Dünya Savaşı çıktığı sıralar savaşa katılmamak için karısı ile İsviçre'ye yerleşen ve burada ressamlık yapan Ferfinand, aldığı bir celple büüyk bir kararsızlık yaşar. Karısı ile mutlu yaşıyor ve olabildiğince varlığını devletinden saklamaya çalışıyor ve çizdiği resimlerler günlerini geçiriyorken, sonunda artık onu da bulurlar.
Mecburiyet Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Ülkemizde oldukça sevilen ve onlarca yayınevinden baskı yapan kitapları ile Zweig yazdıkları çok okunan yazarlardan. Hatta 2021 yılında Satranç kitabı beyazperdeye de uyarlandı. Adı geçen kitabı zaten en meşhuru. Çoğu okur yazarla ilk bu Satranç’la tanışmış olmalı. Kitap özeti, kitap incelemesi ve Mecburiyet kitabının konusu ileilgili aşağağıda bir şeyler yazacağım. Bu kısa öykü de yazarın diğer kitapları gibi oldukça fazla okunanlar arasında. Ben kitabı İş Bankası Modern Klasikler baskısından okudum.
Kitaplar aydınlıktır. Bizi varlığımızın doruklarına çıkarır. Daha fazla kitap için yukarıdaki düğmeleri ve site menüsünü kullanabilirsiniz. Siteye içerik ekleyerek katkıda bulunmak için yazarlık başvurusu sayfasına kırmızı butona dokunarak ulaşabilirsiniz.
Mecburiyet Stefan Zweig Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Dünya Savaşı çıktığı sıralar savaşa katılmamak için karısı ile İsviçre’ye yerleşen ve burada ressamlık yapan Ferfinand, aldığı bir celple büüyk bir kararsızlık yaşar. Karısı ile mutlu yaşıyor ve olabildiğince varlığını devletinden saklamaya çalışıyor ve çizdiği resimlerler günlerini geçiriyorken, sonunda artık onu da bulurlar. Konsolosluk kendisini askere çağıran ve cepheye gitmesini gerektiren bir mektup gönderir. Ferdinand’ın şacaşmaya hiç niyeti yoktur. Çok sevdiği karısını bırakmaz istemez. Savaşı olmadığı bir ülkede huru içinde yaşarlar.
Karısı savaş karşıtı söylemleri ile kocasına savaşın ne kadar saçma bir şey olduğunu anlatmaya çalışır. Eğer gitmese, celbi yırtıp atsa ona kimse bir yapamayacaktır. Başka bir ülkdededirler. Savaş bi rinsnalık suçudur, savaşın anlamlı tarafı da yoktur. Boşuna yıkılan şehirler, ölen insnalar ile tam bir cinayettir. Fakat Ferdinand diğer yandan da kendini tutamaz.
Celbi alınca ülkesine olan aidiyeti onu çeker. Konsolosluğa gidip hazır olmadığını, cepheye gitmek istemediğini söylemek istese de bunu yapamaz. Savaşa gitmek için evrakları alır. Sınrıda yaralı askerleri, takas için gelen askerleri, sınırın hemen diğer tarafındaki yıkımı görünce gitmekten vazgeçer, karısının yanına döner.
Mecburiyet Ana Teması, Yorumu ve İncelemesi
Kitabın çok basti bir özetetini çıkardım. Zaten öykü olay örgüsünden çok bir makale gibi bazen karı koca arasındaki sohbet gibi ilerliyor. Zweig, Ferdinand’ın karısının ağzından savaş karşıtlığı düşüncelerini ince ayrıntılarına kadar yazıyor. Sınırda belki de 100 metre ileride savaş ve yıkım, ölen insnalar varken İsviçre tarafında tam tersi bir durum vardır. Bunu ve trendeki ölmek üzere olan yaralıları gören Ferdinand o an fikrini değiştirir. Savaş olmadan da savaşmadan da vatan sever biri olabilecektir. Yaşamak her zaman ölümden daha değerlidir. İradesini elinden alan mecburiyet’te karşı çıkmayı başarır.
Stefan Zweig Kitapları
Yazarın biyografi kitapları, yöküleri var. Fakat ben burada sadece iyibeyin’de incelenen kitaplar var.
- Satranç
- Amok Koşucusu
- Bir Kadının Yaşamndan Yirmi Dört Saat
- Karmaşık Durgular
- Sahaf Mendel
- Yakıcı Sır
- Geçmişe Yolculuk
- Rahel Tanrıyla Hesaplaşıyor
- Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
- Gömülü Şamdan
- Kızıl
- Bir Çöküşün Öyküsü
- Ay Işığı Sıkağı
- Korku
- Olağanüstü Bir Gece
- Mecburiyet
- Clarissa
Stefan Zweig Kimdir?
Avusturya’lı, roman, öykü, biyografi yazarlığı yapan gazeteci yazardır. Stefan Zweig savaş karşıtı biri olarak Avrupa’nın yeni bir dünya savaşına gitti yıllarda intihar etti. Zebgin Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1881 yılında dünyaya gelir. 1942 yılında uzun zamandır içinde bulunduğu depresyondan kurtulamayarak, Avrupa’daki karmaşa, Hitler’in yönetimi ele geçirmesi ve yeni bir dünya savaşı yazarı bunalıma iter Zweig karısıyla birlikte intihar eder.
- Baskı: 56 sayfa
- Okuma Süresi: 1 Saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar