Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Ölüler Evinden Anılar İncelemesi Özeti ve Konusu

Ölüler Evinden Anılar İncelemesi Özeti ve Konusu

Ölüler Evinden Anılar Dostoyevski romanıdır. Devlete karşı komplo kurmakla ceza aldığı ve 10 yıl kürek cezası aldığı yılların anlatır.

Kumarbaz Dostoyevski Kitap Yorumu ve Özeti
İnsancıklar İncelemesi, Konusu Yorumu ve Özeti
Karamazov Kardeşler Kitap İncelemesi Konusu Özeti Karakterleri
Öteki Dostoyevski Romanı Özeti, Konusu, İncelemesi

Ölüler Evinden Anılar İncelemesi Özeti, konusu ve kitap değerlendirmesi. Ya da başka bir adla Ölü Bir Evden Hatıralar, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski romanıdır. Kitabın adı Ölü Bir Evden Hatıralar olarak da geçer. Benim yine tekrar okuduğum kitaplar arasında. Neredeyse okuduğum tüm Rus klasiklerini tekrar okuyorum. Çok uzun zaman önce okumuştum, açıkçası o zamanlar okuduklarımdan bir şey anladığım da söylenemez. Ama güzel günlerdi Bordo Siyah yayın evi kitaplarını seri halde alıp hepsini okumuştum. Daha sonra İletişim Yayınları ve İş Kültür Yayınları’ndan aynı klasikleri okudum. İş Kültür’ün eksik tarafı bu tip edebi yapıtlarda mutlaka bulunması gereken ön sözlerin eksikliği olsa gerek. İletişim Yayınları her ne kadar çok fahiş bir fiyat uygulamasını hiç bir telifi olmayan kitaplara uygulasa da ön söz ve son sözleri çok iyi. Neyse konumuza geçelim daha fazla Rus Klasikleri istersen buraya bakabilirsin.

Ölmeden önce okunacak bize yaşam kaynağı olacak, zihin aydınlatan kitaplar ile insanlığı geliştirip geleceğe taşıyabiliriz. Daha fazla kitap için menüye bakabilirsiniz. Yukarıdaki renkli düğmelere dokunarak en etkili kitaplara erişebilirsiniz. Yorum yazmayı unutmayın, düşüncelerinizi önemsiyoruz.

Ölüler Evinden Anılar İncelemesi Özeti
Ölüler Evinden Anılar

Ölüler Evinden Anılar İncelemesi Özeti ve Konusu

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski devlet yönetimini yıkmak için düzenlenen bir komploda parmağı olduğu gerekçesi ile tutuklanır. 1849 yılında aylarca hapiste yatar. Diğer komplocularla birlikte kurşuna dizilerek idam edileceği sırada Çar tarafından affedildikleri haberi gelir. Ölümün eşiğinden dönmüştür henüz 28 yaşındadır. Fakat kürek cezası için Sibirya’ya gönderilir ve toplamda 10 yıl hapis hayatı yaşar. Bu cezayı çeşitli yerlerde geçirir. Daha sonra da ünlü romanlarını yazmaya başlar. Ölüler Evinden Anılar’ı 1862 yılında yazar. Bu roman aslında yazarın hapishane günlerini anlatır. Kürek cezası ile mahkum edildiği günleri anlatır.

Sibirya’nın gözden uzak kasabasının tanımı, tasviri, insanların cana yakın olmaları iyilik severlikleriyle anlatılır. Rus adalet sistemi fena halde eleştirilir. Zorunlu çalışma ve kürek cezasının, özellikle rütbeli askerlerin alınlarının mühürlenmesi gibi cezaların insancıl olmadığından bahsedilir. Özellikle hücre cezası ve kırbaç cezaları mahkumları ıslah etmez onları daha da azdırır ve hapisten çıkınca yine aynı suçları işlerler.

Cezaevi ölüler evi gibidir. Burada yaşam zordur. Her şey paradır. Birbirine acımazsızca davranan mahkumlar her türlü kötülüğü yaparlar. Votka kaçakçılığı başta olmaz üzere her şey vardır. Parayı veren dışarıya bile çıkabilir. Soylu mahkumlar hiç sevilmez sürekli taciz edilir, aşağılanır hatta dayak atılır. Hastane mahkumlar için bir dinlenme yeridir. Yalandan hasta numarası yaparak hastaneye gitmeye can atarlar. Hastane de aslında çok iyi bi yer değildir. Özellikle cellatlar aşağılık birer yaratık olarak tanımlanır. Bu cellatlar her türlü rüşveti alırlar. İnfazı çabuk ve hızlı yapacaklarına söz verip tonla para alırlar. Para almazlarsa acılı ve yavaş bir infazda bulunurlar.

Ölüler Evinden Anılar Neden Bahsediyor

Ölüler Evinden Anılar için bir özet çıkarmak mümkün mü bilmiyorum. Romanın anlatıcısı Sibirya’nın ücra bir kasabasında 10 yıl kürek cezası çekmiş eski bir öğretmenin notlarını bulur. Ara sıra yanına uğradığı Aleksandr Petroviç adlı öğretmen ölür ve geriye kalan kağıt tomarları arasında Ölüler Evinden Sahneler adını verdiği sürgün notlarını bulur ve bu notları bizler ile yanı okuyucu ile paylaşır.

4.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Ölüler Evinden Anılar Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0