Kitap, 45 Hayat Kuralı bölümlerinden oluşuyor. Hayat bilgeliği, eudaemonia (Mutluluk. Erdemle, anlamlı ve amaçlı bir hayat sürmeye dayalı mutluluk öğretisi) ve pozitif, kusursuz bir mutluluğa ulaşabilir miyiz? Bu soruların cevabı aranıyor.
Mutlu Olma Sanatı Arthur Schopenhauer Konusu İncelemesi. İnsan gerçekten mutlu olabilir mi? Mutluluk nedir? Mutluluk felsefesi ya da mutluluk tavsiyeleri içeren 45 kuralda mutluluğun ipuçlarını öğrenebilir miyiz? Felsefe nasıl mutlu olunur sorusunun cevabını vermeye çalışmıştır. Mutluluk felsefenin ilk zamanlarından beri tartışılmış. Daha fazla mutluluk felsefesi kitabı için buraya dokunun.
Mutlu Olma Sanatı Arthur Schopenhauer Konusu İncelemesi
Kitap, 45 Hayat Kuralı bölümlerinden oluşuyor. Hayat bilgeliği, eudaemonia (Mutluluk. Erdemle, anlamlı ve amaçlı bir hayat sürmeye dayalı mutluluk öğretisi) ve pozitif, kusursuz bir mutluluğa ulaşabilir miyiz? Bu soruların cevabı aranıyor. Tabii ki kitapta yer yer yaşamın acı dolu olduğu, kötü olduğu, mutlu olmanın mümkün olmadığı paragraflar da var. Sadece acıdan kaçınmak, arzu ve zevklerimize, sınırsız isteklerimize karşı bilgece davranmak mutluluk getirebilir mi?
Gelecek planları, anı yaşamayıp, belki de asla gerçek olmayacak arzular insana iyi gelmeyecektir. Acı hastalık, ayrılık gibi yaşamın acı ve kötü yüzünü kendi varlığımıza, gerçeklere odaklanarak katlanabilir miyiz? Sosyal statümüzü değiştiremeyeceğimiz bize mutsuzluk veren her şeyi kabul edip, olabilinecek zevki alıp acıdan kaçınmak yeterli midir?
Genel olarak mutluluk felsefesi ile ilgili az çok bilgi olan okur için kitap çabuk bitecek. Kinik felsefe, Stoa felsefesi, Epikür, Aristoteles, Kant başta olmak üzere büyük felsefecilerin kuramlarına çok kısa göndermeler de var. Genel olarak mutluluk insanın kendini iyileştirmesi, kendi yarasına kendi merhemini bulması demek gibi bir şey. Yaşam zorlukları, hayat şartları gibi insanın elinde olmayan nedenler de var.
Mutlu Olma Sanatı Ana Teması
Mutluluk insanın haline rıza göstermesi midir? Kitaptaki mutluluk tavsiyelerinden bu anlam çıkıyor. Bilgelik, insanın kendini ve çevresini, yaşamın çalışma şeklini anlaması mutlu olmasını sağlayacaktır. Fakat kötü bir yaşamda, mutluluk için verilen öneriler büyük çelişki yaratıyor. Özellikle maddi refaha ulaşmak mutlu etmez, düşüncesi tamamen doğru değil hatta buna %100 inanmak saçmalık olsa gerek. Beki de mutluluk devletlerin üzerinde durması gereken önemli bir konu olmalıdır. Maddi ferahı arttırmak, insanlara yaşanılabilir bir ülke/dünya sağlamak, sosyal adaleti ve sosyal eşitliği sağlamak devletlerin görevi olmalı. Ekonomik eşitsizlik, seçilmiş bir topluluğun milyonlarca insanın emeğini, zenginliğini sömürdüğü bir dünyada verilecek her türlü mutluluk tavsiyesi, sabır ve bilgelik, yaşamımızı olduğu gibi kabullenmek sözleri boş zırvalar olarak kalacaktır.
Mutlu Olma Sanatı Alıntılar
🍭”…Hayat zevk alınacak bir şey değil atlatılacak, savuşturulacak bir şeydir; bu yüzden de degere vitam, vita defungi, scampa cosi. Hayat geçirilir, hayat tamamlanır, atlatmaya bakmalı.” S. 31
🍭”…Aklı başında kişi hoş olanın değil, acı vermeyenin peşindedir” S. 31
🍭”…Pozitif mutluluk onun için de yoktur, oysa pozitif acı vardır – diğer herkes için olduğu gibi.” S. 33
🍭”… Aksi halde Voltaire’in le bonheur n’est qu’un rêve, et la douleur est reelle (Mutluluk bir rüyadır, acıysa gerçek) seklindeki önermesi yanlış olur ki aslında doğrudur.” S. 37
- Kitap sayfa sayısı: 56
- Okuma süresi: 2 saat
- Yayıncı: Can Yayınları
Yorumlar