Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti İncelemesi

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti İncelemesi

Norte Dame Katetral'inin çancısı Quasimodo görünüşü yüzünden yargılanır, sevilmez. Ama önemli olan içimizdeki güzellik ve gerçek adalettir.

Dar Kapı Andre Gide Konusu, Özeti İncelemesi
Uğultulu Tepeler Emily Bronte Özeti Konusu Yorumu
Geçmişe Yolculuk Stefan Zweig Kitap Özeti İncelemesi
Yüzbaşının Kızı Puşkin Kitap Özeti İncelemesi

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti İncelemesi ve yorumumu yapmak istiyorum. Victor Hugo denilince akla gelen ilk roman nedir? Sefiller’dir. Haksızlık etmeleyim Notre Dame’ın Kamburu’dur cevabını da verebiliriz, ya da her ikisi… Dünya klasiklerini tekrar okumaya karar verdiğimde listeme eklediğim kitaplardan biriydi, bu kitap. İkinci tekrar çok iyiydi, ilk okumadan aklımdan hiç bir şey kalmamıştı. Romanı tam metinden okudum. Tam metin okumanın verdiği zevk farklıdır.

Tabii ki metin okumak da her zaman zordur. Victor Hugo, bu romanda öyle betimlemeler, tarifler, örneklemeler, benzetmeler yapıyor ki! Okurken bazen “bit artık” dediğim yerler oldu. Bu kısımlardan şikayet edilse de edebi sanatarı sonuna kadar kullanmak da böyle olur. Hugo büyük bir yazardır.

Zihinimizi aydınlatan, bizi tartışılmaz doğrulularımızın ağırlığından kurtaracak kitaplar için buraya dokunun

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti

Doğuştan bir canavar gibi görünüşü olan Quasimodo, rahip Claude Frollo tarafından evlat ednir. Çirkinliği ve korkunç görünümü nedeniyle kilise çancısı olur. Zamanla kulakları da sağır olunca insan içine çıkmayı da bırakır. Şenliklerde delilerin kralı olarak seçilir. Bu esnada çingene kızı Esmeralda’yı görür. İlk karşılaşmaları pek iyi değildir. Zangoç, kıza âşık olmuştur.

Diğer yandan Başdiyakoz Calude Frollo da çingene kıza gizliden gizliye âşıktır. Esmeralda, âşık olduğu yüzbaşı Phobeus ile birlikteyken Başdiyahoz kızın âşığını öldürür. Suç kızın üzerine kalır. Kız idam edilecektir. Başpapaz bir yandan kıza baskı yapıp kendisini kabul etmesini isterken, diğer yandan da evlatlığından da şüphelenir. Çünkü zavallı Quasimodo’da kıza âşıktır. Kız ise sadece yüzbaşıyı hayal eder. Kızı idamdan kaçıran çancı, onu kulede gizler.

Kız Quasimodo’ya bir pislik gibi davranır.  Oyun yazarı Pierre Gringori ve Başdiyakoz Esmeralda’yı kaçırır. Esmeralda papazı tekrar reddedince papaz kızı ihbar der. Papazın kardeşi Jehan Frollo dilencilerle birlikte yaptığı ayaklanmada kızı kurtaramazlar.

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti İncelemesi
Notre Dame’ın Kamburu

Romanın İncelemesi ve Yorumu

Notre Dame’ın Kamburu romantik edebiyatın en güzel örneğidir. Trajik bir aşk öyküsüdür. Victor Hugo yüzlerce sayfa boyunca betimleme yapar. İnceden inceye her şeyin detayını zihnimize kazır. Bu nedenle romanın neredeyse yarısından fazlasını okurken edebi anlatımlar içinde boğulduğumu söyleyebilirim. Bunun dışında başyapıt aslında bize çok tanıdık Yeşil Çam filmleri tadında bir romantizm sunuyor. Aşk ve romantizm temalarının dışında dönemin siyasi, ekonomik, tplumsal, hukuk eleştirileri de kitapta var.  Yani romana sadece romantizm penceresinden bakmamak gerekli.

XI. Louis yönetimi ve feodal beylerin kötü yönetimi kitap boyunca eleştirilir. Her yerde adaletsizliktir. Kral adeta halkın parasını çeken bir “sünger” gibidir. Yargı, hukuk adaletsizdir. İnsanlar fakirlik içindedir. Halk da birbirine karşı pek adaletli değildir. Âşık olduğu çingene kız tarafından reddedilen başpapaz da bu sistemin pis bir piyonudur. Yargı ayrıca kilisenin de elindedir. Kilise de istediği kişiyi cadılıkla, şeytanlıkla suçlayabilir. Kitabın dili bazen çok süslü ve gereksiz ayrıntılarla dolu gibi gözükse de öyle değildir. Yukarıda da söylediğim gibi adaletsizlik, kötü yönetim düzeni çok ağır eleştirilir.

Yorumlar

WORDPRESS: 0