İnsan beyninde yaşar. Sacsk gerçeklik algıları değişmiş, artık başka biri olmuş insnaların yaşamını anlatıyor.
Karısını Şapka Sanan Adam Oliver Sacks Kitap İncelemesi. Oliver Sacks hem tıp doktoru hem de doğabilimcidir. En meşhur kitabı Uyanışlar, 1990 yılında sinemaya uyarlandı. Robin Williams, Dr. Malcolm Sayer karakterini canlandırdı. Tabii ki Dr. Sayler, Sacks’tır. Dr. Sacks, hastalıkların sürecini, insan çevre etkisini, tarihi gelişimlerini, kişinin yaşamına etkilerini bir güzel araşıtıryor. Belki de nöroloji ve höropsikolojiyi ya da vakalarını edebi dille en iyi anlatıp öyküleyen yazardır.
Yazarı her zaman samimi bulmuşumdur. Karısını Şapka Sanan Adam ise kitabın içindeki öykülerden sadece biridir. Hepsi debeyin, sinir, prikoloji ile ilgili insan hikayeleri. Galiba işin içinde insanın öyküleri, anıları olunca, yaşamntı olunca ilginç oluyor. Yazarın kitapları, günümüzde modern edebiyat altında bize sunulan ne idiğü belirsin romanlar ve diğer popüler bilim kitapaları yerine okunacak kitapların arasında.
Karısını Şapka Sanan Adam Oliver Sacks Kitap İncelemesi
Yazar kitabın ön sözünde “Bu insanlar aslında, bizim hayal bile edemeyeceğimiz yerlerin yolcuları, onları tanımadan, farkına varmmaızın mümkün olmayacağı toprakların seyyahlarıdır. İşte bu yüzden hayatları ve yolculukları bana muhteşem gelir” der. Sacks nörolojik hastaların öykülerine, yaşamlarına, ailelerine, önceki yaşamlarına bezen günlük yaşamlarına kadar ayrıntılara iniyor. İnsanlar algılarını yitirince farklı birine dönüşüyorlar.
Beynimizdeki elektrokimyasal olaylar bize bir bilinç ve kişilik veriyor. Beynimizde 100 milyar nöron ve yüz trilyon ara bağlantı var. İnsanın bilinci, öznel deneyimleri, hatıraları, zaman algısı beyninde oluşuyor. Gerçeklik algımız, renkler, gördüğümüz üç boyutlu dünya hepsi birer algıdan ibaret.
Beyinde bir şeyler bozulunca insanın gerçeklik algısı da kişiliği de yaşama bakışı da bozuluyor. Kitapta nörolojik ve zihinsel işlev bozkuklukları konu ediliyor. Kitaba başlamadan yazar nöroloji biliminin gelişimi hakkında da birkaç sayfa bir şey yazmış. Yine yazar bu bölümde “… Benim ilgi alanım, geleneksel anlamdaki nörolojik işlev yetersizlikleri değil, benliği etkileyen nörolojik bozkukluklardır” der. İnsanın benliği, kimliği, kim olduğu ve hastalanınca nasıl bir kişiye sönüştüğü Sacsk’ın ilgi alanına giriyor.
Kitabın İçeriği ve Öyküleri
İlk öykü kitaba adını veren Karısını Şapka Sanan Adam’dır. Görme problemleri yaşayan bir müzisyenin öyküsüdür. Fakat hasta gözlerinde bir problemi olmadığını ve her şeyi gayet normal gördüğünü idiia eder. Kayıp Denizci ise insanın hafızası üzerine. Hafıza bütünlüğü, duydularımız üzerine bir öykü. Kitabı okuyalı çok uzun zaman olduğundan bütün öyküleri hatırlayamıyorum. Ama aklımda kalanları ile kesinlikle nöropsikoloji vakalarından oluşan gerçek öyküleri okuyunca insan kendini daha iyi anlıyor.
- Kitabın sayfa sayısı: 264
- Okuma süresi: 8 saat
- Yayıncı: YKY Yayınları
Yorumlar