Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları

Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları

Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları. Kör Saatçi, The Blind Watchmaker, 1986 yılında yazılmıştır.  William Paley, adındaki 18.

İçimizdeki Balık Neil Shubin
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç Kılavuzu Kitabı Konusu, İncelemesi
Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak Konusu ve Yorumları
Adem’den Önce Kitap İncelemesi Yorumu Özeti

Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları. Kör Saatçi, The Blind Watchmaker, 1986 yılında yazılmıştır.  William Paley, adındaki 18. yüzyıl ilahiyatçısının kör saatçi kitabındaki saat örneğinden ilham alan Dawkins, saatin karmaşık düzeneğinin bir tasarımcıyı gerektirdiği düşüncesini savunan eski din bilimcinin yanıldığını ispatlayacaktır.

Richard Dawkins Kitapları

  1. Gen Bencildir
  2. Kör Saatçi
  3. Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak
  4. Tanrı Yanılgısı
  5. Tanrıyı Aşmak
Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları
Kör Saatçi, Richard Dawkins

Kör Saatçi, Richard Dawkins Kitap Özeti Konusu ve Yorumları

Kitapta olasılıksızlığı ve karmaşıklığın arasındaki bağlantıyı açıklayan yazar aslında olanaksız gözüken karmaşıklığın ve bir mühendis tarzındaki yaratıcıya mahkum olması düşünülen karmaşık biyolojik yapıların doğal seçilim tarafından oluşturulduğunu akla en yatkın biçimde evrimsel bakış açısıyla ayrıntılı ayla açıklıyor.

Dawkins kitabında doğal seçimin kör saatçi olduğunu söyler doğal seçimin ileriyi göremediği sonuçları düşünüp buna göre bir plan yapamadığını ve yine görünen ve bilinen bir amacının olmadığına söyler. Doğal seçimin sonuçları usta bir saatçi tarafından yapılmış bir tasarım gibi muazzam bir planlama sonrası ortaya çıkmış gibi görünür kitabın amacı ise işte bu çelişkileri ortadan kaldırmak aslında her şeyin mutasyonlar ve doğal seçimin milyonlarca yıllık adımları sonucunda oluştuğunu kanıtlamaktır.

Dawkins kitabında ve diğer kitaplarında tekrarla şunu söyler mutasyonlar rastgeledir fakat doğal seçili rastgele değildir tamamen en mükemmel olanı seçmek için çalışıyor. Tabii ki kitabın ilk bölümlerinde göz ve yarasaların sonar sisteminin mükemmelliğini ve inşa kalitesini uzun uzun anlatıyor yazar diğer kitaplarda söylediği gibi burada da şunu söylüyor az gören bir göz hiç görmeyen bir gözden daha iyidir yarım çalışan bir yarasaların sonar sistemi hiç çalışmayan bir sistemden çok daha iyidir ve genel olarak doğal seçimin işleyişini bu şekilde anlatıyor hiç olmamak örneğin gözün tamamen kör olması yerine az gören ışığı algılayan bir gözün çok daha iyi olduğunu söyler ve doğal seçilimle bu görme aşamaları gitgide kat kat artar ve en mükemmele ulaşır. 

Kör Saatçi Konusu Nedir?

Kitap evrimsel bakış açısına rotasyonlar duvar seçili ve adaptasyonlar çerçeve sindi inceliyor canlıların rastlantı eseri ortaya çıkıp çıkmayacağı ve bunun ne kadar olası olduğu yeni kitapta tartışılan konular arasında. Canlılar rastlantı eseri var olmayacak kadar mükemmel tasarlandılarsa peki o zaman nasıl oldular? Bu cevap ise başlangıçta rastlantısal olarak var olabilecek basitlikte oluşan varlıklar doğal seçimin etkisi ile gitgide karmaşık yapılar oluştururlar. Sürecin sonundaki yapı bize oldukça karmaşık gelecektir ve bu yapının kesinlikle şans eseri olamayacağını düşünmemize elden olacaktır Dawkins bu düşünce üzerinden doğal seçimi ve rastlantısal varoluşu uzun uzun anlatıyor. Tavşan her bölümde tekrar eder evrim evrim rastlantısal ya da rastgele olmayan doğal seçimin milyonlarca yıllık milyarlarca yıllık seçimleri ile oluşan karmaşık yapılardır.

Richard Dawkins kör saatçi kitabında tek basamaklı seçilim ve birikimli seçilim arasındaki farkı okullarına açıklar. Birikimi seçimde varlıklar ya da biyolojik yapılar ürerler daha sonra bir elime işleminden geçerler daha sonra tekrar bir eleme işlevine girerler varlıklar birbirini takip eden jenerasyonlar boyunca seçilime uğrarlar. Evrimin ve birikimi seçimin hiçbir gayesi amacı hedefi yoktur.

Gözün Evrimi

Kitapta göz gibi organların tümünün bir anda var olmadığı sürece tam olarak işlev yapamayacağı ve kademeli ya da birikimli evrimin ve genel olarak evrim kuramının geçersiz olduğu tezine karşı oldukça ikna edici ve sağlam deliller getiriyor. Sadece göz değil kanatlar ve yüzgeçler akciğer sadece insanlar değil balıklar kuşlar ve diğer böceklerde kademeli olarak nasıl evrildi kitapta ince ayrıntılarına kadar anlatılıyor. 

Kitaptaki pek çok anlatı Richard Dawkins’in daha önceki ya da daha sonraki kitaplarında bulunuyor eğer yazarın diğer kitaplarını okuduysanız bu anlatılanlar diğer kitaplarındaki konuların biraz daha ayrıntılısı ya da farklı bir bakış açısı ile tekrar anlatılması olarak da değerlendirilebilir.

Beşinci bölüm genetik üzerine. Dna ve yapısı insan hücrelerinin genel olarak canlılık ya da biyoloji ve insan organları ve insanın sıfırdan nasıl meydana geldi bu bölümde daha çok kalktım üzerinden anlatılıyor. Buradaki bilgiler oldukça anlaşılır ve temel seviyede olduğunda en hızlı okunan bölümlerden biri denilebilir.

Yaşamın Kökeni Evrim Nasıl Başladı?

Yaşamın kökeninde ne vardır evrim tamamen şansla canlılığı yaratabilecek zamana sahip midir? Zamanın başlangıcından önce ve canlılığın oluşumundan önce ne vardı? Bütün her şeyi tanrısal bir güç mü başlatmıştı ve evrenin yaşı yaşamın tesadüfen başlaması için yeterli midir? Ya da gerçekten her şeyin altında bir tesadüf mü yatar soruları da kitapta uzun uzun tartışılıyor. Evrende 100 milyardan fazla gezegen vardır bu gezegenlerde yaşam oluşma ihtimali nedir yaşam sadece bir defa ve dünyadan başlamıştır?

İnsan biyolojisi ile ilgili bölümler de var özellikle dna ve RNA yapıları protein sentezleme, biyolojik kimyasal yapıların kendini nasıl çoğalttığı ve eslediği gibi konular da anlatılıyor. Başlangıçta ne vardı? Ve ayrıca başlangıçtan önce ne vardı sorusunun cevabı da kitapta uzun uzun anlatılıyor. Başlangıçta yaşam karbon temelli organik moleküllerden mi oluşmuştur ya da diğer beze göre silikon temelli inorganik kristalleri temel alan bir yaşam biçimi daha sonra organik işleyiciler ve daha sonra da DNA’nın oluşumu ile sonuçlanan bir yapıya sahiptir. 

Başlangıçta Ne vardı?

Evrimin başlangıcında ilksel çorba’da inorganik bileşenlerDNA eşleşmeler ve diğer süreçlere yardımcı olmuş olabilir mi? Başlangıç inorganik bileşenlerden ve özellikle kil gibi Miraller yardımıyla ilksel çorba hazırlanmış olabilir mi? Evrimi başlatan nedir? İlk eşleyiciler nasıl çalıştı sorularının yanısıra şans faktörü de olasılık hesaplamaları ile yaşamın başlangıcının olasılık hesapları yapılıyor. Evrende yaşam sadece dünyada mı başlamıştır sorusunun da yanıtı aranıyor.

Kör saatçi kitabının temel fikri ya da ana düşüncesi nedir? Kitabın 179. Sayfasında yazar “kör saatçi kitabının temel fikri, yaşamı veya evrendeki başka herhangi bir şeyi anlamak için bir tasarımcı olduğu varsayımına ihtiyacımızın olmadığıdır.“ diyerek bize 362 sayfalık kitabın ana düşüncesine bir satırda özetler. Başlangıçta kendi işleyen mikroorganizmaların organik bileşenlerden olmayacağı teoride uzun uzun anlatılıyor.

  • Kitap sayfa sayısı: 376 sayfa
  • Okuma süresi: 16 saat
  • Yayıncı: Kuzey Yayınları
4.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Kör Saatçi, Richard Dawkins

Yorumlar

WORDPRESS: 0