Kara Keşiş Anton Çehov Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Yazar bu öyküyü 1890 yıllarının başında yazmaya karar vermiş. Gördüğü bir rüya sonrasında bunu
Kara Keşiş Anton Çehov Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Yazar bu öyküyü 1890 yıllarının başında yazmaya karar vermiş. Gördüğü bir rüya sonrasında bunu hemen kurgu olarak yazmış. Çehov, en önemli Rus tiyatro, öykü yazarıdır. Anton Çehov asında tıp doktorudur. Zaten Altıncı Koğuş ve bu öyküde yazdıklarını tecrübeleri doğrulutusunda yazdığı da açıktır. Ben edebiyat tarihçisi değilim. Yazar hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Sıradan bir okur olarak yaz kış kahve eşliğinde okuduğuklarımı yine sıradan bir okur olarak yorumluyorum. Doğaüstü bir olay, mistisizm, şizofreni artık Kovrin’in başına gelen her neyse pek iyi bir hal değildi.
Okumak aydınlıktır. Bizi tartışılmaz doğruların karanlığından kurtarır. Kendi gerçekliğimizin dışına çıkıp, farklı evrenleri keşfederiz. Yukarıdaki bağlantı düğmelerinden en popüler kitapları inceleyebilirsiniz. Site menüsünde yüzlerce kitap var. Yorum ve önerilerinizi yazmayı unutmayın.
Kara Keşiş Anton Çehov Kitap Özeti Konusu İncelemesi
İlk önce kitabın kısa bir özetini çıkaracağım. 43 sayfalık bir öykü olmasına rağmen hakkında yazılacak, konuşulacak çok şey olan bir öykü diyebilirim. Felsefe profesörü Andrey Vasiliç Kovrin, çok yorulmuştur, sinirleri de harap durumdadır. Bir doktor arkadaşına durumundan bahseder. Arkadaşı tedavi olarak şehrden uzaklaşmasını söyler. O da bu sırada aldığı daveti değerlendirmek için yola çıkar. Yola çıkmışken deisinin eski vasevine gider. Meyve bahçeleri ile ünlüdür burası, eski vasisi de ülkenin en önemli meyve yetiştiricilerindendir.
Kovrin, basit bir felsefe profesörü olmaktan, sıradan biri olmaktan çok sıkılmıştır. Ünlü olmak istese de bunu nasıl yapacağını bilmez. Diğer insnalardan farklı olmak ister. Felsefe profesörü olarak da kendi dünceleri ve felsefesinin olmasını ister. Bu bunalımla çiftliğe yerleşir. Meyveler, ağaçlar kışın zorluklarını atlatarak yaz mevsimine ulaşır. Bu sırada Korvin meyve bahçesinin kahyası Yegor Semyonıç ile muhabbeti ilerletir. Semyonıç da meyve bahçesi ile kafayı bozmuş, kendini en büyük meyve yetiştirici olarak görür ve ölünce bahçesinin talan olacağından korkar. Konakta kahyanın kızı Tanya ve arkadaşlarının verdikleri müzikli eğlenceler de Korvin için can sıkıcıdır.
İşte böyle bir günde Tanya’ya Kara Keşis efsanesini anlatır. Kendi uydurduğu bu efsanaya göre keşiş iönsnalara bin bilda bir görünür. İyice sanrılar görmeye başlayan felsefeci birgün Kara Keşiş’i görür. Keşiş ona önemli biri olacağını, sıradan bir insan olarak yaşayamayacağını söyler. Kovrin, Muhammet kadar, Shakespeare kadar önemli ilhamlar aldığını iddia eder. Tanya ile evlenir. Tedavi olmaya razı olur. Fakat o artık kendini önemsiz, sıradan biri gibi hissetmeye başlar. Keşiş hayali uzun süredir uğramamıştır. Önemsiz, değersiz, ünsüz biridir. Karısından ayrılır başka bir kadınla yaşamaya başlar. Ama birgün keşiş tekrar ona uğrayacaktır. Bu onun için çok acı bir olayla bitecektir.
Kara Keşiş Neyi Anlatıyor? Ana Teması Nedir?
Ünlü olmak ya da sıradan biri olmayı kabullenmemek günümüzde sosyal medya çılgınlığına dönüştü. Kolay yoldan para kazanmak, tanınmak için sosyal medyada yapılmadık rezalet ve bayağılık kalmadı. Sıradan bir insan olmak önemsiz biri olmak mıdır? Önemli biri olmak ne demektir? Çhov bu öyküyü günümüzde yazsaydı galiba keşiş yerine yapay zekayı koyardı, felsefe profesörü yerine de sosyal medya fenomeni olmak isteyen bir tiplemeyi yerleştirirdi. Kednini üstün biri olarak görüp layık olduğu yerin de herkesin üstünde olduğunu düşünen siyasiler, oyuncular, sosyal medyafenomenleri aslında hepsinin görünmeyen Kara Keşiş’i onları oralara taşıyan takipçileri olsa gerek.
Felsefeci belki de şizofrendi. Gerçekten hastaydı. Zaten Kovrin annesi gibi veremdir. Durmadan kan kusar. Üstüne bir de ünlü ve üstün biri olma psikolojisi hayali bir önder, yol gösterici olan keşişi yaratır. Doktor olan Çehov bu mistik, fantastik öyküde okuruna çok şey anlatıyor.
- Kitap sayfa sayısı: 48
- Okuma Süresi: 2 saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar