Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri

Lev Nikolayeviç Tolstoy'un başyapıtı. Savaş, toplu, siyaset, tarih, barış, insan davranışları üzerine yazılmış en iyi romanlardan biri

İnsan Neyle Yaşar İnceleme Özeti Konusu
Diriliş Tolstoy Kitap Özeti İncelemesi Konusu Alıntılar
İnsancıklar İncelemesi, Konusu Yorumu ve Özeti
Oblomov Kitap Yorumu, Özeti ve Oblomovluk

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri. Lev Nikolayeviç Tolstoy denilince her halde aklımıza ilk olarak Savaş ve Barış romanı gelir. Aklımıza Anna Karenina, Diriliş gelir. Tabii İnsan Neyle yaşar gibi öyküleri de unutmamak gerekli. Kreutzer Sonat, İvan İlyiç’in Ölümü da diğer okuduğum ve aklıma gelen Tolstoy romanlarından. Tolstoy’un Savaş ve Barış’ı çok uzun bir roman. Kitabı bitirdiğimde gerçekten de kitap bitti mi? Sorusunu kendime sormuştum. Bitecek gibi gözükmeyen, uzun hem de çok uzun anlatımları olan bir başyapıtı bitirmek insana mutluluk veriyor. Daha fazla hayal gücü ve daha fazla aydınlık bir zihin için okunacak kitaplar için buraya dokunun

Daha fazla kitap için site menüsüne bakın. Yorumlarınızı yazmayı unutmayın. Yukarıdaki düğmelere dokunarak Rus klasiklerine erişebilirsiniz.

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri
Tolstoy Savaş ve Barış

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri

Roman Anna’nın balosuyla başlıyor. Rus sosyetesi ve romanın önemli karakterleri bu baloda toplanıyor. Roman için baştan sonra ayrıntılı bir özet çıkarmanın zorluğundan ve üşendiğimden dolayı çok kısa bir şekilde bahsedeceğim. Baloda Kontes Anna’nın Prens Bolkonski’den oğlu Boris için istediği yardım ile karakterler arasındaki bağlantıyı öğrenmeye başlıyoruz. İlk 200 sayfa boyunca aileleri tanıyoruz. Daha sonra savaş çıkıyor. Savaş zamanında birbirleri ile didişen ve sevişen soylular artık düşmana karşı savaşacaktır. Kendi aralarında partiler verip aşk oyunları oynayan sosyete artık savaşa gidecektir. Üç İmparator Savaşı denilen Austerliz Savaşı patlak verir. Napolyon komutasındaki Fransızlar, Avusturya ve Rusyaya savaş açmıştır. Bu savaşa komşu ülkelerden de katılanlar olur.

Romanın başkişilerinden Andrey, Piyer, Boris savaşmak için orduya katılırlar. Boris, imparatorun habercisi olarak çok yakınında çalışmaya başlar. Ateş kes zamanlarında ve savaşın kısmi olarak bittiği zamanlarda tekrar sivil yaşamlarına geri dönen sosyete mensupları büyük değişim yaşar. Aşk oyunlarında Piyer, Helen ile evlenir. Piyer, Kont Krill Bezuhov’un gayrimeşru oğludur. Kont ölünc tüm mirası Piyer’e kalır. Ölen kontun akrabası olan Vasili, mirastan pay alamayınca kızı ile Piyeri evlendirerek mirasa ortak olur. Tabii ki bu ilşki iyi gitmeyecektir. Piyer, romanın ilerleyen bölümlerinde savaş sonrasında mason olacaktır. Ateist biri iken trende tanıştığı bir mason ile inanç konularında konuşurken içindeki noşluğu bu şekilde doldurur. Masonların en tanınanı olur, her şeyini bu uğurda harcamaya başlar. Piyer, karısı ile ilişkisi olduğundan şüphelenen asker arkadaşı Dolohov ile düello yaparlar. Düello tanığı da Nikolay’dır. Duello sonucunda Dolohov yaralanır. Bu olay sonucunda Piyer dillere düşey.

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri
Savaş ve Barış

Savaş ve Barış Konusu ve Özeti

Prens Vasili de oğlu Anotol’e kız bulmak için kilometrelerce ötededeki bir köye gider. Fakat Anatol evin hanımına olan yakınlığı bütün işleri bozar. Anatol daha sonra ara bozan eleman olarak tekrar meydana çıkacaktır. Savaşa katılan Andrey Bolkonsi’dir. Karısı Lisa doğumda ölür. Andrey ile Nataşa birbirlerine yaklaşırlar. Fakat Prens Bolsinki bu birlikteliğe karşı çıkar. Prens bu birlikteliği zorla kabul eder. Andrey nişanlısının yanına evlenmeye ancak bir sene sonra gelecektir. Fakat bu bir sene içinde Nataşa, nişanlısını hiç de umursar gibi gözükmez.

Rostovların erkek çocuğu Nikolay Rostov da orduya katılıp Fransaya karşı savaşanlardandır. Savaşı en çok sorgulayan karakterdir. Savaşa girilmiş binlerce insan ölmüştür. Yaralanmıştır. İnsanların kolları kopmuş, parçalanmıştır. Fakat sonra iki imparator barışarak, birbirlerine nişanlar vermiştir. Peki o zaman neden savaşılmış insnalar nedne ölmüştür? Nikolay’ın askerden arkadaşı Denisov ve Dolohov kız kardeşi Nataşa’yla ilgilenirler. İkisi de isteklerine ulaşamazlar. Nikolay daha sonra Sonya ile ilgilenir ve aralarında yakınlaşma olur. İlk cildin sonlarında Nataşa, uzun süredir beklediği nişanlısını, bir operada aynı locada otururken âşık olduğu Anatol ile aldatır.

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri
Savaş ve Barış İş Kültür

İkinci Cilt

Savaş devam ederken ikinci ciltte Tolstoy savaşı sorgulayarak başlar. Savaş ne içindi? Amacı neydi? Savaş kurallarını, yenilgiyi, zaferi belirleyen neydi? Tarihi olayları belirleyen nedir? Savaşları ya da bir milletin kaderini belirleyen komutanlar ya da liderler midir? Yoksa bir milletin kaderini yine o millet mi belirler? İnsan aklı ya da gücü olayların asıl nedenlerinde bir rol oynar mı? Yoksa her şey bizim bilmediğimiz karışık nedenler sonucunda mı gelişir? Ordunun komutanı Kutuzov yanlış strateji ile savaşların kaybedilmesinin nedeni olarak gösterilir.

İkinci ciltte Piyer Fransızlar tarafından esir alınır. Fransızlar savaşın (Borobino Savaşı) yenilen tarafı olsalar da Moskova’ya kadar ilerlemişlerdir. Moskova’da yangınlar çıkmıştır, yağma edilmiştir. Piyer şehri terk etmez ve yangın çıkarma suçundan idamdan dönerek esir edilir. Anatol’un bir bacağı savaşta kopar, Prens Andrey savaşta ağır yaralanarak ölür. Bezuhov, 1813 yılında Nataşa ile evlenir. !814 yılında Nikolay Maria ile evlenir. 1820 yılında Nikolay bir çiftlik satın alır ve ölen babasından kendine miras olarak kalan borçları öder. Romanda 1805 yılı ile 1823 yılı arasındaki olaylar konu edilir.

Savaş ve Barış Özeti İncelemesi Roman Karakterleri
Tolstoy Savaş ve Barış

Savaş ve Barış Roman Karakterleri

Aileler:

Bolkonski Ailesi
Prens Nikolay Andreviç Bolkonski
Pirens Andrey Bolkonski
Prensen Marya Bolkonski

Rostov Ailesi:
Kont İlya Rostov
Kontes Rostova
Nikolas Rostov
Petya Rostov
Vera Rostov
Nataşa Rostov

Bezuhov Ailesi:
Kont Kiril Bezuhov
Piyer Bezuhov

Kuragin Ailesi
Vasili Kuragin
Helen Kuragin
Anatol Kuragin

Drubetskov Ailesi
Anna Durbestskaya
Pirens Boris Drubetska

En çok adı geçen karakterler:

Kont Kirill Bezuhov: Piyer’in babasıdır. Çok zengin biridir.
Piyer Bezuhov: Kont Krill’in gayri meşru oğludur. KOnttan kendine büüyk bir miras kalacaktır. Daha sonra Masonluğa geçecektir. Şişman, gözlüklü hızlı konuşan bir tiptir.

Kont İlya Rostov: Daha sonra iflas edecek müsrif biridir.
Nikolay Rostov: Savaşa katılan ve yüksek rütbe alan, her şeyin sonunda Maria ile evlenen karakterdir.
Nataşa: Nikolay’ın kız kardeşi. Aşk ilişkilerinde pekçok karakter ona âşık olmuştur. Ama savaş sonrası !813’te Piyer ile evlenir.

Prens Bolsonki: Emekli general.
Andrey Bolsonki: Sarışın, uzun sayılacak boyda biridir. Karısı doğumda ölünce çocuğuyla birlikte kalır. Savaşta ağır yaralanacaktır.

Anatol: Vasili Kuragin’in oğludur. Andrey’in nişanlısı Nataşa ile aşk yaşarlar. Savaşta ağır yaralanır tek bacağı kesilir
Boris: Prenses Anna’nın tek çocuğudur. Savaşta imparatora yakın bir mevkide çalışır.

Şavaş meydanındaki karakterler:
Kutuzov: Baş komutan. Babacan, şefkatli biridir. Son savaştaki başarısızlığı nedeni ile gözden düşer.
Denisov: Roman boyunca ilginç şivesi ile romana renk katan, romanın başlarında Nataşa’ya âşık olan karakter. Daha sonra yüksek rütbelere g etirilir.
Dolohov: Piyer’in asker arkadaşı. Kuralsız, sert, eşkıya tipli biridir. Piyer’in karısını ayartmak gerekçesi ile Piyer tarafından düelloya davet edilir. Düello sonuucnda yaralanır. Romanda savaş meydanlarında karşımıza çıkar. Rütbeleri geri verilir.

Kim Kimle Evlidir?

Piyer: İlk evliliğini servet avcısı Helen Kuragina ile yapar. Helen’in Denisovla dedikodusu çıkınca karı kocanın arası bozulur. Sadece formalite evlilikleri vardır. Piyer, 1813 yılında Nataşa ile evlenir.
Andrey: Liza ile evlenir. Karısı doğum sorasında ölür.
Nikolay: 1814 yılında Maria ile evlenir

Nataşa: Evlenene kadar Rostov, Boris, Denisov ile ilgilenir. Erkeklerin ilgisi roman boyunca üzerindedir.

Kısa Yorum

Savaş ve Barış en büyük savaş romanlarından biridir. Kişisel olarak düşüncelerime gelince romanı zor okuduğumu söylemeliyim. Daha doğrusu oldukça uzun bir kitap. Bazı yerlerde olaylar o kada ince ayrıntılara kadar anlatılıyor ki sormayın! Bu bölümlerin kesinlikle abartılı olduğunu düşünüyorum. Romanın en sevdiğim tarafı Tolstoy’un tarih, savaş, toplumların gelişimi üzerine yaptığı eleştiriler olsa gerek. Napolyon’un ve Aleksandr’ın tarihteki yerleri  neydi? Neden birbirleri ile savaştılar? Savaşı ve barışı belirleyen toplum mudur? Yoksa her şeyi bir lider ya da bir kahraman mı belirler Savaşın matematiği nedir? Yenen ile yenilen acaba hangi kurallara göre savaşta kazanan ya da kaybeden taraf olmuştur. Bu tür felsefi soruların olduğu bölümleri okumak çok zevkliydi. Tolstoy, matematik denklemler, fizik kuramları, felsefi açıklamalarla savaş ve toplum üzerine çok iyi çıkarımlarda bulunuyor. Bu bölümlerin alıntılarını başka bir sayfada yapacağım.

Yorumlar

WORDPRESS: 0