Arkeolog Esra, arkadaşları ile birlikte çok önemli tabletler bulurlar. Patasana adındaki Geç Hitit dönemine ait saray yazmanı 28 tablet yazmıştır.
Patasana Ahmet Ümit Kitap Konusu Özeti Yorumu. Ahmet Ümit’in 2000 yılında yayımlanan, polisiye (!) romanı. Tarih, arkeoloji, siyasi olaylar, etnik çatışmalar, insan ilişkilerini konu edilen roman işlenen seri cinayetleri konu ediyor. Patasana nedir? Diye sorduğumuzda kazı bölgesinde bulunan 28 tabletin yazarı, Hitit kralı Psiris’in başdanışmanı ve başyazmanıdır. Şimdi kitap özetine, konusuna geçelim.
Daha çok kitap okumak için site menüsüne bakabilirsiniz. Yukarıdaki renkli düğmelere dokunarak en nitelikli kitaplara erişim sağlayabilirsiniz. Ne düşündüğününüzü merak ediyoruz, yorum yazmayı unutmayın.
Patasana Ahmet Ümit Kitap Konusu Özeti Yorumu
Arkeolog Esra, arkadaşları ile birlikte çok önemli tabletler bulurlar. Patasana adındaki Geç Hitit dönemine ait saray yazmanı 28 tablet yazmıştır. Bu tabletlere hem başından geçenleri hem de içinde bulunduğu çağın kötülüklerini, entrikalarını yazmıştır. Zalimler çağında yaşayan Patasana’nın tabletleri yazmasındaki asıl amacı insanlığı uyarmaktır. İnsanlığı barış için uyarmaktadır. Bir yandan da kendi biyografisini yazan antik dönem yazmanı, tabletleri özenle saklamıştır.
Tam bu sırada çok sevilen ve kazı ekibine yardımı dokunan ve herkes tarafından sevilen Hacı Settar minareden atılmıştır. Esra, yüzbaşı Eşref’ten cinayetin ayrıntılarını öğrenecektir. Halk cinayetin bir lanet olduğunu düşünür kazı alanında kutsal kabul edilen Kara Kabir adlı yerin laneti olduğunu düşünür. Cinayetler devam eder. En sonunda ekipten biri öldürülür.
Katili dikkatli okur kitabın yarısına doğru kesinlikle tahmin edecektir. Romanı polisiye ya da cinayet romanı olarak görmemek gerekli. Şunu söyleyebilirim ki roman polisiye değil. Yazarın daha önce okuduğum iki romanında da aynı sorun vardı. Katilin sürekli en tanıdık kişi çıkması, çok fazla tarih anlatma kaygıyısı romanı boğuyor. Patasana’nın 28 tableti, romanda konu edilen Ermeni olayları, bölgedeki terör tartışmaları ramana polisiye bir hava vermiyor. Soruşturma, polis suçlu kovalamacası ise hiç yoktur. 2010 yılında yayımlanan İstanbul Hatırası’da aynı tarza sahip. Yazarın hakkını da yememek gerekli uzun araştırmalar yapıldığı belli. Fakat kurgu kesinlikle polisiye değil arkeoloji ve tarih konulu roman denilebilir.
- Baskı: 432 sayfa
- Okuma süresi: 18 saat
- Yayıncı: YKY
Yorumlar