1915 yılında yayınlanan bu feminist romanda hiç erkeklerin olmadığı bir ülke tasarlanıyor
Kadınlar Ülkesi Kitap Özeti İncelemesi. Charlotte Perkins Gilman’in feminist ütopya romanı benim için okunması kolay bir kitaptı. Daha doğrusu romanı elektronik kitap olarak okudum. Yazar kitabı 1915 yılında yazıyor. Dünya büyük savaşa tutuşmadan hemen önce bir ütopya. Dünyaya barışı 21. yüzyyılda da getiremedik. Cinsiyet eşitsizliği ise hâlâ büyük bir sorun oluşturuyor. Daha doğrusu ortada bir sorun bile yoktur. Ütopyalar insanların asla ulaşamayacağı toplumsal düzenleri anlatır durur. Aristo Devlet’inde, Thomas More Utopia’da anlatır.
Campanella Güneş Ülkesini yazar. Bacon’ın Yeni Atlantis’i, Morris’in Hiçbir Yerden Haber’i de baskısı yapılan ve yazın dünyasına yer etmiş ütopyalardır. Bana göre yaşam bir distopyadır, biz bu distopik dünyada sadece güzel ütopik hayaller kurarız.
Kadınlar Ülkesi Kitap Özeti, Konusu İncelemesi
Romanın tam bir özetini vermeden kısaca bahsedeceğim. Arkeoloji çalışmalarında bulunan üç erkek bir yerlerde sadece kadınların yaşadığı bir ülkenin olduğunu duyarlar. Bu ülke dağların tepesinde, kimsenin ulaşamadığı bir yerdedir. Oraya giden bir daha geri dönmemektedir. Bu anlatılanlara inanmayan üç erkek bir yandan da burayı keşfetmek isterler. Küçük keşif uçakları ile havalanarak bu ülkeyi aramaya koyulurlar.
Bu garip ülkeyi sonunda bulurlar. Uçakları bir düzlüğe iniş yapar. Ülkeye ayak basar basmaz savaşçı kadınlar tarafından etrafları sarılır. Aldıkları ilaç ile uyutulup bir hücreye kapatılırlar. Çünkü bu yeni üç erkek misafir onlara göre eğitimsizdir. Üç erkek önce eğitilir sonra ülkeyi gezerler. Ülkenin nasl kurulduğunu, eğitim sistemini, gelirlerini nasıl elde ettiklerini öğrenirler. Aslında burası çok modern bir yerdir. Daha sonra ülkeden bir kadını Terry’nin evlendiği kadını yanlarına alarak ülkeden ayrılırlar.
Kadınlar Ülkesi Ana Teması Yorumu ve Kitap İncelemesi
Sadece kadınların yaşadığı bu ülkede kadınlar sadece annedir. Kadınların annelik yönü romanda ağır basıyor. Kadınları sadece anneliğe indirgemek doğru değildir. Bu ülkede kadınlar erkeksiz çocuk sahibi olurlar. Bu durumun bilimsel altyapısı bulunmamakta yani bilmiyoruz. Özellikle Evrim Kuramı üzerinden anlatımlar var. Bunlardan en yanlışı belki de sonradan edinilen özelliklerin kalıtımla nesilden nesile geçmesidir.
Kadınlar Ülkesi eğitim ve bilimde ileride bir yerdir. Kadınlar birlikte, ortak ve eşit bir yaşam sürerler. Tabii ki distopik denilecek uygulamalar da var. Bazı konularda birbirlerine karşı çok serttirler. Çocuk bakımı konusu önemlidir. Günümüzde Avrupa toplumlarında kadınlar çok daha özgürdür. Romandaki gibi kendi kendilerini idare edebilirler.
Erkeklerin bir malı olmaktan çıkıp harika işler yapabilen eşit bireylerdir. Kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda epeyce ilerleme katettik. Ama cinsiyetler arasındaki çatışmalara bağlı bir diğer cinsiyeti yok sayan feminizm pek de iyi bir şey değil gibi duruyor. İleride kadın erkek fark etmeden bireylerden alınan hücre örnekleriyle çocuk sahibi olunabilecek. Yeni çocuk doğurma yöntemi ile ileride kadınlar artık ekilen bir “tarla” olmaktan da çıkacak.
- Baskı: 216 sayfa
- Okuma süresi: 4 saat
- Yayıncı: İthaki Yayınları
Yorumlar