Ana SayfaKitap YorumlarıModern Klasikler

Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi

İnsan kedi içinde kaybolmamalı kendini nasıl tanıyorsa öyle yaşamalı, bastırılmış duygular kontrolden çıkabilir.

Kızıl Kitap Yorumu İncelemesi Konusu ve Özeti
Muhteşem Gatsby Kitap Özeti Konusu ve Filmi
Trois Couleurs Üç Renk Filmi Mavi Beyaz Kırmızı
Lyon’da Düğün Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti İncelemesi. İnsan duygularının en karanlık noktalarına kadar giren Zweig, çok güçlü bir yazar. Özellikle psikolojik çıkarımları o kadar güçlü ki! İnsanı, yaşamı eksiksiz tarif ediyor. Zaman zaman okuduğum her şeyi bırakıp Zweig okuyorum. Öyküleri, uzun öyküleri yaşamın ve tabii ki insanın değişik gerçekliğine beni yolculuğa çıkarıyor. İnsan psikolojisi, davranışları, iç dünyası onun için çoktan şifresi çözülmüş bir düzenek gibi. Şimdi öyküye geçelim.

Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Kitap çeşitli öykülerden oluşuyor. Kitaba adını veren öykü en son öykü olarak kitgapta yer alıyor. Ben de bu öykünün kısa bir özetini verreceğim ki kitaptaki en etkileyici öyküde zaten bu. Öykülerin adları sırasına göre:

  1. Ormanın Üzerindeki Yıldız
  2. Erika Ewald’in Aşkı
  3. Unutulmuş Düşler
  4. Alacakaranlık Hikayesi
  5. Zıt İkizler
  6. Bir Yüreğin Çöküşü
  7. Karmaşık Duygular
Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti İncelemesi
Stefan Zweig Karmaşık Duygular 

Roland 19 yaşında bir bir genç olarak serseri gibi geleceği düşünmeden yaşar. Babasının ısrraı üzerine bu yaşamdan vazgeçerek okumaya üniversiteye gider. Burada filoloji okuyacaktır. Filoloji profesörü, dili, şiiri, edebiyatı, oyunu dil için gerekli olan sanatlar olarak görür. Çok ateşli bir anlatıcıdır. Öğrencileri tarafından çok sevilir. Roland profesörün evinde bir odada kalır. Profesör tuhaf bi adamdır bir günü bir gününü asla tutmaz. Bazen çok neşeli bazen her şeyden kaçan, günerce kaybolan biridir. Roland hocasını kitap yazmaya zorlar. Ve dil üzeirne çok iyi bir kiytap yazar. Bu arada profesör ortadan kaybolur.

Bu arada karısı ile yakınlaşan üniversite öğrencisi bundan çok pişman olacaktır. Ama aslında bu evlilik sadece bir paravandır. Profesör yaşamı boyunca kendi gibi yaşayamamıştır. Dışarı çıktığında kenar mahallelerde kiralık eş cinsellerle birlikte olan, şantaja uğrayan, aşağılanan biri olmuştur. Kendini keşfetmesi ve yaşaması bu ortamda neredeyse imkansızdır. Çünkü onun aşkı herkes tarafından horgörülür. Profesör öğrencisine âşık olmuştur. Onda gençliğini, yaşayamadığı günlerini görmüştür. Karısı ise onun için sadece bir paravandır, evliliği göstermeliktir. Bu gerçeği öğrenen Roland, hocasına olan saygısını ve sevisini, bu öyküyü 65. doğum gününde anlatır. Hocası dünyada en çok sevdiği ve saugı duyduğu biridir. O gün yani hocasının itirafının ardından onu bir daha görememiştir.

Karmaşık Duygular Stefan Zweig Kitap Özeti İncelemesi
Karmaşık Duygular Stefan Zweig

İnsanın Duygularını ve Olduğu Kişiyi Baskılaması

İnsnaın kendini bulması kendi gibi olması gerekir. İnsan kendinden nefret etmemeli. Eş cinsel kimliğini saklamak zorunda kalan filoloji profesörü duygularını doğru düzgün yaşamamıştır. “Karmaşık Duydular” onun yaşamı boyunca peşinden gelmiştir. Ama o temiz bir aşk yaşamamıştır. Kenar sokaklarda birileri ile düşüp kalkmıştr. İnsanın kendisini bulması ve kendi olmasında korkulacak ne vardır ki! Kednimizi nasıl hissediyorsak onu yaşamalıyız. Galiba eş cinselliği insnalık birkaç yüzyıl daha anlayamayacak. Kısa bir alıntıyla yazıyı bitiriyorum.

“Oysa burada bir insan bana kendini bütün çıplaklığıyla açtı, karşımda yüreğinin en gizli köşelerini yırttı, ezilmiş, kavrulmuş, zehirlenmiş, iltihaplı yüreğini ortaya dökmeye hazırdı. Yıllar ve yıllar boyunca baskılanmış bu itirafta haz için kırbaçlanmaya benzer vahşi bir taşkınlık vardı. Böyle bir itirafın insafsızlığına, ancak bir yaşam boyunca utanç duymuş, sinmiş, saklanmış biri kendini o derin sarhoşlukla bırakabilirdi. Burada bir insan yaşamını yüreğinin içinden parça parça söküp çıkarttı ve ben yeniyetme, dünyevi duy guların akıl almaz derinliğiyle ilk kez o zaman karşılaştım.”

Yorumlar

WORDPRESS: 0