Rahel Tanrı'yla Hesaplaşıyor Kitap Özeti İncelemesi. Kitap, Stefan Zweig'in yazdığı üç öykü daha doğrusu dini menkıbeden oluşuyor. Zweig, çok iyi bir
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor Kitap Özeti İncelemesi. Kitap, Stefan Zweig’in yazdığı üç öykü daha doğrusu dini menkıbeden oluşuyor. Zweig, çok iyi bir gözlemcidir. Yazar, psikolojik değerlendirmelerde de çok iyidir. Okuduğum ve sitede incelemesini yaptığım kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz. Gömülü Şamdan’da da konu dini içerikliydi. Zweig dinin menkıbeleri de çok iyi kullanıyor. Ülkemizde Zweig’in öyküleri teker teker kitap halinde yayınlanıyor ve okur da bu ince, okunması kolay kitapları çok sevdi. Yazar aslında çok iyi bir biyografi yazarıdır.
Edebiyat ve felsefe alanında çığır açan kişilerin biyografilerini yazmıştır. Henüz o kitapları okumadım. Listemde okunacak çok kitap var. Aslında ben bilim ve entik çağ medeniyetleri ile Sümer mitolojisi üzerinde kitaplar okuyan biriyim. Roman ve öykü türünde yaptığım okumalar çok yeni diyebilirim. Neyse çok fazla lafı uzatmadan kitabın özeti ve incelemsine geçelim.
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor Kitap Özeti Konusu
Kitapta üç öykü var. Öykülerden ikisi dini temalı. İlk öykü kitaba adını veriyor. Bu öyküde, başka bir Tanrı’ya adak sunup, kendi tanrılarını sinirlendiren Yahudi halkı konu ediliyor. Tanrı, insanlara büyük bir musibet veriyor. Rahel, Tanrı ile konuşarak, Tanrı’yı merhemete çağırıyor. İnsanların merhamete ve barışa ihtiyacının olduğunu belirtiyor.
Hem kendi inançlarını hem de Tanrı’yı yargılıyor. Bir nevi inançlarını ve kötülükleri sorguluyor. İkinci öykü ise Nuh Tufanı temalı. Yeryüzünde barış içinde yaşama temasını ve barışı işliyor. Son öykü kitaptaki en uzun öykü. Bu öykü Hindistan’da geçiyor. Savaşçı Virata’nın acımasız bir komutanken savaşın dehşetini görmesiyle geçirdiği değişimler konu ediliyor. Bu öykünün konusu da savaş, merhamet başta olmak üzere adalet ve birlik içinde yaşamaktır.
Kitaptan kısa bir alıntı
Bu kısım Türkiye İş bankası Kültür Yayınları baskısından kitabın jenerik kısmındaki alıntı iznine uygun olarak yaptım.
🍭”Görünmez Olan bana bir işaret gönderdi ve yüreğim ne istediğini anladı. Ben ağabeyimi öldürdüm ve gördüm ki birini öldürmek aslında kardeşini öldürmek demektir. Ben savaşta ordularımızı yönetemem, çünkü kılıç güç demek tir, güç de adaletin düşmanıdır. Öldürmek günahtır ve kim bu günaha ortak olursa o da katildir aslında. Fakat ben insanlara korku salmak istemiyorum, bana gönderilen işa reti inkâr edip, öldürmek günahına ortak olmaktansa, bir dilencinin ekmeğine ortak olurum daha iyi. Sonsuz dönü şümün içinde kısadır insan hayatı, izin ver, bundan böyle adil biri olarak yaşayayım.”
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor Kitap İncelemesi ve Yorumu
Zweig, ikinci dünya savaşı öncesi Avrupa’dan adeta kaçmıştı. Avrupa onun için bir kurtuluş ve insanlığın yükselişinin gerçekleşeceği kıtaydı. Fakat Zweig Avrupa’daki karmaşayı, savaşı gördü. Ülkesini terketmek zorunda kaldı. Bu kitaptaki öyküler de savaşon ve insan öldürmenin kötülüğü üzerine kuruşmuş durumda. Merhamet, bağışlama, Tanrı’ya yakın olma, insanlara karşı adaletli olma gibi konular üç öyküde de işleniyor. Gerçekten de daha fazla adalete, barışa, sevgiye ihtiyacımız var. Zweig, kapıldığı ümütsüzlik sonucunda karısı ile birlikte intihar etmiştir.
- Baskı: 80 sayfa
- Okuma süresi: 2 saat
- Yayıncı: İş Bakası Kültür Yayınları
Yorumlar