Evrenin başlangıcını görüntülecebilecek ve artık dah açok şey bileceğiz, hazır mısınız?
James Webb Uzay Teleskopu Görevi, Özellikleri. Ne işe yarar görevi, amacı. özellikleri, ne zaman fırlatılacak, fırlatma zamanı, ne işe yarar bu Webb Teleskopu gibi soruları sorabiliriz. Kaç kişi böyle müthiş bir teleskoptan haberdar? Yıllardır takip ettiğim eski blogumda hakkında bir kaç tane de yayın hazırladığım Webb Teleskopu nihayet 24 Aralık 2021’de fırlatıldı. O artık uzaydaki yerinde. Hubble Uzay Teleskopu’nun göremediğini görecek. Gerçi bizim gündemimizde an itibari ile pahalılık, paranın değer kaybetmesi, fakirlik, gitgide yaşama olan bağımızın kopması var. “Cep telefonunu göster” diyen dayılar var. Hâlâ yağ, gaz kuyruğu mavalı okuyanlar var. Oysa 21. yüzyıl insanı bilgi, mobil iletişim çağında yaşıyor. Yapay zekâ ve dijital insan ya da dijital biyolojik varlık çağının da başlangıcındayız. Geleceğe daier, Transhümanizm, Posthümanizm, teknolojik tekillik gibi onlarca kavramlarının geliştirildiği günümüz dünyasında biz her güne “bugün alım gücümüz biraz daha düştü, güne daha fakir uyandık” diyerek uyanıyoruz.
James Webb Uzay Teleskopu Görevi, Özellikleri
Evren 13.8 milyar yıl yaşında. Evrenin ulaşılabilir yaşı 13.6 milyar yıl. James Webb Teleskopu büyük patlama sonrası oluşan galaksileri dahi görebilecek. Kızılötesi sensörlere sahip JWST, yıldız oluşumlarını ve gezegenlerin yapılarını da tespit edebilecek. Çok daha yüksek çözünürlüğe sahip Webb, çok genç gezegenleri henüz oluşurken görüntüleyebilecek. Webb, doğrudan karanlık maddeyi ölçemese de evrendeki madde yoğunluğu hakkında bilgi verecek. Galaksilerin oluşumu, gelişimi hakkında çok geniş bilgiler verecek. İlk evrede oluşan galaksiler hakkında da bilgiler toplayabilecek.
James Webb Teleskopu Nedir? Ne İşe Yarar? Görevi, Amacı
James Webb Uzay Teleskopu ne işe yarar, görevi, amacı nedir sorusuna en basit cevap: erken evren tarihini, galaksilerin ve yıldızların oluşumunu belirlemede işe yarar. Hubble Uzay Teleskopu’nun tamamlayıcısı olarak daha uzun dalga boyuna sahip olacak. Evrende oluşan ilk galaksilere dari bilgileri toplayacak.
- Big Bang’den sonra oluşan ilk galaksileri veya parlak nesneleri arayacak.
- Galaksilerin oluşumlarından günümüze nasıl evrimleştiğini belirleyecek.
- İlk aşamadan başlayarak yıldız ve gezegen oluşumunu inceleyecek.
- Gezegen sistemlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini ölçereki yaşama elverişli olup olmadığını inceleyecek.
Nasıl Çalışır? Hubble vs. Webb Teleskopu: cevabı kızıl ötesi radyasyonu kullanarak çalışır şeklinede olacaktır. Alan olarak Hubble’dan 6 kat daha fazla alana sahip olacak. Aynaları ise Hubble’dan 2.7 kat büyük olacak. Mutlak sıfırın 50 dereceden az üzerinde (-223°C) çalışma sıcaklığı olacak. Hubble’ın ayna ölçüsü 700 nm’de Webb’in ise 2000 nm’dir. Hubble, yaklaşık 200 nm ila 2,4 mikron arasında değişen ışığı görebilirken Webb, yaklaşık 600 nm ila 28 mikron görecektir.
Çalışma süresi, yörüngesi: 10 yıllık çalışma süresi olacak. Webb, Dünyadan yaklaşık 1.5 milyon km uzaklıkta L2 bölgesinde Güneşin yörüngesinde konuşlanacak. Hubble, dünyadan 600 km uzaklıktadır.
Özellikleri neler olacak: 6500 kg kütleye sahip olacak. Birincil aynaları 6.5 metre. 18 tane altıgen altın kaplama açılır aynadan oluşuyor. Tenis kortu büüyklüğünde güneş koruma paneli var. Kıızlötesi kamera, spektrograf ve orta, uzun dalga boyutlı kameralar olacak.
Katkıda Bulunan Ülkeler
Projede 14 ülke yer alıyor. Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri.
Webb Teleskopu maliyeti: yaklaşık 10 milyar Dolar’dır.
James E. Webb Kimdir?
Webb, NASA yöneticiliği yapmış ve öneli uzay programlarını yönetmiştir. Özellikle NASA’nın Ay programında çalışmıştır. İlk adı Yeni Nesil Uzay Teleskop olan teleskopa daha sonra James Webb Uzay Teleskopu (JWST) ya da Webb Teleskopu denilmiştir.
Bu sayfayı oluştururken kullandığım kaynak ve Web Teleskopu için bağlantılar. İlk görsel videodan kırpıldı.
Yorumlar