsemek de doğru değil.
Kitap klasik kanatlı melek, göğe yükselme gibi mitolojik anlatımlara sahip. Ruhun vücudu terk etmesi ve göğe yükselmesi, kanatlı melekler daha çok mitolojik anlatımlarda, peri masallarında karşımıza çıkar. Biliyoruz ki bu tür anlatımlar sadece öykülerde geçerlidir. Tolstoy da bu tip bir anlatım ile öyküyü yazmış.
İnsan Neyla Yaşar Özeti ve Konusu
Tanrı’yı hissetmek… Tanrı ile yaşamak… İnsan Tanrı ile yaşar. İçinde tanrı sevgisi olmayan insan aslında yaşamış sayılmaz. Tanrı meleği (Azrail) cezalandırmak için yer yüzüne gönderir. Azrail, Tanrının buyruğuna karşı çıkmıştır. Kadının canını almaya kıyamamıştır çünkü iki bebeği vardır. Melek çıplak halde yer yüzüne düşer ve meleği o halde bir kunduracı bulur. Fakir ve borç içindeki kunduracının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan melek, aslında Tanrı’nın ona sorduğu üç sorunun cevabını aramaktadır. Bu sorular:
- İnsan da ne vardır?
- İnsanda eksik olan nedir?
- İnsan neyle yaşar?
Düşmüş melek insan gibi kunduracının yanında kunduracılık mesleğini öğrenir. Aradan yıllar geçer. Bu sırada gördüğü tanıştığı insanlardan dersler alır. Ünü yayılır. Peki insana gerek olan nedir? İnsan Tanrı’dan ayrılınca ne olur? İnsanı insan yapan, diğer tüm varlıklardan ayrı kılan içindeki Tanrı sevgisi midir? Tanrı sevgisi olmazsa, insanda vicdan ve ahlak kalmaz mı? Tolstoy’ya göre bunun cevabı tabii ki “evet”tir. İnsan ancak Tanrıya inanarak doğru bir insan olabilir. O üç sorunun cevabı:
- İnsanın içinde sevgi vardır, Tanrı adını anınca sevgi ile dolar içi kadın düşmüş meleği kabul eder.
- İnsana neyin verilmediği ise, insana bedeni için gereksinimi olduğu şeyin bilgisi verilmemiştir. Yani gaibi bilmez.
- İnsan tanrı ile yaşar, insan Tanrı sevgisi ile yaşar. İçinde Tanrı olmalıdır. Ruhun gıdası Tanrı’dır.
Bu öyküde anlatılmak isteneni zaten öykünün sonunda bulmak mümkündür: Tanrı sevgidir, kim tanrıyı severse tanrı onun içinde yaşar.
- Baskı: 101 sayfa
- Okuma süresi: 2 Saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar