Körlük, Jose Saramago, baş döndüren ayrıntılar ile yazılmış, uzun bitmeyen paragrafların ardında, harika bir toplum eleştirisi içerir, ölmeden önce okunacaklar listesinde bir kitap
Körlük Jose Saramago Kitap İncelemesi Yorumu Özeti. Körlük, Jose Saramago kitabıdır. Ölmden önce okunacaklar listesindeki yapıtlardandır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat ödüllü yazadır. Körlük kitabı uzun bitmek bilmeyen bazen iki sayfadan fazla, virgülle ayrılmış paragraflar içerir. Bazen çok akıcı bazen de virgüller ve uzun paragraflar okuru yorsa da farklı bir şeyler okumak her zaman eğlencelidir. Hadi sen de kitabı oku! Kitabın film uyarlaması da var. Filmi yapılan kitaplar arasında bulunuyor. Aşağıda fragman videosuna bakabilirsiniz.
Daha fazla kitap için buraya dokunun.
Daha fazla kitap daha fazla aydınlıktır. Site menüsünden yüzlerce kitap incelemesi, kitap yorumu ve kitap özetlerine ulaşabilirsiniz. Sitede yazar olmak isterseniz kırmızı düğme ile ayrıntılar için başvuru sayfasına bakabilirsiniz.
Blindness orijinal adı ile 2008 yılında Körlük kitabı beyazperdeye uyarlandı. Körlük filmini izleyebilirsiniz. Aşağıda kitabın film uyarlamasına ait bir fragman var. Tabii ki önce kitabı okumalısınız. Kitap anlatımı her zaman beyazperdeye taşınamıyor.
Körlük Jose Saramago, Kitabın Konusu Özeti
Kitapta hiç bir karakterin adı yoktur. Siyah gözlüklü kadın, doktorun karısı gibi adlandırmalar var. Körlük uzun paragraflarla insanı okurken canından bezdiriyor. Bazı anlatımlar da çok uzun ve gereksiz. Kitap, trafikte araç sürerken ansızın kör olan birinci kör ile başlıyor. Daha sonra doktor ve muayene hanesindekiler sırayla kör oluyor. Sonra salgın her yere yayılıyor.
Doktor ve muayene hanesindeki diğer altı kişi romanın asıl karakterleri. Daha sonra yüzlerce kişiyle birlikte eski bir akıl hastanesine hapsediliyorlar. Bu hapis ölümüne bir hapsolmadır. Orada da yaşam mücadelesi veriyorlar. Güç, gıda, ego savaşı; kuvvet göstergeleri, kaynakları sadece birilerinin elinde toplaması; bir grubun diğer koğuşlardakilere hükmetmek için zorbalık yapması üzerinde etkili anlatımlar ile roman devam ediyor.
Bu sahneler bize bize gerçek dünyamızdan tanıdık. Körlük salgını o dereceye geliyor ki insanlar artık pislik içinde yaşıyor. Kitapta çok rahatsız edici detaylı anlatımlar var. Normalde duymak istemeyeceğiniz her şey. Örneğin: birbirlerini öldüren körlerin nasıl öldüklerinin ayrıntısı, etraftaki bok, pislik birikintilerinin detayı, seks kölesi yapılan diğer körlerin seks yapma ayrıntıları gibi.
Biz de herçek dünyada körden farklı değiliz. Güç savaşları içindeyiz. Hızla birbirimizi yiyip bitiriyoruz. Çevremizdeki yaşanılabilir dünyanın farkına varamadan kibir içinde sadece kendimizi düşünüyoruz. Sürekli bir diğerine hükmetme arzusu olan Homo Sapiens türü aslında içsel bir körlük içinde. Dünyadaki savaşlar, zorbalık, büyük güçlü ülkelerin zorbalıkları, dünya kaynaklarını paylaşmak yerine kendine saklayan güçler… Özellikle bir diğerimize yaptığımız zorbalıklar, içimizdeki her şeye hükmetme duygusu bizi sevimsiz ve sevgisiz yapıyor. Süper zenginler milyonlarca insana yetecek kaynağı ellerinde tutarken bir yandan da diğerleri olarak gördüğü insanları köle olarak kullanmıyor mu?
Körlük Alıntılar
🍭”Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için kuralının geçerli olması gereken bu yerde, güçlülerin, zayıf olanların ağzından lokmasını acımasızca nasıl aldığını gördük.”
🍭”Ayrıca, vicdansız körler koğuşunun şu anda yiyecek kasalarıyla dolup taşmasına karşın, buradaki zavallıların elinden, bir karış kir bağlamış zemin üzerindeki kırıntıları toplamaktan başka bir şey gelmediğini de söyleyecekti.”
🍭”Neden kör olduk, Bilmiyorum, bunun nedeni belki bir gün keşfedilir, Ne düşündüğümü söylememi ister misin, Söyle, Sonradan kör olmadığımızı düşünüyorum, biz zaten kördük, Gören körler mi, Gördüğü halde görmeyen körler.
- Sayfa Sayısı: 336
- Okuma süresi: 12 saat
- Orijinal adı: Ensaio Sobre a Cegueira
- Yayıncı: Kırmızı Kedi Yayınevi
Yorumlar