Ana SayfaFilm Dizi

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti

Filmde, Predestination (Zamanın Ötesinde ya da Kader) 1945 yılında yeni doğmuş ve bir yetimhaneye bırakılmış kız çocuğu olan Jane,  1913 yılında gizemli biri ile tanışır ve hamile kalır.

Tenet Film İncelemesi Konusu ve Zamanda Yolculuk
Primer Kapsül 2004 Filmi Ne Anlatıyor Konusu ve İncelemesi
Time Crimes Suç Zamanı Zaman Yolculuğu Temalı Film
Yaşam Şifresi Source Code Filmi İzle Konusu İncelemesi

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti. 2014 yapımı film 1 saat 34 dakika. Zamanda yolculuk sadece sinema konusu değil ayrıca edebiyatın da konusudur. Türk edebiyatı  ya da bizim sanat ve bilim anlayışımız her zaman yüzeysel ve engellerle dolu olsa da batı edebiyatında bunun harika örnekleri var. İşte tam burada Paul J. Nahin’ın Zaman Makineleri adlı kitabı aklıma geldi. Daha önce bu kitabı burada tanımıştım. Kitap sadece bilimsel alanda teknik anlamda zaman yolculuğunu incelemiyor.

Edebiyatta ve sinemada zaman yolculuğunun nasıl işlediğini ve çok kısa özetler ile okurlarına sunuyor. Kitap bu anlamda çok değerli. Tabii ki kitap temel bilimsel konuları anlatsa da biraz eski günümüzde oynatılan yeni filmler ve yeni edebi yapıtlar ve bilimsel son gelişmeler eksik diyebiliriz fakat yine de harika bir yapıt.

Neden sonuç ilişkisini çok iyi anlatan filmlerden biri de Tenet filmidir. Aşağıdaki bağlantılara da bakabilirsin.

Predestination Movie (Film)

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti

Filmde, Predestination (Zamanın Ötesinde ya da Kader) 1945 yılında yeni doğmuş ve bir yetimhaneye bırakılmış kız çocuğu olan Jane,  1913 yılında gizemli biri ile tanışır ve hamile kalır. Adam,  Jane’i ansızın bırakıp gider. Jane  doğum yaparken üreme organları zarar görür ve bir daha çocuğu olmayacaktır fakat doktor, erkeklik oranının da olduğunu ve sorunsuz bir şekilde yaşamını erkek olarak sürdürebileceğini Jane’e açıklar. Jane artık bir erkek olarak yaşamını sürdürür. Fakat bebeği hastaneden kaçırılır.

1970 yılı gelince Jane, bir barda kendisini 1963 yılına geri götürebileceğini ve o adamdan öcünü alabileceğini söyler. Çünkü erkek olmasına sebep olmuştur. 24 Nisan günü gelince erkek Jane, kadın Jane halini görür. Aslında kadın Jane’i hamile bırakan yine kendisi olan erkek Jane’dir. Diğer bardaki adamda kendisidir ve yüzü ameliyatla değişmiştir. Bebeği kaçırıp 1945 yılına götüren de yine bardaki yüzü değişmiş erkek Jane’dir. Her şeyi planlayan yaşlı erkek Jane ile de karşılaşır, genç Jane.

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti
Predestination Zamanın Ötesinde Filmi

Predestination (Kader) Filminde Cinsellik Paradoksu

Kitapta anlatılan ve zaman yolculuğunun en karışık ve paradoks (çelişki) dolu olaylarından biri de şimdiye kadar yazılmış cinsellik paradoksu kabul edilen 1959 yılında Robert  Heinlein romanı (All You Zombies) Hepiniz Hortlaksınız romandır. Bu roman 2014 yılında The Spiering Brothers tarafından Predestination (Zamanın Ötesinde) adı ile beyazperdeye uyarlandı.

Zamanda yolculuk ve cinsellikle ilgili paradokslarda en dikkat çekici konu bir insanın hem kendinin annesi hem babası olmasıdır. Burada nedensellik konusu ön plana çıkar. Dünyada her şey neden-sonuç ilişkisine dayanır. “Felsefeci J.L. Mackie nedenselliği evrenin tutkalı olarak tanımlar. Nedensellik olmasaydı her şey birbirinden ayrılarak parçalanırdı, der” (a.g.e, sayfa: 206 ) Fakat neden-sonuç ilişkisi bazen tersine de olabilir. Aynı zaman gibi biz tek yönlü hissederiz.

Predestination Zamanın Ötesinde Filmi Konusu Özeti
Predestination Zamanın Ötesinde Filmi

Predestination (Zamanın Ötesinde Filmi) Ne Anlatıyor?

Predestination filmini anlamadım, fim ne anlatmak istiyor, ana teması nedir gibi soruları bu paragraflarda bulacaksınız.

İşte zamanda yolculuk edebiyatının şimdiye kadar yazılmış en iyi cinsellik paradoksu içeren romanın (All You Zombies) Hepimiz Zombiyiz, sinema versiyonu da karşımızda. Neden- sonuç ilişkisi bizim anladığımız gibi olmayabilir evrende bir yerde ya da evren dışında (evren dışı yani fizik kurallarının değişik olduğu bir yer varsa)  sonuç nedenden önce de gelebilir. Ya da ikisi de bir bütündür. Filmdeki en büyük çelişki zaman yolcusunun ne zaman doğduğudur. Bizim zaman algımıza göre önce doğmalıdır. Doğması için de bir anne babaya ihtiyacı vardır. Çocuk doğduktan sonra olaylar sıraya göre oluışur. Doğrusal zaman algımız bize bunu söyler.

Zaman yolcusunun kendi kadın haliyle sevişip onu hamile bırakmasından önce, doğmalıdır. Belki de nedensellik sadece bir “tutkal” görevi yapar. Sebep sonuç ilişkisi olmadan her şeyin aynı anda var olabilir mi? Uzay zaman içerisinde belki de biz her şeyi sırasıyla oluyor gibi algılıyor olamaz mıyız? Tenet filmi sebep sonuç ilişkisine farklı bir bakış açısı getirdiğinden en üstte filme bir bağlantı verdim. Zamanın üç yönünün de aynı anda var olduğu ama biz bu üç yönü yani geçmiş şimdi geleceği doğrusal bir algıyla sırasıylaymış gibi algılıyor da olabiliriz.

Filme puanım IMDb

7.4
TOPLAM PUAN
Konu: 8
Oyunculuk: 7
Görüntü: 7
Akıcılık: 7
Kurgu: 8
Predestination, Kader Filmi Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0