Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük

Geleceğin insanı nasıl bir yapıda olacak? İnsan olarak et ve kemikten ibaret olmaya devam edecek miyiz? Ölümsüzlüğe yakın mıyız?

Transhümanist Devrim Luc Ferry Kitap Konusu İncelemesi
Posthümanizm, Kuram Kavram Bilim-Kurgu Kitap İncelemesi
İnsanlık 2.0 Ray Kurzweil Kitap İncelemesi Özeti
Transhümanizm ve Posthümanizm Nedir? Ölümsüzük mümkün mü?

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük ve Bunu Çözmek için Siborglar, Ütopyacılar, Hackerler, Fütüristler Arasında bir yolculuk. Uzun bir ada sahip gazeteci Mark O’Connell’ın kitabı geleceğin dünyasında kullanılacak yapay zeka, siborg tarzı teknolojiler ve insan beyninin ve vücudunun yükseltilerek makinelerle birleştirilmesi konu ediliyor. insan sonrası, transhümanizm, yapay zeka, yapay bilinç ve savaş teknolojileri ve silahlar ile daha acımasız bir dünyaya doğru ilerliyoruz.

Daha fazla kitap daha fazla aydınlık demektir. Okumak aydınlıktır, geleceğe bakmak ve geçmişin temelsiz anlatılarını unutmaktır. Daha fazla kitaba erişim sağlamak için yukarıdaki düğmelere dokunun ya da site menüsüne bakın. Yorumlarınızı ve kitap önerilerinizi yazmanız için yorum panelini kurllanabilirsiniz.

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük
Makine Olmak Mark O’Connel

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük Konusu

Her zaman olduğu gibi kitabın konusundan bahsedeceğim. Kitap transhümanizm, insan sonrası teknolojik tekillik (singularity) ve ölümlülük ya da ölümsüzlük konularını işliyor. Siborg ve geleceğin yarı makine yarı insan hayalini kuran tekno ütopyacılar da kitabın konusu. Alchor tesisinde vücutları ya da sadece kafaları dondurulan ve tekillik için bekletilen Kriyoni işlemine alınmış insanların ölümsüzlük arayışı da anlatılıyor. İnsan bilincinin, beyindeki sinirsel olayların makinelere aktarımı ve makine insan birleşimi transhümanizmin konusu. Böylece insan vücudunun eksikliklerini giderecek ve biyolojik bedeninin her türlü olumsuzluğundan kurtulacak.

İnsan beyninin simülasyonu, tam bir haritasının çıkarılması, bilinç ve benlik konularını çözmeye çalışan bilimcilerin yapay zeka çalışmaları da kitabın konusu. Özellikle bilinç kopyalama ve bilincimizi benimiz dışında bir makine ya da bilgisayara aktara bilir miyiz? Gelecekte teknolojik tekillik yani (singularity) sayesinde insanla makineleri birbirinden ayıramayacak mıyız?

Savaş için geliştirilen robotlar, siborg teknolojileri, yapay zeka çalışmalarında durum nasıl ilerliyor? Büyük kapitalist teknoloji devleri gelecekte büyük bir tekno sömürü düzeni mi kuracak? Tekno ütopyacılar ve şimdiden vücutlarına deri altına elektronik cihaz takan biohacker topluluğu da konu ediliyor. Tabii ki her şey ölümsüzlük için yapılıyor. Yapay zeka insanlığın sonunu getirecek bir teknoloji mi? Gelecekte köle edilmiş insan ırkını yapay zeka, yazılımlar ve siborgler mi yönetecek?

Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük
Makine Olmak To Be a Machine

Makine Olmak Kitap Yorumu İncelemesi

Yazar gazeteci kimliği ile araştırmalarını yazıyor. Kitabın bazı bölümlerin de yazar araştırmaya gittiği yerlerdeki diyalogları roman metni gibi yazıyor. Bu açıdan bakan biri kitabın pek de popüler bilim tarzı olmadığını söyler ki doğrudur. Çoğu yerde yazar eğlenceli bir üslupla biraz da şüpheci tavırlarla konulara yaklaşıyor. Bazı bölümlerde resmen ciddiyetten eser yoktur. Ama bu durum hoşuma gitti roman havasında karşılıklı konuşmalar aktarılıyor.

Bir popüler bilim kitabında “şikişmek” “boktan” gibi ifadeleri okumak bana keyif verdi. Yazar biyohacker grubunun toplantısında resmen kopuyor. Yapay zeka, Google, Musk, siborg, transhümanizm, tekillik, ölmsüzlük, geleceğin yarı makine yarı insan varlıkları, bilinç kopyalama gibi etiketlerle kitabın konularını özetleyebilirim.

İnsan her şeyin sonunda tanrı insan olacak ve kendi eliyle yarattığı yapay zekanın esiri mi olacak? Zaten şu anda akıllı telefon ve akıllı saatlere, çoktan bedenimizin bir parçası gibi davranıyoruz. Hatta WIFI’a bağladığımız lambalar, robot süpürgelerimiz, sesli asistanlarımız bile bir parçamız oldu. Eğlenceli bir kitap, roman gibi resmen, beğendim.

Özellikle Musk, Google’ın kurucuları gibi ekonomik güçleri olan insnalardan kapitalist olarak bahsedilmesi güzeldi. Bu insnaların temel amacı para kazanmak olduğuna göre geritecekleri her teknolojinin bizi hada da kendilerine bağlamayacağı ne malum? İleride ölümsüzlüğü, vücut implantlarını da zenginler hak edecek gibi.

*Saat 16:12 ufacık bir şekerlemenin ardından canavar gibi yazıya devam ediyorum.

Yorumlar

WORDPRESS: 0