Ölü Canlar Nikolay Vasilyeviç Gogol romanıdır.
Ölü Canlar Kitap Özeti İncelemesi Konusu. Nikolay Vasilyeviç Gogol romanıdır. Metnin başına gelenler çok ilginçtir. Yıllar önce ilk okuduğumda romanı çok beğenmiştim. Aradan 10 yıl geçtikten sonra Rus klasiklerini tekrar okumaya başladım. Çiçikov kadar Gogol’ün tamamladığı romanın tek el yazması metnini yakması ve tekrar tamamlayamadan ölmesi de bana çok ilginç gelmişti. Bu yazarlar gerçekten de çok çılgın hatta deli yaratıklar olmalıydı.
Ölü Canlar Kitap Özeti İncelemesi Konusu
Kitap özeti ve konusu kısaca şöyle: gizemli bir adam olan Pavel İvanoviç Çiçikov’un bir çiftlikte belirmesi ile roman başlar. Çiçikov öncelikle gittiği her yerde yüksek rütbeli askerler ve yüksek makamdaki devlet memurları ve müdürler ile tanışarak konumunu sağlama alır ve güvenli biri olduğu izlenimini verir. Çiçikov çiftlikleri ziyaret eder. Toprak ağalarına çok ilginç bir teklifi vardır. Ölmüş ama hâlâ yaşıyor gözüken köleleri satın almak ister. Manilov, Nozdrev, Koroboçka, Petruşka adındaki toprak sahiplerinden ölü canlar için pazarlık yapar.
Çiçikov’un zamanla adı çıkar, olay duyulur ve sürülür. Her gittiği yerde onun bir ölü tüccarı olduğu dedikodusu yayılır. Kimine göre o eski bir asker, kimine göre Napolyon’un ruhu, kimine göre şeytan, kimine göre de valinin kızını kaçıracak bir komplocudur. Sonunda genel valinin karşısına çıkan Çiçikov, prens karşısında da iki yüzlü, pis, yalaka tavırlarını sürdürse de ceza almak tan kurtulamaz.
Ölü Canlar İncelemesi ve Yorumu
Aslında bizler de birer ölü canlarız. Çiçikov nasıl sanal insanları satın alıyorsa bizler de 21. yy insanı olarak tamamen “Ölü Canlar” gibiyiz. Evlerimizde gizlendiğimiz sosyal medya hesapları ardından yaşadığımızın bir kanıtı bile yoktur. Sadece defter üzerinde varlığımızı sürdürüyoruz. Çiçikov’un satın aldığı bedenler aslında varlar ama yoklar. Biz modern insanlar aslında hem birer Çiçikov hem de birer ölü canlarız. Çok değersiz olan ölü canları çok paraya satmak isteyen cimri toprak ağası ise işin ticari tarafındadır. Doğan Kitap baskısı için yazılan ön sözdeki günümüz dünyasının sanal dünyası ile Çiçikov’un ölüleri satın alması arasındaki bağlantıyı çok sevdiğimi söyleyebilirim.
Ölü Canlar hakkında İletişim Yayınları’nın ön sözleri ve son sözlerinde ise yapıt hakkında çok ayrıntılı eleştiriler vardı. Özellikle toprak ağalarının adları ve karakterleri kölelik sistemine dere beylik sistemine büyük bir eleştiri niteliğinde. Halkı Çiçikov’a bakış açısı uydurulan hikayeler neredeyse bir efsaneyi andırır. Rus bürokrasisi, adaleti eleştirilere açıktır. Kölelik sistemi toprak ağalığının yavaş yavaş terk edildiği dönemlerdir. Köylüler efendilerine neredeyse baş kaldırırlar, çalışmak istemezler bile…
Çiçikov Kimdir?
Çiçikov, Ölü Canlar romanının başkişisi, ölü köleleri nüfustan düşmeden satın alan tüccarın adıdır. Çiçikov kadar onunla pazarlık eden toprak ağaları da kötüdür.
- Baskı: 484 sayfa
- Okuma süresi 9 Saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar