Ana SayfaKitap YorumlarıMitoloji Gizem

Mezopotamya Mitolojisi Samuel Noah Kramer

Mezopotamya Mitolojisi  Samuel Noah Kramer

Mezopotamya Mitolojisi özellikle Sümer mitleri insanlığın temel ve ilk bilgilerini içerir bütün gizemi çözmeye hazır mısınız?

Peygamber Enok’un Kitabı ve Gizemli Kutsal Kitaplar
Babil Yartılış Destanı Enuma Eliş İnsanın Yaratılışı
Peygamber Enok’un Kitabı Özeti Konusu İncelemesi
Ben Kirke Kitap İncelemesi Yorumu Özeti

Mezopotamya Mitolojisi Samuel Noah Kramer ve Jean Betterno’nun kitabıdır. 900 sayfalık, ciltli bir Sümer, Babil, Akad medeniyetlerini ve mitolojilerini inceleyen kitabı okumak uzun sürecektir. Aşağıda kitap incelemesinde de yazacağım. Mitoloji ve antik çağ uygarlıkları şu anki dini inançların, geleneklerin temelini oluşturuyor. Özellikle Sümerler tarihin başlangıç noktasıdır. Yaratılış mitolojileri, evren tanımları; toplumsal yaşama katkıları, icatları ile müthiştir. Mitoloji zaten kolay bir konu değil. Dünyadaki her uygarlığın mitolojisi ve mitolojik kahramanları var.

Hepsini öğrenmek standart bir okur için pek de kolay değil. Ama genel olarak mitleri ve kahramanları, tanrıları okumak çok eğlenceli olabiliyor. Özellikle yazıtlardaki o müthiş bilgiler antik çağın hiç de hafife alınmaması gerektiğini gösteriyor. Özellikle astronomi ve mimari konularında modern dünyamızın seviyesindeler. Mitolojilerdeki en sevdiğim ögeler uzaylı tanrılar, otonom canavarlar, ilginç hava araçlarıdır. Bunların basit öyküler olduğunu sanmıyorum. Aman neyse kitaba geçeyim. Saat yine gece yarısına doğru ilerliyor. Erken yatan biriyim ben geç yatmam.

Mezopotamya Mitolojisi  Samuel Noah Kramer
Samuel Noah Kramer Mezopotamya Mitolojisi

Mezopotamya Mitolojisi Samuel Noah Kramer

Kitap öce Sümerler’in şehir ve toplum yapısından, icatlarından ve dini inançlarından bahsediyor. Sümerce ve Akadca yazılı kaynaklardan bol bo örnekler, tablet fotoğrafları mevcut. Daha sonra konu mitolojiye geliyor, mitoloji nedir ne değildir gerçek midir gibi konular anlatılıyor. Mezopotamya uygarlıkları uzun uzun anlatılıyor. Daha sonra mitolojik öyküler, yaratılış, şiirler, destanlar konu ediliyor. 

Dünyanın yaratılması tüm mitolojilerin işlediği bir konudur. İnsanın varoluşu da bir o kadar gizemlidir. Tanrıların parmağı vardır. Yarattıkları insanlarla çok uğraşırlar. Enki, Anu, İnanna gibi tanrıların mitleri de kitabın konusu. Evrenin kökeni (kozmogoni) tekvin (yaratılış) tanrısal şiirler (teogoniler) insanın, ve yaşamın başlaması ile ilgili öyküleri topluca kitapta okumak mümkün. Özellikle şu anki inanışlarla neredeyse birebir aynı olan mitleri okumak çok şaşırtıcı gelebilir. Tufan ve sonrası, tanrıların insanları yok etmesi de yaratılış mitleri kadar ilginçtir. Özellikle yaratılış destanlarını okumalısınız. 

Mezopotamya Mitolojisi  Samuel Noah Kramer
Mezopotamya Mitolojisi

Mezopotamya Mitolojisi Konusu Özeti

İlk paragrafta da mitoloji söz konusu olunca söylediğim gibi yine söyleyeceğim. Şu anki inanışların temellerinin neredeyse hepsi mitolojide var. Özellikle dünya dışı varlıklar teması Sümer mitolojisinin en dikkat çekici yeri olsa gerek. İnsanın tanrıların yükünü azaltmak için ME denilen özden yaratılış odalarında yaratılması çok ilginçtir. Dünyadaki yarı insan yarı hayvan Homo Erektus yumurtası ile tanrıların spermi laboratuvarda birleşir. Bu yeni tür tanrıların hizmetçisidir.

Yunan mitleri de Sümer mitolojisinden alınmıştır. Dünya tarihi ve mitlerinin, inanışlarının varacağı en eski durak Sümer medeniyetidir. Yorum ve incelemeye gelince kitabın dili akademik bir gibi. Sanki bir arkeoloji ders kitabı okuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Açıkçası bu standart okur için (örneğin benim gibi) biraz sıkıcı olabilir. Özellikle Erra şdestanı/şiiri çok önemlidir. Kısacası harika ciltlenmesi ile çok iyi bir kaynak lan bu kitabı okumalısınız. Ben de bu yazıyı bitirip yatağıma koşacağım. Uykum geldi. Ama sen sitede biraz gezin. Sayfadaki bağlantılara biraz bak hatta bir yorum bırak olur mu?

Yorumlar

WORDPRESS: 0